Μειωση προστιμων για εκπροθεσμους ελεγχους ΚΤΕΟ εντος του 2015

Περίοδος «χάριτος» για όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ τα ΙΧ οχήματά τους - Σταμάτης Κουρούδης, «Η επίλυση του προβλήματος για τα οχήματα που δεν περνούν ΚΤΕΟ δεν θα επέλθει με την επιβολή προστίμων αλλά με την ύπαρξη ελέγχων»

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών, δίνεται η δυνατότητα μείωσης του προστίμου των 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ το ΙΧ αυτοκίνητο τους. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για όσους δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ τα οχήματα τους και τα περάσουν μέσα στο 2015 θα μειωθούν κατά 50%.

Έτσι για ΙΧ, ενώ το προβλεπόμενο τέλος εκπρόθεσμου αρχικού ελέγχου πέραν των 6 μηνών είναι 65 ευρώ, θα καταβληθεί το τέλος εκπρόθεσμου αρχικού ελέγχου που είναι 33 ευρώ.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η μείωση του προστίμου στο μισό για τα εκπρόθεσμα αυτοκίνητα πάνω από ένα εξάμηνο ισχύει και πρέπει να καταβληθεί σε ορισμένες ημερομηνίες, αλλιώς το ποσό υπερδιπλασιάζεται, όπως ορίζεται στο 3ο μνημόνιο που ψηφίστηκε.
 
Οι ημερομηνίες είναι οι εξής:
 

  • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, για τα οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν έως τις 30-06-2014.
  • Στις 31Οκτωβρίου 2015, για τα οχήματα έπρεπε να ελεγχθούν από 01-07-2014 έως 31-12-2014.
  • Στις 30 Νοεμβρίου 2015, για τα οχήματα που έπρεπε να ελεγχθούν έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2015.

 
 

Η «εικόνα» που παρουσιάζεται στη Ροδόπη

 
Για την κατάσταση, σε τοπικό επίπεδο, αναφορικά με τα οχήματα που δεν περνούν ΚΤΕΟ δεν υπάρχουν ορισμένα και σαφή στοιχεία καθώς δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα καταγεγραμμένα από το Υπουργείο Μεταφορών. «Βάσει της εμπειρίας» του, όμως, όπως επισήμανε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΚΤΕΟ «Θρακικά Εκκοκκιστήρια», «το ποσοστό των αυτοκινήτων που δεν περνάει ΚΤΕΟ είναι αρκετά μεγάλο και εντάθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης». «Οι βασικοί λόγοι», όπως παρατήρησε ο κ. Κουρούδης,  «που ένας ιδιοκτήτης ΙΧ οχήματος “αποφεύγει” το ΚΤΕΟ είναι είτε επειδή το όχημα του δεν ταξιδεύει εκτός του νομού, είτε επειδή πρόκειται για παλαιού τύπου οχήματα, στα οποία υπάρχει κίνδυνος ο ιδιοκτήτης να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα ποσά τα οποία καλείται να πληρώσει για τη συντήρηση του».
 
Αναφερόμενος δε στα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία για την εξάλειψη του φαινομένου ο κ. Κουρούδης επεσήμανε πως «η επίλυση του προβλήματος για τα οχήματα που δεν περνούν ΚΤΕΟ δεν θα επέλθει με την επιβολή προστίμων αλλά με την ύπαρξη ελέγχων», ενώ ολοκληρώνοντας παραίνεσε τον κόσμο «να μην βλέπουμε το ΚΤΕΟ σαν μια επιβάρυνση αλλά σαν ένα μέσο ασφάλειας για εμάς και του γύρω μας και σαν ένα τρόπο να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.