Με 6% εκπτωση η προπληρωμη λογαριασμου της ΔΕΗ για ενα χρονο

Νέες ρυθμίσεις οφειλών και για χρέη έως 1.000 ευρώ

Άμεσα ξεκινά για τις μεγάλες επιχειρήσεις- πελάτες της ΔΕΗ το νέο πρόγραμμα προπληρωμής του λογαριασμού, που θα παρέχει επιπλέον έκπτωση 6% στα τιμολόγια ρεύματος (χρέωση ενέργειας) σε όσους προπληρώσουν τους λογαριασμούς ενός έτους. Τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος και για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
 
Τη σχετική απόφαση έλαβε τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο επίσης ενέκρινε μία σειρά νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ συζήτησε την εισήγηση για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, «συναινετικής αποχώρησης» όπως το χαρακτηρίζει, για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένα όρια ηλικίας και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Η οριστική απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 17 Ιανουαρίου. 

Τι αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 

Όσο αφορά στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, καθώς από τη Δευτέρα έληξε και επισήμως το πρόγραμμα του διακανονισμού οφειλών με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, η ΔΕΗ αποφάσισε:
 
• Tην αναστολή της πληρωμής οφειλών, των οποίων το ύψος την 31.01.2017 δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στους πελάτες αυτούς θα χορηγείται επίσης έκπτωση 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες περίπου με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 01.02.2017 μέχρι και 30.04.2017. Ας σημειωθεί ότι θα είναι έντοκη η περίοδος για την οποία χορηγείται αναστολή της πληρωμής της οφειλής.
• Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτηση τους μέχρι τις 28.02.2017.
• Πέραν της διατήρησης της γενναίας έκπτωσης του 15%, συνδεδεμένης, βέβαια, με τη συνέπεια στην εξόφληση των λογαριασμών και των δόσεων, από 10.01.2017 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά θα ισχύσουν τα εξής:
α) για οφειλή έως 1.000 ευρώ θα υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Η 1η δόση θα καταβάλλεται άμεσα.
β) για οφειλή άνω των 1.000 ευρώ θα υπάρχουν δύο επιλογές.
i) : Άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 18 μηνιαίες δόσεις και
ii): Άμεση καταβολή του 20% της συνολικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 36 μηνιαίες δόσεις.
 
Διευκρινίζεται ότι για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, θα ισχύει, 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36. Εξάλλου, από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι Αγροτικοί καταναλωτές, για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι προηγούμενες, πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις.
 
Να σημειωθεί εξάλλου ότι για την τρέχουσα εβδομάδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιεί αποκοπές συνδέσεων λόγω χρεών, εξ αιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.
 
Στο πρόγραμμα διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τις 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, που ίσχυε ως το τέλος του 2016, εντάχθηκαν 625.000 καταναλωτές και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 75% του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες της Μέσης και Χαμηλής Τάσης, στους οποίους απευθυνόταν το πρόγραμμα.
 
«Η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει το γεγονός της μη ρύθμισης του υπόλοιπου 25% για το οποίο θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», τονίζει η επιχείρηση στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει τα μέτρα που σχεδιάζει.
 
Σχετικά με το νέο πρόγραμμα προπληρωμής, οι πελάτες που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό θα πληρώσουν προκαταβολικά για κατανάλωση ίση με τις Kwh που κατανάλωσαν το προηγούμενο έτος και στη συνέχεια η διαφορά που θα προκύψει θα συμψηφιστεί. Για τους καταναλωτές της κατηγορίας αυτής θα ισχύει η έκπτωση 15% που παρέχεται από τον Ιούλιο στους συνεπείς πελάτες συν η έκπτωση 6% που αποφάσισε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ. 

Αναστολή 

Η ΔΕΗ αποφάσισε την αναστολή της πληρωμής οφειλών, των οποίων το ύψος την 31.01.2017 δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στους πελάτες αυτούς θα χορηγείται επίσης έκπτωση 10% στους τρέχοντες λογαριασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους εξοφλούν εμπρόθεσμα. 

Αιτήσεις έως 30 Απριλίου 

Για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από 1.2.2017 μέχρι και 30.4.2017. Ας σημειωθεί ότι θα είναι έντοκη η περίοδος για την οποία χορηγείται αναστολή της πληρωμής της οφειλής.
Επανένταξη
 
Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο Πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.