Κρισιμη χρονια για την αλιεια στην ΑΜΘ το 2023

Πρόοδο στα έργα για τις λιμνοθάλασσες, αλλά και στην χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών περιμένει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής, Α. Καραγιώργης

Στην Εσθονία βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής, κ. Ανδρέας Καραγιώργης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για ενημέρωση για την κυκλική οικονομία και την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών από όσους ασχολούνται με την θαλάσσια οικονομία.

Ο κ. Καραγιώργης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου για τις δυνατότητες που υπάρχουν για εφαρμογή προγραμμάτων στην περιοχή μας, αλλά και άλλα πεδία της αρμοδιότητάς του, από το έργο των 15 εκ. ευρώ για την βελτίωση των λιμνοθαλασσών της ΠΑΜΘ, μέχρι την προσπάθεια για να χωροθέτηση της ΠΟΑΥ, ώστε να προχωρήσει η αδειοδότηση νέων ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή μας.

Ενημέρωση για την πολιτική της ΕΕ

Ο κ. Καραγιώργης τόνισε πως πρέπει να μένει ενημερωμένη η Περιφέρεια για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει αυτά τα θέματα η ΕΕ, ώστε αν έχει τη δυνατότητα η χώρα μας να συμμετέχει σε προγράμματα που θα φέρουν οφέλη για την στρατηγική της θάλασσας και της Αλιείας.

Για αυτό και βρέθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας για μια διημερίδα με θέμα την κυκλική οικονομία και τα ανακυκλώσιμα υλικά. Αυτό έχει σχέση με την θαλάσσια οικονομία, σημείωσε, τόσο όσο αφορά τις ιχθυόσκαλες ως δημόσια κτίρια, αλλά και τα προϊόντα και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι αλιείς.

Το γενικό συμπέρασμα της διημερίδας, τόνισε, ήταν πως η κυκλική οικονομία, αλλά και η χρήση των ανακυκλώσιμων υλικών από όσους ασχολούνται με την αλιεία, είναι κάτι που προτάσσει η ΕΕ γιατί σύμφωνα με τα δεδομένα, δίνει πολύ μεγάλα οικονομικά οφέλη, σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα από τους αλιείς.

Αυτό κάνει πολύ πιθανό στους πόρους που διατίθενται για την αλιεία στην χώρα μας, να υπάρξουν κάποιοι άξονες, από τις κατευθύνσεις που θα δώσει το Υπουργείο αλλά και την πίεση της ΠΑΜΘ, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν κάποιες πρακτικές στην περιοχή μας, προς όφελος πάντα των αλιέων και όσων ζουν από τη θάλασσα.

Για αυτό και ο κ. Καραγιώργης, με δεδομένη την πρόθεση της Περιφέρειας να προτάξει την αλιεία ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης λόγω και της ποιότητας των προϊόντων που παράγονται, πιστεύει πως πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να έχουν οφέλη από τα διάφορα προγράμματα και τις στρατηγικές που ακολουθούνται.

Η διοίκηση της ΑΜΘ από το 2019 έχει αντιληφθεί πως έχουμε ένα θησαυρό στα χέρια μας που δεν τον είχαμε εκμεταλλευτεί, και ενώ δεν μπορεί να αλλάξει άρδην η εικόνα της αλιείας σε μια τετραετία, έχουν μπει οι βάσεις για κάτι καλύτερο.

Αναφέρθηκε στην προσφορά, σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Ιχθυοπαραγωγών της Περιφέρειας, ψαριών σε συμπολίτες μας μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης για τις λιμνοθάλασσες

Κάνοντας ένα απολογισμό της παρουσίας του ως Αντιπεριφερειάρχη και εντεταλμένου συμβούλου Αλιείας, ο κ. Καραγιωργης αναφέρθηκε στην αποζημίωση προς τους μυδοκαλλιεργητές, που φτάνει το 1 εκ. ευρώ για τους επαγγελματίες της περιοχής μας, την αποζημίωση των λιμνοθαλασσών, τα τεχνικά έργα των λιμνοθαλασσών ύψους 15-16 εκ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Ροδόπης, το οποίο βρίσκεται στη φάση της τελικής αξιολόγησης.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται μία σειρά τεχνικών έργων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την υδρολογική βελτίωση των συστημάτων, την προστασία τους από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την ιχθυοπαραγωγή, με διάνοιξη-εκβάθυνση κυρίων στομίων, την ενίσχυση προβόλων στομίων, τις εκβαθύνσεις λεκανών διαχείμασης αλλά και την ενίσχυση αναχωμάτων για προστασία από τη διάβρωση.

Παράλληλα όπου απαιτείται θα διανοιχθούν περιμετρικά κανάλια για την προστασία των συστημάτων από τη νιτρορύπανση, ενώ θα γίνει και αντικατάσταση των ιχθυοσυλληπτικών εγκαταστάσεων.

Στόχος είναι το πρόγραμμα να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα σημαντικό εργαλείο για να γίνει μια νέα αρχή στις λιμνοθάλασσες.

Σημαντική η παρέμβαση για τα Τουρκικά Αλιευτικά

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επερώτρηση του ευρωβουλευτή κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα που ακούν τουρκικά αλιευτικά σκάφη ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο κ. Καραγιώργης τόνισε πως από την πρώτη στιγμή που είχα αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, είχε πραγματοποιήσει ενημέρωση στους αρμόδιους για το θέμα, και την παράνομη αλίευση που θέτει σε κίνδυνο όλα τα αλιευτικά αποθέματα.

Τον Οκτώβριο του 2022 είχε θέσει το θέμα σε όλους τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, με αποτέλεσμα την επερώτηση αυτή, ζητώντας σύσταση προς την Τουρκία για την μη ορθολογική λειτουργία του γειτονικού κράτους.

Αυτό έγινε, ενώ και ο ΥΠΑΑΤ έθεσε το θέμα στους ομολόγους του στην ΕΕ, ενώ και ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα πρόσφατα.

«Σαν περιφέρεια κάναμε το μέγιστο που μπορούσαμε, για ένα εθνικό θέμα, και θεωρώ πως θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης από πλευράς της Τουρκίας, ώστε να εξασφαλίσουμε την μακροχρόνια ύπαρξη των αλιευμάτων» ανέφερε.

Κρίσιμη η χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών

Με τον τελευταίο χρόνο της τρέχουσας διοίκησης να έχει ξεκινήσει, ο κ. Καραγιώργης ελπίζει πως μέχρι το τέλος της θητείας θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην χωροθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), που αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορέσουν να δώσουν νέες άδειες για υδατοκαλλιέργειες αλλά και να διασφαλίσουν τη δυνατότητα της διαρκούς παρουσίας των ήδη υπαρχόντων υδατοκαλλιεργειών.

Στο μεταξύ μετά από αίτημα στον κ. Κεδίκογλου, προχώρησε τροπολογία για την ανανέωση των υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειων, μέχρι να υποβληθεί ο φάκελος της ΠΟΑΥ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής γίνεται πιο επιτακτική λόγω της επικείμενης χωροθεσίας πλωτών αιολικών πάρκων στην περιοχή μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι εκτάσεις για τις υδατοκαλλιέργειες, και αυτά να κατασκευαστούν σε σημεία που δεν θα τις επηρεάσουν.

Θεωρεί δε πως μέχρι το τέλος της θητείας, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.