«Κουμπωμενοι» οι Κομοτηναιοι για το χριστουγεννιατικο τραπεζι

Μειωμένη η κίνηση στα κρεοπωλεία, λόγω της ανησυχίας για τις αυξήσεις σε καύσιμα και ρεύμα

Λίγο τσιμπημένες οι τιμές, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση από το νέο έτος

Πολύ μειωμένη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι η κίνηση στα κρεοπωλεία της Κομοτηνής, με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι σημαντικά περιορισμένο, λόγω της πίεσης των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών όλων των ειδών, αλλά και ειδικότερα της ενέργειας, που φέρνει φουσκωμένους λογαριασμούς.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Κομοτηνής κ. Βασίλης Ιωαννίδης, που τόνισε πως ακόμα και δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, η κίνηση είναι μειωμένη σημαντικά, φτάνοντας ακόμα και το 50%.

Περιμένουν βέβαια να υπάρξει μια έξαρση της τελευταίας στιγμής, τόσο λόγω νοοτροπίας, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δώρα Χριστουγέννων φέτος μπήκαν αρκετά αργά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και οι όποιες χριστουγεννιάτικες αγορές.

Ο κόσμος είναι πολύ μαζεμένος, πληρώνονται και αργά φέτος, αλλά λίγο τα καύσιμα, λίγο το ρεύμα που έχει ξεφύγει, τους περιορίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έτσι φαίνεται ότι δεν θα γίνουν μεγάλα τραπέζια, και έτσι βλέπουν τους πελάτες τους να παίρνουν μικρότερες ποσότητες, πολλές φορές στο μισό από ό,τι πρόπερσι, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία.

Την Πέμπτη, σημείωσε, φαίνεται πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος, μιας και ακόμα και την προπαραμονή των Χριστουγέννων η αγορά ήταν άδεια.

Οι προτιμήσεις των Κομοτηναίων πάντως, έστω και περιορισμένες, παραμένουν σταθερές: χοιρινό, κυρίως σε κομμάτια για ψήσιμο, κοτόπουλο για γέμισμα, και φυσικά η παραδοσιακή μπάμπω.

Μικρή αύξηση των τιμών τα Χριστούγεννα, αναμονή μεγαλύτερων από το νέο έτος

Η γενικότερη αύξηση των τιμών στα καύσιμα και το ρεύμα, έχει πιέσει και τις δικές τους τιμές λίγο προς τα πάνω, όχι όμως σημαντικά. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς, οπότε δεν έχουν μεγάλο κόστος μεταφοράς, αλλά κυρίως γιατί υπάρχουν ακόμα πιστώσεις στις ζωοτροφές για τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μην βλέπουν μεγάλο κόστος.

Όμως ο κ. Ιωαννίδης φοβάται πως από τη νέα χρόνια, δύο παράγοντες θα οδηγήσουν στην αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς, που μοιραία θα μετακυλήσει στους κρεοπώλες και από εκεί στους καταναλωτές.

Από τη μία θα δουν το κόστος των ζωοτροφών να αυξάνεται, ενώ πλέον τα κρεοπωλεία τα κόκκαλα και τα παραπροϊόντα, που έδιναν στους κτηνοτρόφους ως τροφή για τα σκυλιά τους, θα πρέπει, λόγω υιοθέτησης Ευρωπαϊκής οδηγίας, να πηγαίνουν για καταστροφή, οπότε πλέον οι κτηνοτρόφοι πρέπει να υπολογίζουν και το κόστος της τροφής για τα σκυλιά τους.

«Γίνονται λάθη επί λαθών, από ανθρώπους που δεν ξέρουν τον κλάδο» τόνισε. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία έχει δώσει προτάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και περιμένουν ανταπόκριση από αυτό, τόσο για το συγκεκριμένο, όσο και για μια σειρά άλλα θέματα που απασχολούν το κλάδο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.