Μειωσεις ως και 28% στην τιμη του υγραεριου λογω αποδοτικοτητας των ελεγχων της Περιφερειας ΑΜ-Θ

Στην Ξάνθη η χαμηλότερη τιμή πώλησης σε όλη την Ελλάδα ∙ «ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ» σε Έβρο και Δράμα

Μία ανακοίνωση και μόνο από την πλευρά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην οποία γινόταν λόγος για εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών της στα πρατήρια όλων των περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και η επισήμανση της ομοιομορφίας στις τιμές που παρατηρήθηκαν και άφηναν περιθώριο κέρδους της τάξεως του 20%-25% στους ιδιοκτήτες των πρατηρίων, ήταν αρκετή για να παρατηρηθούν αρχικά μειώσεις στις τιμές του υγραερίου σε πολλές των περιπτώσεων ακόμα και μεγαλύτερες των 0,20 ευρώ και δευτερευόντως να «ανοίξει» πανελλαδικά και κυρίως στο κέντρο των αποφάσεων, την Αθήνα, ο διάλογος για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας των καυσίμων και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εναρμόνισης τιμών.

 

Και πανελλαδική η κινητοποίηση

 

Χαρακτηριστικό της «κινητοποίησης» αυτής που ξεκίνησε από τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ, η ραγδαία πτώση τιμών στην πλειοψηφία των πρατηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ό,τι αφορά τις τιμές του υγραερίου, αλλά και οι συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα στο κλεινόν άστυ με αντικείμενο τις τιμές των καυσίμων όπως αυτή που έλαβε χώρα την Πέμπτη μεταξύ στελεχών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης των τιμών των καυσίμων του Παρατηρητηρίου Τιμών στις 22 Μαΐου στο νομό Έβρου, το υγραέριο κίνησης πωλούνταν προς 0,847 ευρώ το λίτρο. Στη Ροδόπη προς 0,853 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Ξάνθη προς 0,830 ευρώ το λίτρο. Στην Καβάλα η τιμή άγγιζε τα 0,833 ευρώ το λίτρο και στη Δράμα παρατηρήθηκε η χαμηλότερη τιμή στα 0,795 ευρώ το λίτρο.

 

Δημήτρης Μανανάς

« Το υπερβολικό κέρδος μέσω εναρμόνισης των τιμών δεν είναι θεμιτό»

 

Όπως επιβεβαίωσε στον «ΠτΘ» ο κ. Δημήτρης Μανανάς, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της ΠΑΜ-Θ, δέκα ημέρες περίπου μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπήρξε ραγδαία πτώση τιμών σε ό,τι αφορά το υγραέριο με την Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης να αποτελεί το τρανότερο παράδειγμα καθώς πλέον «απολαμβάνει» την πρώτη θέση στη λίστα των χαμηλότερων τιμών σε όλη την Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, η χαμηλότερη τιμή πώλησης υγραερίου στα πρατήρια της Ξάνθης άγγιζε τα 0,59 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη τα 0,65 ευρώ ανά λίτρο, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 0,61 ευρώ ανά λίτρο. Σημαντικές μειώσεις παρατηρήθηκαν και στη Ροδόπη όπου χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των πρατηρίων του Δήμου Κομοτηνής όπου η χαμηλότερη τιμή πώλησης του υγραερίου ήταν τα 0,719 ευρώ ανά λίτρο και η υψηλότερη 0,759 ευρώ ανά λίτρο. Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η μείωση που παρουσίασαν οι τιμές στην Καβάλα όπου η χαμηλότερη τιμή άγγιζε τα 0,795 και η υψηλότερη τα 0,808 ευρώ ανά λίτρο.

 

Παρά τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στις Π.Ε. Ξάνθης και Ροδόπης φαίνεται πως στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα όσα ανακοίνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι τιμές του υγραερίου κατά τη χθεσινή ημέρα άγγιζαν τα 0,799 ευρώ η χαμηλότερη και τα 0,867 η υψηλότερη, μη παρουσιάζοντας καμία απολύτως διαφοροποίηση σε σχέση με αυτές του προηγούμενου δεκαημέρου.

