Με νεα κριτηρια το «Εξοικονομω-Αυτονομω»

Eιδικά κίνητρα και για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Σε ριζικό λίφτινγκ του προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το δημοφιλές «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναμένεται να τρέξει προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις για τη νέα δομή του, τα καινούργια κριτήρια και τους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και για τη χρηματοδότηση του αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης το οποίο υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στην ΕΕ.

Όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο νέος κύκλος θα προβλέπει επίσης ενισχύσεις των νοικοκυριών για την αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση των κατοικιών τους κ.ά. καθώς και για την ενεργειακή αυτονόμηση τους, όπως έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων κλπ.

Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές έρχονται στον τρόπο επιλογής των δικαιούχων για τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων στα διαμερίσματα ή τις μονοκατοικίες.

Τα νέα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρόκειται για το σύστημα των βαθμοημερών που εφαρμόζεται και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές μέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο συνδυασμός των προαναφερόμενων κριτηρίων θα ξεκλειδώνει τόσο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ενίσχυσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όσο και το ύψος της επιδότησης.

Ανάμεσα στους όρους για την διανομή των μεγαλύτερων ενισχύσεων θα συμπεριλαμβάνεται και ο νέος βαθμός ενεργειακής απόδοσης που θα καταγράφει το κτίριο μετά τις παρεμβάσεις.

Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ

Πάντως, στα αιτήματα που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι κι εκείνο της παροχής ειδικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν κατοικίες. Το θέμα φέρνει η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνοντας πως από τη στιγμή που το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα περισσότερα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία αλλά μισθώνουν και μάλιστα σε κτίρια μεγάλης ηλικίας καθώς και σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Συνεπώς, σύμφωνα με το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ στο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τέτοιες κατοικίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.