Κρυα παραμενουν τα τρακτερ των αγροτων στην Κομοτηνη

Περαιτέρω ενημέρωση περιμένουν για την νέα ΚΑΠ οι αγρότες της περιοχής – θετικοί στην περίοδο χάριτος που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Δεν υπάρχει προς το παρόν κινητικότητα για αγροτικές κινητοποιήσεις στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Νίκο Μποτρότσο.

Παρόλο που σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Θεσσαλία, υπάρχει κινητικότητα όσο αφορά τις κινητοποιήσεις, ο κ. Μποτρότσος τόνισε πως δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια τέτοια συζήτηση στα καθ’ ημάς.

«Εδώ είμαστε περισσότερο του διαλόγου και των προτάσεων, και δεν είναι στις προθέσεις μας να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας» σημείωσε, τονίζοντας πως υπάρχει πάντα η επιλογή ως έσχατη λύση, όμως αυτή την περίοδο δεν φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο χαρτί.

Θετική η παράταση για την νέα ΚΑΠ

Πολλά από τα ζητήματα που τους απασχολούν άλλωστε τέθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, σε μια πολύωρη σύσκεψη και μάλιστα αρκετές φορές με έντονο τρόπο.

Η νέα ΚΑΠ ισχύει από τον Ιανουάριο του 2023, όμως ο Υπουργός σημείωσε πως για φέτος τουλάχιστον, θα είναι μια χρονιά προσαρμογής και ευελιξίας, που δεν θα έχει αυστηρότητα, μιας και καθυστέρησε η έγκρισή της σε όλη την Ευρώπη.

Ο χρόνος αυτός, είχε τονίσει, θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους αγρότες όσο και στις υπηρεσίες να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Όπως ανέφερε ο κ. Μποτρότσος, είναι θετικό ότι η πρώτη χρονιά θα είναι μεταβατική, και πως τα λάθη και οι παραλείψεις δεν θα επιφέρουν την περικοπή των επιδοτήσεων, και θα έχουν μια χρονιά ενημέρωσης ώστε να μπορέσουν και οι καλλιεργητές να προσαρμοστούν.

Βέβαια εκτιμά ακόμα και αυτή η περίοδος προσαρμογής μπορεί να επεκταθεί, κυρίως εξαιτίας της εκτεταμένης ψηφιοποίησης των διαδικασιών που απαιτείται από πλευρά του ΥΠΑΑΤ για να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της ΚΑΠ. Με δεδομένη την σχετικά αργή προσαρμογή που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδεχομένως να μην είναι έτοιμο ακόμα και στα τέλη του 2023 για τη νέα ΚΑΠ.

Αναμονή για τις ενημερώσεις

Αυτό που χρειάζονται βέβαια οι αγρότες είναι και θεσμική ενημέρωση το συντομότερο δυνατόν από το υπουργείο, όπως είχε δεσμευτεί από την αρχή του ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, για αυτό και περιμένουν πως σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση και στην Κομοτηνή, μιας και η πιο κοντινή μέχρι τώρα έγινε στην Ορεστιάδα, που δεν επέτρεψε στους αγρότες της περιοχής μας να ταξιδέψουν μέχρι εκεί.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις καλλιέργειας θα γίνουν κανονικά την άνοιξη, και τότε θα φανεί πως το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.