Μαζικη και με παλμο η απεργιακη κινητοποιηση στην Κομοτηνη

Το περίφημο «η ισχύς εν τη ενώσει» φαίνεται ότι περνάει σιγά-σιγά στις συνειδήσεις όλο και περισσότερων μελών της τοπικής κοινωνίας της Ροδόπης, που συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια υπέμενε παθητικά την επιβολή επώδυνων μέτρων και πολιτικών. Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα μαζί, σπάνια έβρισκαν απήχηση σε παραπάνω από μερικές δεκάδες εργαζομένων. Η εικόνα όμως της χθεσινής κινητοποίησης, που οργάνωσε μόνο η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας, κατέδειξε μια αλλαγή δεδομένων και σε τοπικό επίπεδο, προμηνύοντας μαζικότερο κύμα λαϊκών αντιδράσεων το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όσο συνεχίζεται η επέλαση της οικονομικής κρίσης και η επιβολή μέτρων εξαθλίωσης από την κυβέρνηση στους εργαζόμενους, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αντιδράσεις από τις κοινωνικές ομάδες, που διαρκώς δοκιμάζουν τα όριά τους.

Στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση, λοιπόν, δάσκαλοι και καθηγητές, δημοτικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι, ένωσαν τις φωνές τους για να στείλει κι η Κομοτηνή ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας των πολιτικών αποψίλωσης του δημόσιου τομέα, των πολιτικών που στέλνουν στην «ομηρία» και ακολούθως στην απόλυση χιλιάδες ανθρώπους, αντιμετωπίζοντάς τους ως απλά νούμερα. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε το ΠΑΜΕ, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως επίσης νεολαίοι και απλοί πολίτες. Η πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε είχε ένταση και παλμό, στοιχεία άγνωστα τα προηγούμενα χρόνια σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις, και το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα, στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία, όπου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση, με την παρουσία πιθανόν και των τοπικών μας αρχόντων.

Αυξημένα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία

Πέρα από την ικανοποιητική συμμετοχή διαδηλωτών στο συλλαλητήριο και στην πορεία διαμαρτυρίας, αυξημένα για τα δεδομένα της Ροδόπης καταγράφηκαν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία από τους δημόσιους υπάλληλους του νομού. Συγκεκριμένα η συμμετοχή στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών του νομού άγγιξε το 45%, την ώρα που στον κλάδο των δασκάλων το αντίστοιχο ποσοστό «έκλεινε» στο 74%.

 

Γιώτα Βενετοπούλου «Σε κάποια σχολεία γίνεται παιδοφύλαξη γιατί δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί»

Ο κλάδος αυτός, παρόλο που προς το παρόν δεν έχει ακολουθήσει τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας σε απεργίες διαρκείας, όμως βιώνει έντονα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτά αντικατοπτρίστηκαν στην πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς και συνεχίζουν να υφίστανται και τη δεύτερη.
«Σε κάποια σχολεία γίνεται παιδοφύλαξη γιατί δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ροδόπης, κ. Γιώτα Βενετοπούλου.

Γνωστοποιώντας ότι τα ολοήμερα σχολεία και τα τμήματα υποδοχής ορισμένων σχολείων δεν λειτουργούν ακόμα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή πολλά ολοήμερα δε λειτουργούν. Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να ανατρέψουμε όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.