Κτηνοτροφικοι Συλλογοι της ΑΜΘ αντιδρουν στο σχεδιο της νεας ΚΓΠ για τις συνδεδεμενες στα βοοειδη
Για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ, στρέφοντας τα βέλη της κριτικής στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στα βοοειδή που ευνοούν όπως ισχυρίζονται τους παχυντές- παραγωγούς μοσχαρίσιου κρέατος σε βάρος όσων ασχολούνται με την αναπαραγωγική κτηνοτροφία βοοειδών.
Όπως εξηγούν σε ανακοίνωσή τους οι σύλλογοι, περιγράφοντας τα όσα προηγήθηκαν «την 1η Ιανουαρίου του 2022 το ΥΠΑΑΤ έστειλε στην Ε.Ε το στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027.
Σε τηλεδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε εκφράσει στον αρμόδιο γ.γ του ΥΠΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα, τις αντιρρήσεις μας για πολλά σημαντικά θέματα της πρότασης, τα οποία πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ και από συζητήσεις μας με παράγοντες του υπουργείου.
Μιλήσαμε για τη στρέβλωση που δημιουργεί η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων, η μείωση της εξισωτικής από το 2016,για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και για πολλά άλλα.
Του ζητήσαμε μάλιστα λόγω των πολλών αντιρρήσεων που εκφράσαμε να μη βιαστεί ν’ αποστείλει την πρόταση αυτή, για την οποία μας ενημέρωνε γενικά και με μυστικοπάθεια, χωρίς λεπτομέρειες, λες και συζητούσαμε για θέματα τα οποία δε θα έβγαιναν ποτέ στη δημοσιότητα.
Ιδιαίτερα όταν του αναφέραμε τα όσα είχαμε πληροφορηθεί για τις συνδεδεμένες στα βοοειδή, μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι τα ποσά για τις γέννες της τάξης των 35 με 40€ που διαβάζαμε στα ΜΜΕ δεν ισχύουν και σίγουρα θα είναι παραπάνω χωρίς ν’ αναφέρει ποσό.
Του διευκρινίσαμε επίσης ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι και θέσαμε ως κόκκινη γραμμή, την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών με χρήματα που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία».
Οι σύλλογοι μεταφέρουν πως «όταν είδαμε τι τελικά κατατέθηκε, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα» εξηγώντας πως προβλεπόταν «η γέννα στα 40 ευρώ και ενίσχυση και των εισαγόμενων μοσχαριών». Δηλαδή «μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μίας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα, με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια!».
«Τα περί αρνήσεως της ΕΕ και οι δικαιολογίες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είναι φτηνές δικαιολογίες»
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι καλούν τον υπουργό να αλλάξει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές και τα ποσά ανά κατηγορία και να εντάξει, τις μοσχίδες αναπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και ν’ αποκλείσει τα εισαγόμενα μοσχάρια από κάθε ενίσχυση, σπεύδοντας να διευκρινίσουν πως «τα περί αρνήσεως της ΕΕ και οι δικαιολογίες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είναι φτηνές δικαιολογίες».
«Αλήθεια, δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ανισομερής κατανομή των ενισχύσεων κατά κτηνοτρόφο, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων και των βοσκοτόπων; Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η διαφορετική κατανομή των ενισχύσεων κατά χωρική ενότητα και μεταξύ των κρατών; Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού, το διαφορετικό κόστος παραγωγής κατά περιοχή και κατά χώρα;» διερωτούνται οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και υπογραμμίζουν πως «δυστυχώς όταν ο σχεδιασμός στην πατρίδα μας και η διαπραγμάτευση στην ΕΕ γίνεται από άκαπνους θεωρητικούς γιάπηδες των γραφείων, που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και την ελληνική κτηνοτροφία, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καταστροφικό».
Θυμός, οργή, απογοήτευση
Ταυτόχρονα σπεύδουν να επισημάνουν πως «δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που προκαλούν οι παραπάνω αποφάσεις» και εξηγούν πως «σε όλους εμάς, που παλεύουμε νυχθημερόν στην κτηνοτροφία και βλέπουμε γύρω μας τα ζώα να σφάζονται, την κτηνοτροφία νομοτελειακά να τελειώνει και τα χωριά της πατρίδας μας να ερημώνουν, δημιουργούνται συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή και η απογοήτευση»
«Εμείς δεν ξεχνάμε και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θα δώσουμε στον καθένα αυτό που του αξίζει!» τονίζουν κλείνοντας οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και σημειώνουν με νόημα: «για του λόγου το αληθές, ρωτήστε και τους προηγούμενους».
Διευκρινίζουν δε πως «πριν αναγκαστούμε από τα γεγονότα και από το αδιέξοδο που μας οδηγούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2014, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, με παρέμβασή μας στην Ε.Ε για όλα τα παραπάνω κακώς πεπραγμένα, δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία και αναμένουμε τη συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, το Γ.Γ κ. Μπαγινέτα και το επιτελείο τους στην Κομοτηνή, εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, όπως μας έχει υποσχεθεί ο υπουργός και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει διορθώσει όλες τις παραπάνω στρεβλώσεις και λάθος αποφάσεις».
Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση υπογράφεται από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Κ. Νευροκοπίου, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Προσοτσάνης, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δράμας, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Καβάλας, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ξάνθης, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ιάσμου, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Θρακών Αμνός, τον Αγροκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρριανών, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ροδόπης, τον Σύλλογο Κόκκινης Ελληνικής Φυλής Θράκης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.