Μεγαλη πτωση του τζιρου στις επιχειρησεις ολων των κλαδων

Ανέστης Βαφειάδης, Πρόεδρος ΟΕΒΕΣ Ροδόπης «Το δημοψήφισμα πέρασε αλλά η οικονομική κατάσταση παραμένει η ίδια»

Βαρύ κλίμα για τις τοπικές επιχειρήσεις, διαμορφώνει η επιβολή των τραπεζικών capital controls, η οποία ενισχύει περαιτέρω τη συστολή των καταναλωτών να κινηθούν στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και στη Ροδόπη. Σημαντική μείωση του τζίρου τους, καταγράφουν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων στην περιοχή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστη Βαφειάδη. «Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», οι επαγγελματίες προσβλέπουν στη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και για την εξομάλυνση της κατάστασης στην αγορά.
 
Δραματική είναι η μείωση της καταναλωτικής κίνησης στα τοπικά εμπορικά καταστήματα, που φτάνει ακόμα και ποσοστά της τάξης του 70% με 80%.
 
Καθίζηση έχει υποστεί η αγορά υλικών οικοδομών κι οι αλουμινοκατασκευές,- που μετρά σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια- με τον τζίρο να είναι ακόμη και μηδενικός στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.
 
Η οικονομική στενότητα, έχει περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών με τα ταξί στην πόλη, κατά 70% περίπου.
 
Εξάλλου, κάτω από το μισό τουλάχιστον, έχει μειωθεί η κίνηση που αφορά στην παροχή τεχνικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις γκαράζ στη Ροδόπη.
 
Πτώση του τζίρου 30%-40%, καταγράφουν οι επαγγελματίες της εστίασης και του καφέ. «Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, επειδή βλέπουμε τον κόσμο στις καφετέριες, διότι αυτό δε σημαίνει ότι τα μαγαζιά έχουν τζίρο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαφειάδης. Οι επαγγελματίες της εστίασης και των κλάδων των υπηρεσιών γενικότερα, φαίνεται να πλήττονται σημαντικά, καθώς δεν δύνανται να αναπληρώσουν το χαμένο τζίρο, όπως ενδεχομένως άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.
 
«Σε αργία προσωπικού προχώρησαν δύο βιομηχανικές μονάδες» στην Κομοτηνή , παρότι «υπάρχουν παραγγελίες» καθώς λόγω του capital control δεν μπορούν να καταθέσουν τις προκαταβολές που απαιτούνται στους προμηθευτές του εξωτερικού για την αγορά πρώτων υλών. Το μέτρο της αργίας προσωπικού εφάρμοσαν επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη και κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.
 
Άσχημη κατάσταση επικρατεί και στη βιοτεχνία στην περιοχή, τομέας στον οποίο παρατηρούνται επίσης «μειωμένοι τζίροι», όπως περιγράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Σωματείων Ροδόπης.
 
«Η στάση πληρωμών σημαίνει παύση του εμπορίου, η οικονομία της χώρας είναι συνυφασμένη με την ελεύθερη αγορά, σταματώντας την ελεύθερη αγορά σταματάει και η οικονομία της χώρας» σχολιάζει στον «ΠτΘ» ο κ. Βαφειάδης. «Το δημοψήφισμα πέρασε αλλά η οικονομική κατάσταση παραμένει η ίδια και στην αγορά και στον κόσμο» προσθέτει, κρούοντας συγχρόνως τον κώδωνα του κινδύνου για την επιχειρηματικότητα.
 
Ο επαγγελματικός κόσμος τηρεί στάση αναμονής, «περιμένουμε να γίνει η πολυπόθητη συμφωνία για να μπορέσουμε ίσως να μπούμε στην κανονικότητα μετά από δύο μήνες διότι τα capital controls θα συνεχιστούν για μήνες» καταλήγει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.