«Λουκετο» τα μεσανυχτα σε εστιαση και νυχτερινη διασκεδαση

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί και οι «ξεφούσκωτοι» τζίροι, απουσία μέτρων στήριξης,εγείρουν φόβους για την μονιμότητά του

Οι Ανέστης Βαφειάδης και Σπύρος Θυμικιώτης «αξιολογούν» τα νέα μέτρα για τον κλάδο

Αναμενόμενα, δεδομένης της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης αλλά και της έως τώρα λογικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ότι αφορά τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, χαρακτήρισε τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην επιβολή ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα καθώς και περιορισμούς στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί της Τρίτης 28 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» «δεν πέσαμε από τα σύννεφα» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η επιβολή ωραρίου συνεπάγεται με οριστικό κλείσιμο κυρίως καταστημάτων νυχτερινής διασκέδασης.

«Καταστήματα όπως club, μπουζούκια  και μπαρ που δούλευαν κυρίως μετά τις 11 και ο κύριος όγκος του τζίρου τους γίνονταν εκείνη την ώρα, πλέον οδηγούνται στο κλείσιμο» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «προβληματική» θα είναι η κατάσταση και για την εστίαση και τα καφέ που θα δουν επίσης μεγαλύτερη μείωση στους ήδη μειωμένους τζίρους τους.

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις των Πρωτοχρονιάτικων ρεβεγιόν δεν έχουν επηρεαστεί γεγονός ωστόσο που ενδεχομένως ωστόσο δεν θα αποφευχθεί αν και εφόσον τα επόμενα εικοσιτετράωρα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων.

Οι επαγγελματίες βρίσκονται εν αναμονή του ΦΕΚ, που θα εξειδικεύει τόσο τις αποστάσεις, τις πληρότητες όσο και συνολικά τα μέτρα υπό τα οποία θα λειτουργεί ο κλάδος από τις 3 Ιανουαρίου με τον κ. Βαφειάδη να μην απορρίπτει το δεδομένο αυτά να τεθούν σε ισχύ νωρίτερα ή να αλλάξουν και να αυστηροποιηθούν ακόμα περισσότερο αν το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να ανεβαίνει.

Σιγή ιχθύος για μέτρα στήριξης

Τα μέτρα αυτά έρχονται απουσία των αντίστοιχων μέτρων στήριξης του κλάδου, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο πολλών καταστημάτων και κατ’ επέκταση στην επιστροφή πολλών εργαζομένων στα σπίτια τους. Το αίσθημα της ανασφάλειας και η αδυναμία λειτουργίας των επιχειρήσεων ενισχύεται και από την ενεργειακή κρίση, που φέρνει «φουσκωμένους» λογαριασμούς εν αντιθέσει με τους «ξεφούσκωτους» τζίρους.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο, ούτε κίτρινο φως για μέτρα στήριξης από πλευράς της κυβέρνησης ωστόσο πιστεύω ότι επειδή και ο αξιωματούχοι είναι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα και θα πράξουν κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση» κατέληξε ο ίδιος.

Σπύρος Θυμικιώτης

«Ότι χειρότερο για τον κλάδο η επιβολή ωραρίου»

Ως το χειρότερο μέτρο που θα μπορούσε να παρθεί για τον κλάδο χαρακτήρισε την επιβολή ωραρίου ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης, διερωτώμενος αν θα συνοδευτεί και με απαγόρευση κυκλοφορίας ούτως ώστε να μην έχουμε την επανάληψη εικόνων του πρόσφατου παρελθόντος με «αυτοσχέδια» πάρτι και συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους.

Ο κ. Θυμικιώτης περιέγραψε την καθημερινότητα των καταστημάτων του κλάδου κάνοντας λόγο για μεγάλη πτώση τζίρου εν αντιθέσει με τα πάγια κόστη λειτουργίας τους που έχουν πάρει την ανιούσα, τονίζοντας πως για ακόμα μια φορά «φταίει η εστίαση». «Αν φταίμε για όλα καλύτερα να μας πούνε κλείστε τα» ανέφερε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως το πιθανό κλείσιμο καταστημάτων θα επιφέρει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων και σε άλλους που λειτουργούν συμπληρωματικά.

Ο ίδιος εξήγησε πως η φετινή κίνηση δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστον την κίνηση παλαιότερων ετών, υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο και στην κούραση του κούραση του κόσμου.

«Ο κόσμος κουράστηκε και αδιαφορεί»

«Ο κόσμος δεν έχει φοβηθεί, έχει κουραστεί και η κούραση είναι ότι χειρότερο. Επειδή ο κόσμος κουράστηκε, αδιαφορεί για όλα τα μέτρα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να κοιτάξουν οι κυβερνώντες. Την κούραση του κόσμου και την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης που θα χρειαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοινώθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού και αν περπατήσεις στο δρόμο ας πούμε ότι δεν είναι και η καλύτερη εικόνα, ενώ την προηγούμενη φορά το τηρούσαμε» ανέφερε.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών διερωτήθηκε αν θα υπάρξει και απαγόρευση κυκλοφορίας υπενθυμίζοντας το περασμένο Καλοκαίρι που πλατείες και λοιποί δημόσιοι χώροι μετατράπηκαν σε άτυπα «μπαρ». «Και πέρυσι το Καλοκαίρι κλείναμε στις 12 και ο κόσμος μετά πήγαινε στο πάρκο ή σε δημόσια κτίρια και έκαναν πάρτυ έως το πρωί με 1000 άτομα μέσα. Θα λένε πάλι δεν είναι δικαιοδοσία μας οι αρμόδιοι;» διερωτήθηκε καλώντας τους κυβερνώντες «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.