«Λαβωμενη» απο τις ανατιμησεις και η αγορα των λουλουδιων ενοψει Αγιου Βαλεντινου

Το αυξημένο κόστος παραγωγής και η τηλεργασία «κλείδωσε» και τα θερμοκήπια

Θετικά τα μηνύματα για την κίνηση της 14ης Φεβρουαρίου με έρευνα αγοράς από τους ερωτευμένους σύμφωνα με τον Σίμο Δαλκυριάδη

Υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και για τον κλάδο των ανθοπωλών αναμένεται να εορταστεί και φέτος η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την προσεχή Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Η προετοιμασία στα ανθοπωλεία αλλά και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης που έχουν την τιμητική τους κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς, με την ζήτηση να κινείται προς το παρόν σε ομαλά επίπεδα, δεδομένου ότι το μεγάλο «κύμα» των αγορών παραδοσιακά αναμένεται είτε ανήμερα είτε την παραμονή της εορτής.

Ο «βασιλιάς» της ημέρας το κόκκινο τριαντάφυλλο βρίσκεται στις προθήκες της πλειοψηφίας των ανθοπωλείων και αυτό γιατί όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης του ανθοπωλείου «Ανθολόγιο» κ.Σίμος Δαλκυριάδης, ο ίδιος μπορεί να κατάφερε να παραλάβει εγκαίρως τα λουλούδια από την Ολλανδία και μάλιστα σε άριστες ποιότητες, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι συνάδελφοί του σε όλη την Ελλάδα που είτε δεν κατάφεραν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους εγκαίρως είτε παρέλαβαν και διαπίστωσαν εκ των υστέρων προβλήματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των λουλουδιών.

Τα πρωτόγνωρα αυτά και για τον κλάδο των ανθοπωλών προβλήματα είναι αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και των ανατιμήσεων της ενέργειας, που δεν άφησαν τον κλάδο «αλώβητο». Ειδικότερα όπως εξήγησε «η πανδημία έπαιξε τον ρόλο της ως προς το εργατικό δυναμικό στην παραγωγή, καθώς όπως και στην Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας συνεχίζει να λειτουργεί με τηλεργασία, που δεν νοείται στην παραγωγή λουλουδιών, όπως και σε πάρα πολλά άλλα προϊόντα» για να τονίσει ωστόσο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στις ανατιμήσεις στην ενέργεια που έχει οδηγήσει σε αδυναμία παραγωγής χιλιάδες παραγωγούς σε όλον τον κόσμο. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά «στην Ολλανδία το 30% των παραγωγών δεν κατάφερε φέτος να παράξει, κοινώς οι ανατιμήσεις “κλείδωσαν” τα θερμοκήπια».

Στα ίδια ή ελάχιστα αυξημένη η τιμή σε όσους πρόλαβαν να «κλειδώσουν» εγκαίρως την τιμή

Η μειωμένη παραγωγή όπως είναι λογικό οδήγησε και στην αύξηση των τιμών, με τον ίδιο να εξηγεί ότι κατάφερε να «κλειδώσει» την τιμή των λουλουδιών δύο μήνες πριν, ούτως ώστε να μπορέσει να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα ή έστω με μικρές αυξήσεις. «Τα λουλούδια είναι χρηματιστηριακό προϊόν, επομένως διαπραγματεύεσαι την τιμή καθημερινά. Εμείς ως επιχείρηση “κλειδώσαμε” την τιμή δύο μήνες πριν με αποτέλεσμα φέτος να πουλάμε σχεδόν όσο πουλούσαμε και πέρυσι παρά τις τεράστιες αυξήσεις» δήλωσε.

Η ζήτηση για την ημέρα των ερωτευμένων έχει ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα κινείται σε επίπεδο ενημερωτικό για τις τιμές και την διαθεσιμότητα, κυρίως από ανθρώπους που ζουν εκτός Κομοτηνής αλλά ζουν εδώ οι αγαπημένοι τους στους οποίους και θα απευθύνονται τα δώρα. Γεγονός ωστόσο καθόλου ανησυχητικό δεδομένου ότι όπως υπογράμμισε και ο ίδιος οι αγορές της 14ης Φλεβάρη πραγματοποιούνται είτε ανήμερα είτε την παραμονή της εορτής.

Προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες

Ερωτηθείς ως προς την κίνηση στον κλάδο των ανθοπωλείων το τελευταίο διάστημα ο κ. Δαλκυριάδης εξήγησε πως το «αποτύπωμα» της πανδημίας είναι υπαρκτό και εκεί, γιατί των λουλουδιών προηγούνται τα είδη πρώτης ανάγκης. «Μέσα από τις συνθήκες που περνάει ο κόσμος δεν απευθύνεται πλέον τόσο όσο απευθυνόταν στο παρελθόν στα λουλούδια. Οι ανάγκες του είναι σε άλλα προϊόντα» επεσήμανε τονίζοντας πως «αυτό ωστόσο δεν παύει τις αγορές. Άλλωστε τα λουλούδια είναι μέσο επικοινωνίας και για να επικοινωνήσουν σωστά πρέπει να τα χρησιμοποιούν». 

Οι ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει και σε τεράστια μείωση στην εγχώρια παραγωγή λουλουδιών, που ήδη είναι μικρή σε σχέση με την κατανάλωση, εξ αυτού του λόγου, άλλωστε οι ανθοπώλες απευθύνονται σε αγορές του εξωτερικού με κύρια εξ αυτών την Ολλανδία. Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον δεν θέλησε να προβεί σε προβλέψεις, εξήγησε όμως ότι προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. «Η παραγωγή δεν είναι ο δικός μου τομέας, ωστόσο είμαι στον κρίκο της αλυσίδας, βλέπω και βιώνω τα αποτελέσματα των ανατιμήσεων στο κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί ένας παραγωγός που πέρυσι αγόραζε 40 ευρώ τα 20 κιλά λίπασμα φέτος να τα αγοράζει 80 ευρώ. Είναι αδιανόητο» τόνισε για να επισημάνει πως «χωρίς πρωτογενή τομέα και μεταφορά δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα».

Θέλοντας να κλείσει αισιόδοξα ο κ. Δαλκυριάδης ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους, καλώντας τους «να δείξουμε τα συναισθήματά μας με όποιον τρόπο ο καθένας και η καθεμία μπορεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.