Με διαφοροποιησεις στις καταναλωτικες συνηθειες των Ροδοπιτων ολοκληρωθηκαν οι εκπτωσεις

Νωρίτερα οι αγορές και φθηνότερα τα προϊόντα που επέλεξαν οι συμπολίτες σύμφωνα με την Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου

Από διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες των Ροδοπιτών «σημαδεύτηκε» η πρώτη φετινή μεγάλη εκπτωτική περίοδος που «έκλεισε» με τον ερχομό του Μάρτη.

Το τέλος του Φλεβάρη σηματοδότησε και το τέλος της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, η οποία ναι μεν δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον ολοένα και μειούμενο τζίρο της πλειοψηφία των καταστημάτων, ωστόσο χαρακτηρίστηκε από δεδομένα διαφορετικά σε σχέση με το σύνηθες.

Αυτό υπογράμμισε κάνοντας τον απολογισμό της περιόδου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής, 1η Μαρτίου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου.

Ερωτηθείσα σχετικά εξήγησε πως η πρώτη μεγάλη διαφοροποίηση αφορά στην αλλαγή του χρόνου που επέλεξαν οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους. Ειδικότερα όπως εξήγησε «ενώ σε άλλες περιόδους βλέπαμε ότι ο κόσμος το πρώτο διάστημα βγαίνει, κάνει την έρευνά του, και προς το τέλος καταναλώνει, όταν δηλαδή ανεβαίνουν και τα ποσοστά των εκπτώσεων, φέτος είδαμε ότι αρκετά καταστήματα ξεκίνησαν με μεγάλες εκπτώσεις που άγγιξαν ακόμα και το 40-50% και ο κόσμος προτίμησε να καταναλώσει τις πρώτες δυο με τρεις εβδομάδες».

Η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά στα ποσά της κατανάλωσης με την ίδια να εξηγεί πως «ο κόσμος ναι μεν κατανάλωσε αλλά προτίμησε κυρίως φθηνότερα προϊόντα, αφήνοντας στην άκρη τα πιο “ιδιαίτερα” καταναλωτικά προϊόντα και επιλέγοντας οικονομικότερα» στο σύνολο των κλάδων, από την ένδυση και την υπόδυση, έως τα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.

Η εν λόγω διαπίστωση αποτελεί κατά την ίδια χαρακτηριστικό της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, για να υπογραμμίσει πως «ναι μεν λοιπόν υπήρξε κινητικότητα, η οποία όμως μεταφράστηκε σε μία οριακή αύξηση του κύκλου των εργασιών μας».

Κληθείσα να σχολιάσει την χθεσινή «πρεμιέρα» των μέτρων για μειωμένες τιμές σε περισσότερα από 3.000 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης η κ.Κωνσταντινίδου έσπευσε να καυτηριάσει το γεγονός, τονίζοντας πως «αν κάτσουμε και υπολογίσουμε όλες τις εκπτώσεις που ανακοινώνονται κατά καιρούς ορισμένα προϊόντα θα έπρεπε να πωλούνται σήμερα με μηδενικές τιμές, ενώ αντίθετα βλέπουμε τις τιμές να παίρνουν συνέχεια την ανιούσα, τη στιγμή που η όποια μείωση εφαρμοστεί θα είναι η κανονική τιμή του προϊόντος που ίσχυε προ διετίας».

«Ο πληθωρισμός καλπάζει με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό απ’  ό,τι οι μειώσεις που γίνονται  στα ράφια του σούπερ μάρκετ» πρόσθεσε.

Επιστρέφοντας στο «αποτύπωμα» των εκπτώσεων η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξήγησε πως οι μειώσεις στην κατανάλωση πλέον έχουν αποτυπωθεί και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο έζησε εποχές «έξαρσης» επί κορωνοϊού, ωστόσο σήμερα λειτουργεί ενισχυτικά των φυσικών καταστημάτων.

Η ίδια θέλησε να κλείσει με ένα αισιόδοξο προς τους συναδέλφους της μήνυμα, υπενθυμίζοντας πως το 2023 ήταν μια  χρονιά «οριακής σταθερότητας και σταθεροποίησης και των οικονομικών στοιχείων και των τζίρων  των  επιχειρήσεων».  Σύμφωνα με την ίδια το  μεγαλύτερο ποσοστό,  περίπου το 42% των επαγγελματιών της περιοχής δήλωσε πως κινήθηκε στα ίδια νούμερα με πέρυσι, ενώ ένα 30% δήλωσε πως κινήθηκε ανοδικά.

«Εμείς θα το πάρουμε θετικά και θα πούμε ότι κάθε χρονιά που έρχεται είναι μια νέα χρονιά με τις δικές της προκλήσεις, κι εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές και να  κοιτάξουμε να ανθίσουμε τις επιχειρήσεις μας. Αυτό είναι το οποίο κρατάμε και αυτό είναι  το οποίο θέλουμε» πρόσθεσε, ζητώντας και πάλι τη βοήθεια των καταναλωτών μέσα από την ενίσχυση της κατανάλωσης και από την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

«Αφήσαμε το παραγωγικό κομμάτι της δουλειάς μας και ασχολούμαστε όλη μέρα με το POS»

Κληθείσα να σχολιάσει την «στο και πέντε» παράταση του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την διασύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών, η ίδια μίλησε για μία κατάσταση προβληματική, με πολλές αγκυλώσεις που δημιουργεί αστάθεια και αβεβαιότητα στην αγορά.

«Μπήκε η μηχανοργάνωση στη ζωή μας, μπήκε η διασύνδεση με την ΑΑΔΕ στη ζωή μας, όμως μπήκε πάρα πολύ άναρχα και όχι με ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει και να γίνει  η μετάβαση πιο ομαλά» ανέφερε, εξηγώντας πως  αυτή τη στιγμή  δεν μπορούν να συνδεθούν  όλες οι ταμειακές μηχανές και τα POS μηχανήματα, κάποια δεν μπορούν να αναβαθμιστούν και κάποια τα οποία έχουν αναβαθμιστεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν, για να περιγράψει την χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αφήνοντας μάλιστα τις επιχειρήσεις έκθετες σε υπέρογκα πρόστιμα.

«Καθημερινά  δεχόμαστε κι εμείς ερωτήματα  και μηνύματα από καταστηματάρχες και επαγγελματίες  οι οποίοι έχουν αφήσει το παραγωγικό κομμάτι της δουλειάς τους και ασχολούνται με τη διασύνδεση του POS» πρόσθεσε για να εξηγήσει πως «δεν μπορούν και οι επιχειρήσεις μας με την υπάρχουσα κατάσταση να πληρώσουν άτομα να ασχολούνται μονίμως με αυτά, ούτε να έχουμε έναν μόνιμο λογιστή μέσα στην επιχείρησή μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.