Μαθητεια για 35 ατομα στο Δημο Κομοτηνης

Οι θέσεις ανά ειδικότητα για ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και ΙΕΚ

Την ομόφωνή έγκρισή του για την υλοποίηση των προγραμμάτων μαθητείας που εφαρμόζουν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον ΟΑΕΔ για 35 μαθητευόμενους και σπουδαστές των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΑΛ – ΕΠΑ.Σ – ΙΕΚ) έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Να υπενθυμίσουμε πως ήδη μέσω των προγραμμάτων το σχολικό έτος 2016-2017 απασχολήθηκαν 12 άτομα από τα ΕΠΑΛ καθώς και 8 άτομα από τα ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους όσο και για το Δήμο.
 
Στην εισήγησή του για το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Ταπατζάς σημείωσε πως ο Δήμος Κομοτηνής, όπως πράττει μέχρι σήμερα, πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση του θεσμού της μαθητείας προς όφελος τόσο των μαθητευόμενων όσο και της τοπικής κοινωνίας.
 
Για αυτό, έχοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως εργοδότης για την εκπαίδευση των μαθητευόμενων στον Δήμο Κομοτηνής, ζήτησε από το συμβούλιο να εγκρίνει την ένταξη του Δήμου Κομοτηνής στους φορείς που θα υλοποιήσουν την μαθητεία για το σχολικό έτος 2017-2018, πλην των μαθητευομένων της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ για τα έτη 2017-2018-2019.
 
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν το 75% εκ του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Η επιβάρυνση για τον εργοδότη είναι 9,35 ευρώ ανά ημέρα μετά την αφαίρεση της επιδότησης. 

17 θέσεις για το ΕΠΑΛ 

Το Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και έχει διάρκεια 9 μήνες. Περιλαμβάνει εργαστηριακά μαθήματα που γίνονται στο σχολείο καθώς και πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας διάρκειας 28 ωρών την εβδομάδα επιμερισμένες σε 4 ημέρες στον εργοδότη.
 
Οι θέσεις που θα υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής είναι: 10 θέσεις για την ειδικότητα Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, 3 θέσεις για την ειδικότητα Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων και Δικτύων, 1 θέση για την ειδικότητα Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, 2 θέσεις για την ειδικότητα Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής και 1 θέση για την ειδικότητα Τεχνικός Οχημάτων.

12 θέσεις για την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ 

Οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ανήκουν στη Β/θμια εκπαίδευση και η διάρκεια φοίτησης είναι 2 σχολικά έτη ήτοι 4 εξάμηνα. Η διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης – Μαθητείας είναι ίση με το χρόνο φοίτησης δηλαδή έως 20 μήνες, 4-5 ημέρες εβδομαδιαίως για 6 ώρες ανά ημέρα.
 
Οι θέσεις που θα υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής είναι: 3 θέσεις ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών Α' τάξη, 3 θέσεις ειδικότητας Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων Α' και Β' τάξη, 3 θέσεις ειδικότητας Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου Α' τάξη και 3 θέσεις ειδικότητας Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων Α' τάξη. 

6 θέσεις για τα ΙΕΚ 

Τα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) έχουν διάρκεια 5 εξάμηνα, εκ των οποίων το 5ο δύναται να είναι εξάμηνο Μαθητείας. Η διάρκεια κατάρτισης στο χώρο εργασίας είναι 768 ώρες, ήτοι 1 εξάμηνο.
 
Οι θέσεις που θα υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής είναι: 3 θέσεις ειδικότητας στελέχη Διοίκησης και Οικονομίας και 3 θέσεις Τεχνιτών Η/Υ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.