Μεγαλο το ενδιαφερον των αγροτων για τη νεα ΚΑΠ

Σημαντική η συμμετοχή στην ημερίδα για την ΚΑΠ 2023-2027 που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» σε συνεργασία με την εταιρεία Αγροσύμβουλος

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, η Ημερίδα σχετικά με την “ΝΕΑ ΚΑΠ 2023-2027”, στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κομοτηνής, «Γεώργιος Παυλίδης», που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» σε συνεργασία με την εταιρεία Αγροσύμβουλος.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου κ. Νίκος Μποτρότσος, ήρθαν για να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις από τον Αγροσύμβουλο, γιατί βλέπουν πολλά δημοσιεύματα στις εφημερίδες που ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα, ότι για την μία καλλιέργεια θα γίνει αυτό για την άλλη καλλιέργεια το άλλο, χωρίς όμως να έχουν πρωτογενή ενημέρωση. Για αυτό και οργάνωσαν αυτή την ημερίδα, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μπορέσουν στο τέλος της χρονιάς να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα.

Ελπίδα τους είναι πως θα ενημερωθούν για όλα αυτά που θα αλλάξουν με τη νέα ΚΑΠ, και σκοπός του συλλόγου είναι να ενισχύσουν την οργάνωση των αγροτών, να κάνουν είτε με ημερίδες ή άλλες δράσεις που θα τους βοηθήσουν και θα τους δώσουν τα εργαλεία, είτε αυτά είναι η γνώση, είτε οτιδήποτε άλλο για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, πιο ξεκούραστα και με καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Το σιτάρι κερδίζει έδαφος

Όσο για την πορεία των καλλιεργειών τους, ο κ. Μποτρότσος σημείωσε πως τις τελευταίες μία και δύο χρονιές, υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής των προϊόντων. «Αυτό μας βάζει σε σκέψεις και προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή για να δούμε τι θα σπείρουμε τελικά, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» σημείωσε, με την ΚΑΠ να αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα, με το πρασίνισμα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις να δίνουν σημαντικά ποσά, τα οποία προσπαθούν να πάρουν ανάλογα με το τι θα καλλιεργήσουν.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η σπορά του σιταριού, και σύμφωνα με τον Πρόεδρο, με τις τιμές του σκληρού σιταριού εκεί που είναι, και τις τιμές του βαμβακιού να μειώνονται συνεχώς, ένα μέρος από το βαμβάκι, όχι φυσικά εξολοκλήρου, θα το πάρει το σιτάρι.

Όσο για τις ανοιξιάτικες σπορές, σημείωσε πως συγκεκριμένα το καλαμπόκι θα κρατήσει το ενδιαφέρον, αφενός γιατί κρατά υψηλές τιμές, αλλά και αναμένεται να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση των 55 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι πως η δική μας περιοχή δεν έχει προγραμματιστεί να συμπεριληφθεί στην συνδεδεμένη, για αυτό και πιέζουν όπως μπορούν για να συμπεριληφθούμε και εμείς.

Τι φέρνει η νέα ΚΑΠ

Για την νέα ΚΑΠ μίλησε στον Παρατηρητή της Θράκης και τη Νατάσσα Βαφειάδου ο συνιδρυτής του Αγροσύμβουλου κ. Σταύρος Βαβίας, ο οποίος τόνισε πως έρχονται πολλές αλλαγές σε αυτή.

Ήδη έχουμε μπει σε μια καλλιεργητική περίοδο χωρίς οι αγρότες να αντιληφθούν τις αλλαγές που έρχονται, για αυτό και θέλουν να βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους για να αντιληφθούν οι αγρότες τις προκλήσεις που έρχονται και να προβληματιστούν για νέες έννοιες, μιας και φεύγει το πρασίνισμα και τώρα μιλάμε για νέες έννοιες όπως τα οικολογικά σχήματα, η αναδιανεμητική, η αιρεσιμότητα και άλλα.

Η νέα ΚΑΠ ετοιμάστηκε πριν από την επισιτιστική κρίση που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, και έδινε έμφαση στη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Γενικότερα τείνει σε περισσότερα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα, με προοπτική το 2030 το 30% των αγροτεμαχίων της να παράγουν βιολογικά, αλλά και να μειωθούν οι δραστικές ουσίες.

Αυτό που έρχεται είναι το monitoring, με την τηλεπισκόπηση των αγροτεμαχίων να γίνεται συνεχώς, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αναγνωριστεί άμεσα η καλλιέργεια.

Σε περιοχές που έτρεξε πιλοτικά το monitoring, αναγνωριζόταν πού υπήρχε πρόβλημα στην καλλιέργεια, και εντόπιζε πού δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή.

Για πρώτη φορά μάλιστα φέτος μπορεί ο αγρότης μέσα από εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει φωτογραφική καταγραφή του χωραφιού, με ενσωμάτωση των γεωχωρικών δεδομένων, ώστε να αποδεικνύει την κατάσταση του χωραφιού.

Νέες έννοιες και πρακτικές

Και ενώ αυτές οι νέες τεχνολογίες αποτελούν μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής, στην νέα ΚΑΠ περιλαμβάνονται και πρωτόγνωρα θέματα, όπως τα οικολογικά σχήματα και η αιρεσιμότητα.

Για παράδειγμα στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας απαγορεύεται να οργώνουν από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου, με στόχο την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, τις πλημμύρες σε κάποιες περιοχές και άλλα.

Για αυτό και είναι σημαντικό ο αγροτικός κόσμος να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις ημερίδες που γίνονται, γιατί θέλει πολύ μελέτη, και πρέπει να καταλάβουν τι έρχεται στα επόμενα χρόνια από την ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα δε αγρότες που είναι πιο προχωρημένοι ηλικιακά, και έχουν μάθει να λειτουργούν με μια πεπατημένη, θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο. Όλες αυτές οι αλλαγές, σημείωσε, φαίνεται να μας οδηγούν περισσότερο στην παραγωγή, και με όρους ποιότητας.

Διαφορετική προσέγγιση στην παραγωγή

Ο κ. Βαβίας, ερωτηθείς για το αν θα μπορέσουν να μείνουν στα ίδια επίπεδα οι επιδοτήσεις μέσω της ΚΑΠ, σημείωσε πως το ποσό μπορεί να φτάσει τα προηγούμενα δεδομένα, αλλά όχι χωρίς κόπο.

Σε αυτό έχουν μεγάλη σημασία οι γεωργικοί σύμβουλοι, στους οποίους πρέπει να απευθύνονται πλέον οι αγρότες για τους τρόπους με τους οποίους θα ανεβάσουν τις επιδοτήσεις τους, και για τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα αξιολογήσουν.

Σημαντική θα είναι και η ενημέρωση που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο στην Περιφέρειά μας, που θεωρεί πως θα έχει μεγαλύτερη αξία αν έχουμε εντοπίσει από πριν τα θέματα που υπάρχουν και μπορούμε να καταθέσουμε τις ενστάσεις και προτάσεις μας ως περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.