Λουκετο στο «bodyine» στην Καβαλα. Εικοσι εξι εργαζομενες στο δρομο

Καθημερινά και νέες… πινελιές έρχονται να συμπληρώσουν τον πίνακα αποδόμησης του εργασιακού τοπίου, που λίγο πια απέχει από το ρεύμα του σουρεαλισμού και τίποτε πλέον δεν προξενεί εντύπωση…

Δεν είναι και λίγες οι φορές που η αγωνία των εργαζομένων-λάστιχο, που συχνά αναγκάζονται να δουλεύουν απλήρωτοι και έντρομοι απέναντι στο αύριο, έχει την χειρότερη πιθανή κατάληξη. Αυτό συνέβη και την περασμένη εβδομάδα, όταν από το κέντρο αισθητικής και αδυνατίσματος «Bodyline» που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργούσε στην Καβάλα ακούστηκε ο ηχηρός… κανονιοβολισμός. Είκοσι έξι εργαζόμενες που δούλευαν απλήρωτοι τους τελευταίους τέσσερις μήνες και περίπου δύο χιλιάδες πελάτες, βρέθηκαν στο κενό καθώς το κέντρο όχι μόνο έκλεισε, αλλά και άδειασε από εξοπλισμό! Η ανακοίνωση ότι τα «Bodyline» θα έκλειναν για ανακαίνιση στις 31 Ιανουαρίου δεν ήταν ακριβής ως προς τον λόγο κλεισίματος, αφού διαπιστώθηκε ότι το κλείσιμο είναι οριστικό. Με την εταιρία ν’ αδειάζει τον χώρο και –σύμφωνα με δημοσιεύματα- να μεταφέρει με φορτηγά τον εξοπλισμό προς άγνωστη κατεύθυνση!…

Οι εργαζόμενες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να κατοχυρώσουν τα δεδουλευμένα τους και προσέφυγαν σε δικηγόρο, ενώ σύμφωνα με τοπικά Μ.Μ.Ε. οι υπεύθυνοι του κέντρου όφειλαν αρκετά ενοίκια στους ιδιοκτήτες των χώρων που μίσθωναν στο κέντρο της πόλης. Αναστάτωση επικρατεί και μεταξύ των πολυάριθμων πελατών που έμειναν με τα προπληρωμένα συμβόλαια στο χέρι.

Παλιρροϊκό κύμα και στην Ξάνθη

Οι εργαζόμενες στα «Bodyline» της Καβάλας βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο κατάστημα τις Ξάνθης, μαζί με μέλη των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και Καβάλας, ενημερώνοντας τις εδώ συναδέλφισσές τους.

Σημειώνεται ότι και στις εργαζόμενες της Ξάνθης οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, όμως παρά την πίεση προς τη διεύθυνση του υποκαταστήματος δεν φαίνεται να δόθηκε ουσιαστική απάντηση. Αυτό σημειώνεται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο της Ξάνθης, στην οποία γίνεται λόγος για «ραγδαίες εξελίξεις που οδηγούν στην απόγνωση και στην εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενους στο εμπόριο» και σημειώνεται: «Πτωχεύσεις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα, που μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις για τους εμποροϋπάλληλους. Τρανταχτό παράδειγμα το κατάστημα των «Bodyline» στην Καβάλα, που ανέστειλε τη λειτουργία του έχοντας απλήρωτες τις εργαζόμενες για τέσσερις μήνες, ενώ τους οφείλει ακόμη και το επίδομα αδείας. Αντιδρώντας οι εργαζόμενες προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η εργοδοσία διαφυλάττοντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της «εξαφάνισε» μηχανήματα από το κατάστημα, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις διεκδικήσεις των υπαλλήλων, που είναι η καταβολή των δεδουλευμένων».

Η ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα για αντίδραση και καταλήγει ως εξής: «Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εργοδότες να καθορίζουν τη ζωή μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς. Γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι αποτελούν λειτουργικό κόστος και αναλώσιμο είδος. Είναι αδίστακτοι και οργανωμένοι αλλά δεν είναι ανίκητοι, τα όρια τους φτάνουν μέχρι να κατανοήσουμε εμείς οι ίδιοι τη δύναμη μας. Χωρίς εμάς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να δουλέψει, χωρίς αυτούς μπορούμε».

«Τείνει να γενικευτεί και να συμπεριλάβει όλο και περισσότερους εργαζόμενους»

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο γραμματέας του σωματείου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. Κώστας Βογιατζής, λέγοντας ότι για χθες ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση (σσ. Επιθεώρησης Εργασίας, εργοδοσίας και εργαζόμενων) και προσθέτοντας: «Μιλήσαμε με τον διευθυντή του καταστήματος της Ξάνθης, ο οποίος είναι και διευθυντής του καταστήματος της Καβάλας, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. Είπε μόνο ότι δεν γνώριζε πώς εξαφανίστηκαν τα μηχανήματα και ότι δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το κατάστημα της Ξάνθης, όπου οι εργαζόμενες παραμένουν απλήρωτες –επίσης- για τέσσερις μήνες. Ωστόσο, υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα συρρίκνωσης των καταστημάτων ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα και να διατηρήσουν τα ίδια ποσοστά κερδοφορίας. Ενδεχομένως η κατάσταση να εξελιχθεί και εδώ με τον ίδιο τρόπο». Ο κ. Βογιατζής καταλήγει λέγοντας ότι «οι εργαζόμενες πρέπει να απαντήσουν δυναμικά και μαζικά για να μπορέσουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, αλλά και να κάνουν προσπάθειες να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας».

Συνομιλήσαμε –τηρούμε τη χρονική και όχι… ιεραρχική σειρά- και με τον πρόεδρο του σωματείου και δημοτικό σύμβουλο Αβδήρων Τάκη Νεοφυτίδη, ο οποίος λέει ότι «η κατάσταση τείνει να γενικευτεί και να συμπεριλάβει όλο και περισσότερους εργαζόμενους» και σχολιάζει: «Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα με την οικονομική κρίση, αλλά αυτό αποθρασύνει ακόμα περισσότερο κάποιους εργοδότες. Οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα ν’ ανταπεξέλθουν –ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρίες- αφού η κερδοφορία όλων των προηγούμενων ετών τούς έδωσε τη δυνατότητα να συσσωρεύσουν κεφάλαια. Και θα μπορούσαν ν’ αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά έχουν αποθρασυνθεί τόσο που κάνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα σπασμένα».

Όσο για το κατάστημα της Ξάνθης, ο κ. Νεοφυτίδης λέει ότι «όπως λειτουργεί γενικότερα το πράγμα, έτσι λειτουργεί και για την Ξάνθη…», χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τι ακολουθεί…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.