Μειωθηκαν οι εξαγωγες της ΑΜΘ το 2015

Κατά 3% μειώθηκαν οι εξαγωγές της ΑΜΘ το 2015, φτάνοντας τα 711 εκ. ευρώ

Μικρή πτώση, χαμηλότερη όμως από το μέσο όρο της χώρας, παρουσίασαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας ΑΜΘ σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό» του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, η οποία εξετάζει στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων. 

Χρονιά δοκιμασίας για τους εξαγωγείς 

Όπως τονίζεται στην έκθεση, το 2015 ήταν μια χρονιά που οι Έλληνες εξαγωγείς δοκιμάστηκαν από το ισχυρό πλήγμα της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, τη ρευστότητα να παραμένει στο ναδίρ και τη φορολογία να αυξάνεται υπέρμετρα.
 
Στη μελέτη φαίνεται ότι για το 2015, αλλά και στο διάστημα της πενταετίας 2011-2015, σχεδόν τα 2/3 των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται από τις περιφέρειες Αττικής και την Κεντρική Μακεδονία.
 
Η περιφέρεια Αττικής μάλιστα συνεισφέρει κατά το 49%, όμως όπως σημειώνεται ένα σημαντικό πλήθος δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας διατηρούν τις μονάδες παραγωγής τους στην Κεντρική Μακεδονία ή σε άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και την έδρα/ διοικητικές λειτουργίες στην περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα τα παραπάνω ποσοστά να μην αναδεικνύουν την πραγματική συνεισφορά της Βόρειας Ελλάδας στην εξωστρέφεια της χώρας, που σαφώς είναι υψηλότερη. 

Πτώση 3% για την ΑΜΘ 

Το 2015 η χώρα είχε μείωση εξαγωγών κατά 5%, με την ΑΜΘ να έχει τη μικρότερη πτώση κατά 3%, από τα 729 εκ. ευρώ το 2014 στα 711 εκ. ευρώ το 2015.
Τα υψηλότερα ποσοστά εξαγωγών είχαν τα μη μεταλλικά ορυκτά και τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας/ένδυσης, με ποσοστό 21% για κάθε μία από τις κατηγορίες, ενώ τα τρόφιμα είχαν ποσοστό 19%, τα χημικά και πλαστικά 18%, και 8% Μηχανές και συσκευές.
 
Η Περιφέρειά έχει θετικό ισοζύγιο εισαγωγών εξαγωγών, το οποίο ανέρχεται στα 268 εκ. ευρώ, όμως και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των εισαγωγών στη χώρα μας γίνονται μέσω των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, και μετά μετακινούνται στην Περιφέρεια μας.
 
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όμως έχει η Περιφέρειά μας και στους εταίρους όπου εξάγονται προϊόντα, μιας και ενώ για τις περισσότερες περιφέρειες το 2015 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών, η ΑΜΘ, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα εξάγουν πλέον ένα μεγάλο μέρος των αγαθών τους σε τρίτες χώρες και νέες αναδυόμενες και δυναμικές οικονομίες, όπως οι αγορές της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.