 

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην Π.Ε. Δράμας, όπου σύμφωνα με τον κ. Μανανά, συνεχίζεται η εναρμονισμένη τακτική που ακολουθείται και γίνεται φανερή και από την ύπαρξη σταθερών – ίδιων τιμών στην πλειοψηφία των πρατηρίων που κατά τη χθεσινή ημέρα άγγιζε τα 0,799 ευρώ, ένα πρόβλημα για την αντιμετώπιση του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων φορέων της Περιφέρειας και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτών.

 

Οι μειώσεις αυτές αλλά και η πανελλαδική κινητοποίηση που έχει ξεκινήσει είναι σύμφωνα με τον κ.Μανανά αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού κινήσεις μείωσης των τιμών παρατηρήθηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης περί ελέγχων της Περιφέρειας.

 

Όπως εξήγησε ο κ.Μανανάς στη διαδικασία διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων γενικότερα λαμβάνεται υπόψιν στη δεδομένη αλυσίδα διακίνησής τους το ποσοστό κέρδους καθενός από τους εμπλεκομένους, αυτή επιβαρύνει δε αθροιστικά τον καταναλωτή. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ωστόσο όπως είπε «από την στιγμή που δεν υπάρχει νομοθεσία που να περιορίζει τα ποσοστά κέρδους, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς καθένας μπορεί να καθορίζει τις τιμές όπως θέλει». «Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε, ούτε να επιβάλλουμε μία συγκεκριμένη πολιτική» επεσήμανε και τόνισε πως αυτό που μπορεί να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εμπορίου και κυρίως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι η αντιμετώπιση των περιπτώσεων εκείνων που ακολουθούνται εναρμονισμένες πρακτικές, όπου δηλαδή υπάρχει συμφωνία τιμών (π.χ. στη Δράμα) και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

 

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές»

 

«Εμείς ως Περιφέρεια καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε μία εξομαλυμένη αγορά σε ό,τι αφορά τις τιμές, ωστόσο περιμένουμε να πιέσουν κυρίως από το Υπουργείο, ούτως ώστε να δοθεί μία μονιμότερη λύση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, γιατί είμαστε και υποχρεωμένοι ως ένα σημείο να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κυνηγήσουμε τους εμπόρους» επεσήμανε τονίζοντας ωστόσο πως «το υπερβολικό κέρδος δεν είναι θεμιτό».

 

Εν αναμονή συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σταθάκη

 

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες τόσο μεταξύ του Περιφερειάρχη όσο και του ιδίου του κ. Μανανά με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση και μεταξύ του Περιφερειάρχη με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σταθάκη, με την ΠΑΜ-Θ ωστόσο να εφιστά την προσοχή, καθώς όπως τόνισε ο κ. Μανανάς «στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου κάνουν το λάθος να βλέπουν τις τιμές της Περιφέρειας συνολικά ή των Περιφερειακών Ενοτήτων και όχι τον Δήμο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να μην γίνονται εμφανείς οι εναρμονισμένες πρακτικές που ακολουθούνται». «Κάθε περιοχή θα πρέπει να εξεταστεί διαφορετικά, ανά Δήμο» τόνισε « γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί κατά περιοχή».

 

 

Πίεση προς τις εταιρείες για την υιοθέτηση μία διαφορετικής πολιτικής τιμών τα καύσιμα προκειμένου ν’ αποφευχθούν τα ντεπόζιτα εκ Βουλγαρίας

 

Ο κ. Μανανάς έκανε επίσης γνωστό πως από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ έχει επισημανθεί στον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και το γεγονός ότι η ΠΑΜ-Θ έχει πέντε πύλες εισόδου από τη Βουλγαρία, όπου οι τιμές συνολικά των καυσίμων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις δικές μας λόγω του ειδικού φόρου κατανάλωσης, γεγονός που κάνει την γειτονική χώρα πόλο έλξης και για τους Έλληνες. Από τη συζήτηση αυτή όπως έκανε γνωστό ο ίδιος εξετάστηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει πίεση προς τις εταιρείες χονδρικής για την υιοθέτηση μία διαφορετικής πολιτικής τιμών, ειδικά για την περιοχή, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της «μετανάστευσης» στην Βουλγαρία για το γέμισμα του ντεπόζιτου.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.