Μεχρι και τριπλασιασμο των φορων που καταβαλλουν οι επιχειρησεις εστιασης «προβλεπει» ο Προεδρος του Σωματειου Ζυθεστιατορων Κομοτηνης

Εκφράζει φόβους για νέο «κύμα» κλεισίματος επιχειρήσεων

«Υφεσιακό» χαρακτηρίζει το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ,  ο Πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ζυθεστιατόρων κ. Ανέστης Βαφειάδης, προβλέποντας ότι η επαναφορά του συντελεστή στο 23%  στον κλάδο της εστίασης, θα συντελέσει στη μείωση της κατανάλωσης και του τζίρου των αντίστοιχων επιχειρήσεων, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αύξηση της ανεργίας , της μαύρης εργασίας αλλά και της φοροδιαφυγής, με δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα.

Οι επαγγελματίες της εστίασης εκτιμούν πως η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα πλήξει μόνο τον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρήσεων. Θα επιβαρύνει επιπλέον τους καταναλωτές που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα, τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας ακριβότερα και άρα περισσότερο απρόσιτα τα παρεχόμενα από αυτούς προϊόντα. Συγχρόνως, η αύξηση στις τιμές, αναμένεται να συμπαρασύρει και τον τουριστικό κλάδο, ανεβάζοντας το κόστος στον εγχώριο τουρισμό.

Όπως αναλύει ο κ. Βαφειάδης, το μέτρο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος, λόγω της κάμψης της καταναλωτικής κίνησης, της παραβατικότητας και φοροδιαφυγής, φαινόμενα που παρατηρήθηκαν έντονα στην προηγούμενη αύξηση του ΦΠΑ.

Η υπαγωγή της εστίασης σε υψηλότερο καθεστώς ΦΠΑ θα οδηγήσει σε υστέρηση εσόδων για τα κρατικά ταμεία και σε απώλεια θέσεων εργασίας, όπως αποδείχθηκε και κατά το  παρελθόν με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις της εστίασης, λόγω της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά,  δεν θα καταφέρουν  εύκολα να απορροφήσουν τη διαφορά του 10%, που φέρει η μετάταξη του φόρου προστιθέμενης αξίας από το 13% στο 23%. Με την αύξηση στους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων, να αποτελεί επακόλουθο της αύξησης του ΦΠΑ, οι επαγγελματίες της περιοχής επιδιώκουν πάντως την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ο κ. Βαφειάδης σημειώνει τέλος, πως με ΦΠΑ αγορών πρώτης ύλης για την παρασκευή γευμάτων-εδεσμάτων στο 13% -με εξαίρεση το μοσχαρίσιο κρέας που υπάγεται πλέον σε συντελεστή 23% και το φόρο προστιθέμενης αξίας στις πωλήσεις στα 23%, αναμένεται πως ο αντίστοιχος φόρος που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, θα είναι τελικά, ίσως και τριπλάσιος από αυτόν που απέδιδαν για τις ίδιες αγορές και πωλήσεις, απειλώντας τη βιωσιμότητα τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.