Μειωθηκαν κατα 40 εκ. ευρω οι καταθεσεις στη Ροδοπη το πρωτο εξαμηνο του ετους

Μείωση στις καταθέσεις σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο

Μείωση, αντιστρέφοντας την σχετικά σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, είδαν οι καταθέσεις των κατοίκων της Ροδόπης το πρώτο εξάμηνο το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση ανέρχεται σε περίπου 40 εκ. ευρώ, ένα ποσοστό 4,7% και αποτελεί την πρώτη μείωση καταθέσεων εδώ και αρκετά χρόνια, παρόλο που σε απόλυτα ποσά, οι καταθέσεις στη Ροδόπη, που ανέρχονταν στο τέλος του Ιουνίου σε 847 εκ. ευρώ, παραμένουν υψηλές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, μετά το «άλμα» που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2021, παρόλο που η ενεργειακή κρίση είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, και ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να αυξάνεται, οι καταθέσεις στη Ροδόπη είχαν επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν στο τέλος του 2014, πριν την δραματική τους πτώση κατά 200 εκατ. μέχρι τον Ιούνιο του 2015 (και θα είχαν συνεχίσει να πέφτουν αν δεν είχαν επιβληθεί τα capital control).

Από τα 642 εκ. ευρώ στα μέσα του 2015, οι καταθέσεις άρχισαν να αυξάνονται αργά από τα μέσα του 2016, για να φτάσει στα 762 εκ. ευρώ στο τέλος του 2019, και να κάνει άλμα μέσα στην πανδημία φτάνοντας τα 886 εκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη αύξηση ουσιαστικά έλαβε χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μιας και οι καταθέσεις στο τέλος Ιουνίου έφταναν τα 772 εκ. ευρώ, μόλις 10 εκ. περισσότερες από την αρχή του χρόνου, με τα υπόλοιπα 67 εκ. ευρώ να προστίθενται στο β εξάμηνο.

Πιέζει η ακρίβεια

Δυστυχώς αυτή η αύξηση ανακόπηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, μια εξέλιξη που εν μέρει ήταν αναμενόμενη, λόγω του ανοίγματος της οικονομίας ξανά, όμως το μέγεθος της μείωσης φαίνεται πως είναι εξαρτημένο και από την συνεχιζόμενη ακρίβεια, που πιέζει τα χαμηλότερα στρώματα και περιορίζει την αγοραστική δύναμη πολλών πολιτών.

Εν μέρει βέβαια κάποιοι συμπολίτες μας μπορεί να αποφάσισαν να αποσύρουν κεφάλαια και να τα τοποθετήσουν ή να τα επενδύσουν σε άλλα χαρτοφυλάκια (ο υψηλός πληθωρισμός δεν περιορίζει μόνο την αγοραστική δύναμη, αλλά μειώνει και την αξία των αποταμιεύσεων).

Θα πρέπει να περιμένουμε και τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου για να έχουμε πληρέστερη εικόνα, αλλά φαίνεται πως η συνεχιζόμενη ακρίβεια, σε συνδυασμό με την λήξη των επιδομάτων που δινόταν κατά την περίοδο του κορωνοϊού, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των αποθεματικών των πολιτών της Ροδόπης και της Περιφέρειας, η οποία είδε μείωση σε όλες τις ΠΕ της, σε αντίθεση με τη χώρα, όπου οι καταθέσεις αυξήθηκαν, οριακά, κατά 2 δις στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μείωση σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ

Οι καταθέσεις σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ, ένα ποσοστό αύξησης κατά 1,2% το οποίο όμως αναστρέφεται στην περιφέρειά μας, η οποία είδε τις καταθέσεις να μειώνονται από τα 6,126 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 στα 5,919 εκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022, μια μείωση του 3,37% ή 207 εκ. ευρώ.

Πρωταθλητής της μείωσης αναδεικνύεται η Δράμα, που από τα 1.126 εκ. είδε τις καταθέσεις να πέφτουν στα 1.062 εκ ευρώ, μια μείωση 5,7 εκ. ευρώ ή 64 εκ. ευρώ.

Ακολουθούν σε ποσοστό η Ροδόπη και ο Έβρος με μείωση καταθέσεων 4,7%, με τον Έβρο να βλέπει τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 76 εκ. ευρώ, από τα 1,604 δις στα 1.528 δις ευρώ.

Μικρότερη είναι η μείωση στην Καβάλα, της τάξης του 1,4%, με διαφορά 23 εκ. ευρώ, από  1,608 δις σε 1,585 δις ευρώ, ενώ η μείωση στην Ξάνθη είναι ελάχιστη, 0,5%, με μείωση 5 εκ. ευρώ σε ένα εξάμηνο, από τα 902 εκ. στα 897 εκ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.