Κουρεμα χρεους σε πανευρωπαικο επιπεδο για τις πληγεισες επιχειρησεις ζητα ο Κ. Μιχαλος

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με επιστολή του προς τη διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων

Την πρόταση για την λήψη πολιτικής απόφασης για τη «συγχώρεση χρέους» (debt forgiveness) που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη- μέλη να διαγράψουν χρέη προς το δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις, ζητά με επιστολή του προς τη διοίκηση των Ευρωεπιμελητηρίων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ κ.Κωνσταντίνος Μίχαλος.
 
Όπως επισημαίνεται στην σχετική επιστολή «αν δεν υπάρξει στο σύνολο της ΕΕ και σε κρατικό επίπεδο ένα “κούρεμα” χρέους ώστε μετέπειτα η κάθε κυβέρνηση με την έγκριση της ΕΕ να μετακυλήσει αυτό το “κούρεμα” στις πληγείσες επιχειρήσεις, τότε το μέλλον πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων είναι αβέβαιο»
 
 
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
 
Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,
 
Όπως ήδη σας επεσήμανα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, θεωρώ ύψιστης σημασίας την παρέμβασή μας ως Ευρωεπιμελητήρια προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες πολιτικές για την επίλυση του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σας ζητώ να προβούμε άμεσα στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης με την οποία θα ζητούμε τη λήψη πολιτικής απόφασης για την “συγχώρεση χρέους” (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη να διαγράψουν χρέη προς το δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.
 
Το μέτρο αυτό, άλλωστε, το έχει προτείνει από την περασμένη άνοιξη ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί.
 
Αν δεν υπάρξει στο σύνολο της ΕΕ και σε κρατικό επίπεδο ένα “κούρεμα” χρέους ώστε μετέπειτα η κάθε κυβέρνηση με την έγκριση της ΕΕ να μετακυλήσει αυτό το “κούρεμα” στις πληγείσες επιχειρήσεις, τότε το μέλλον πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων είναι αβέβαιο.
 
Η “συγχώρεση χρέους” σαφέστατα και δεν μπορεί να αποτελεί μονομερή ενέργεια, γι' αυτό κι εμείς, ως Ευρωεπιμελητήρια, θα πρέπει να πιέσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.