Μεγαλο το ενδιαφερον για αντικατασταση κλιματιστικων στη Ροδοπη

Την παράταση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών ζητούν οι ψυκτικοί

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στη Ροδόπη για το Πρόγραμμα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ», που επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές, η διαδικασία αιτήσεων για το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψυκτικών Θράκης κ. Παντελής Χαβιαράς, ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον προς τους ψυκτικούς της περιοχής μας από όσους θέλουν να αντικαταστήσουν τα κλιματιστικά τους (το πρόγραμμα επέτρεπε αίτηση για δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο και ένα καταψύκτη) μιας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας αντικατάστασης.

Αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας οι ψυκτικοί

Να θυμίσουμε πως η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του Προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Και εδώ έρχονται να παρέμβουν οι αδειούχοι και πιστοποιημένοι τεχνικοί, που πρέπει να πιστοποιήσουν, πριν γίνει η αλλαγή, ότι το κλιματιστικό είναι σε λειτουργία, να τοποθετήσουν την σχετική σήμανση, ώστε να μπορέσει ο πελάτης με το voucher είτε στον ίδιο ψυκτικό, αν πουλάει και κλιματιστικά, είτε σε κάποιο κατάστημα της επιλογής του, για να αγοράσει το μηχάνημα που θέλει να τοποθετηθεί.

Μαζί με την δήλωση του voucher, θα δηλωθεί και το μηχάνημα που ξηλώθηκε, για να φύγει για ανακύκλωση.

Ο κ. Χαβιαράς επέστησε την προσοχή όσων θα προχωρήσουν στη διαδικασία, ότι αυτή απαιτεί αρκετά έγγραφα, και θέλει προσοχή για την πιστοποίηση της λειτουργίας και την τοποθέτηση από αδειούχους και πιστοποιημένους τεχνικούς.

Το 2009, όταν είχε γίνει ανάλογη ανακύκλωση πάλι για τα κλιματιστικά, η διαδικασία ήταν πιο απλή, όμως θεωρεί πως και πάλι πολλοί θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην τοποθέτηση των νέων κλιματιστικών.

Απαραίτητη η παράταση ολοκλήρωσης

Ο κ. Χαβιαράς σημείωσε πάντως πως οι ψυκτικοί θα ζητήσουν παράταση της λήξης του προγράμματος, μιας και αυτή τη στιγμή οι αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει οι αλλαγές των κλιματιστικών να γίνουν εντός του καλοκαιριού, μια εποχή στην οποία υπάρχει πολλή δουλειά για όλους τους ψυκτικούς, αλλά και χρειάζονται οι πελάτες τα κλιματιστικά να λειτουργούν.

Για αυτό και θέλουν να μετακυλισθεί η προθεσμία προς τον Οκτώβριο, ώστε και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της περιοχής, αλλά και οι ψυκτικοί να ανταπεξέρθουν στον όγκο εργασίας.

Άλλωστε το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών που λειτουργούν, κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να περιμένει δύο μήνες για να το αλλάξει.

«Είναι φυσιολογικό να πάει λίγο πιο πίσω η ολοκλήρωση του προγράμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα όταν ο Αύγουστος είναι μήνας που κλείνουν εταιρείες και αποθήκες, δημιουργώντας ζητήματα διαθεσιμότητας νέων κλιματιστικών.

Από την άλλη, η παράταση μπορεί να χρειαστεί αν, όπως φημολογείται, το Υπουργείο αυξήσει τη χρηματοδότηση για να συμπεριλάβει και αιτούντες που μπορεί να απορριφθούν σε πρώτη φάση.

Συγκεκριμένες οι τιμές για τα κλιματιστικά

Όσο για το θέμα των τιμών των κλιματιστικών, ο κ. Χαβιαράς ξεκαθάρισε πως αυτές θα αναρτηθούν μέσω του προγράμματος, και έτσι ο καταναλωτής πριν αγοράσει με το voucher θα μπορεί να τις δει.

Παρόλα αυτά θεωρεί πως οι επίδοξοι αγοραστές ήδη γνωρίζουν τις τιμές των κλιματιστικών, και δεν έχει αλλάξει κάτι ριζικά, εκτός από το Μάιο, όταν όλες οι εταιρείες κλιματιστικών άλλαξαν τιμοκατάλογο, κάτι το οποίο γίνεται κάθε χρόνο.

Προς το παρόν το ενδιαφέρον περιορίζεται στο αν οι ψυκτικοί έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μιας και η εγγραφή τους καθυστέρησε αρκετά, με το σύστημα να ανοίγει την προηγούμενη Τετάρτη για τους εμπόρους και την Παρασκευή για τους ψυκτικούς.

Συγκεκριμένα για την περιοχή μας, και τα 34 μέλη του Σωματείου φαίνεται πως έχουν κάνει όλοι τα χαρτιά τους για το πρόγραμμα, με τον κ. Χαβιαρά να ευελπιστεί πως δεν θα έχουν πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.