Κωστας Κατσιμιγας: «Η Ουκρανια θα μπορουσε να γινει η Ελβετια της Ανατολικης Ευρωπης»

Ποια τα χαρακτηριστικά της Ουκρανίας που την καθιστούν σήμερα μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη

Εξαπίνης έπιασε την παγκόσμια κοινότητα η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας, 21 Φεβρουαρίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία.

Την ώρα που όλοι ανέμεναν την αποκλιμάκωση της έντασης ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του Ρώσου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζό Μπάιντεν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μακροσκελές διάγγελμά του προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών  δίνοντας παράλληλα εντολή για την ανάπτυξη στρατευμάτων για «ειρηνευτικούς» λόγους στο Ντονμπάς, δίχως να διευκρινίζεται ούτε το εύρος, ούτε η διάρκεια της ανάπτυξης του ρωσικού στρατού.

Η κίνηση Πούτιν προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις, αρχής γενομένης από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία για δυνητική παραβίαση της κυριαρχίας της διαμηνύοντας ότι αναμένει από τους δυτικούς συμμάχους «ξεκάθαρη» και «αποτελεσματική» υποστήριξη της χώρας του απέναντι στη Ρωσία.

ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία, Ελλάδα ακόμα και η Τουρκία καταδίκασαν την κίνηση, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του θα επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ενώ η Γερμανία για του Καγκελαρίου της Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε το «πάγωμα» του Nord Stream 2.

Η κίνηση αυτή από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αιφνιδίασε όσους ανέμεναν μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στα Ρωσοουκρανικά σύνορα αποτελεί ωστόσο για τον Ρώσο πρόεδρο επανάληψη πρακτικών του παρελθόντος, όταν η Γεωργία μετά την ανεξαρτησία της από την Σοβιετική Ένωση άρχισε να φλερτάρει επικίνδυνα με την Αμερική. Η Ρωσία  το 2008 αναγνώρισε  τις περιοχές  της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που είχαν αποσχισθεί από τη Γεωργία και είχαν ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία τους και πλέον σταθμεύουν μόνιμα ρωσικά στρατεύματα, ενώ άλλη μια αντίστοιχη περίπτωση, όπως υπενθύμισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Κώστας Κατσιμίγας, είναι και αυτή της Υπερδνειστερίας, μια άλλη de facto αποσχισθείσα μερικώς ρωσόφωνη περιοχή από τη Μολδαβία που συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, οι κάτοικοί της ψήφισαν την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία το 2006 ωστόσο ακόμη περιμένουν και λειτουργούν ως Ρωσικό προτεκτοράτο.

Η Ουκρανία από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη σήμερα

Στην συζήτηση που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ο κ.Κατσιμίγας εστίασε κυρίως στην Ουκρανία και την γεωπολιτική της σημασία κάνοντας λόγο για μια χώρα πολύ σημαντικών οικονομικών, και όχι μόνο συμφερόντων.

Πέραν του σημαντικού ενδιαφέροντος που έχει η περιοχή και για την χώρας μας, ως παρευξείνια χώρα και ζωτικός κατ’ επέκταση διαχρονικά χώρος για την Ελλάδα, διαθέτει σήμερα μια από τις πιο συμπαγής ελληνικές κοινότητες του χώρου. Η μία εξ αυτών βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην Ουκρανία και η δεύτερη στην περιφέρεια Κράσνονταρ στη Ρωσία. Σήμερα στη Μαριούπολη κατοικούν περίπου 80-90 χιλ. Ουκρανοί πολίτες που δηλώνουν ότι έχουν εθνική ελληνική καταγωγή, με τον ίδιο να εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι δεν είναι ελληνόφωνοι αλλά Ρωσόφωνοι έχουν πλήρη εθνική ελληνική συνείδηση.

Η Ουκρανία όπως εξήγησε ο κ. Κατσιμίγας είναι σήμερα μια από τις πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη για πολλούς και διαφόρους λόγους, εκκινώντας από τις τεράστιες υποδομές και βιομηχανία που διαθέτει, σιδηροδρομικά δίκτυα, αεροδρόμια, κλπ, ακόμη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Πέραν αυτών πρόκειται για μια πεδινή χώρα με τεράστια πρωτογενή παραγωγή κυρίως σε σιτάρι, ηλίανθο, καλαμπόκι, κλπ. και η πρώτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ηλιελαίου και το αραβοσιτέλαιου.

Από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που διαθέτει είναι η αεροπορική βιομηχανία, η βιομηχανία παραγωγής μηχανών, με πολλές γεννήτριες, πολλές τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα περισσότερα φράγματα στον κόσμο να είναι ουκρανική κατασκευής, ενώ  διαθέτει το 2ο μεγαλύτερο απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, με περισσότερα των 30 δισεκατομμυρίων τόνων.

«Η Ουκρανία και έχει και παράγει πλούτο, παρά το γεγονός ότι πέρασε έναν λοιμό το 1931-1933» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας επίσης πως η Ουκρανία καλύπτει περίπου τα 2/3 των ενεργειακών της αναγκών από δικές της πηγές, διαθέτει δηλαδή τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο, έχοντας βεβαίως εξάρτηση σε αυτόν τον τομέα από τη Ρωσία, διαθέτοντας ωστόσο το 4ο μεγαλύτερο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου στον κόσμο.

Σημείο αιχμής η «διαχείριση» της ρωσικής μειονότητας στην Ουκρανία

Τι επιζητά η Ρωσία από την Ουκρανία; Την διασφάλιση των συμφερόντων της στον Εύξεινο Πόντο. Όπως εξήγησε ο κ. Κατσιμίγας η Ουκρανία κατέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ακτογραμμής τους Εύξεινου Πόντου, υπενθυμίζοντας πως η προσάρτηση της Κριμαίας δεν ήταν τυχαίο γεγονός καθώς στην Σεβαστούπολη βρίσκεται ο πολεμικός  ναύσταθμος της Ρωσίας, με αποστολή του στόλου στον Εύξεινο πόντο αλλά και στη Μεσόγειο. «Από τα 43 εκατ. Ουκρανών, σήμερα το 50% είναι Ρωσόφωνοι. Αυτοί που έχουν εθνική συνείδηση ρωσική είναι περίπου στο 20% και κατοικούν κυρίως στις Ανατολικές και Παρευξείνιες περιφέρειές της.  Από τη μια είναι λογικό η Ρωσία να αντιδρά και για να προστατέψει αυτούς τους οποίους θεωρεί 100% δικούς της, δηλαδή τη ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία, αλλά και από την άλλη πλευρά να προστατέψει τα ζωτικά της συμφέροντα γιατί η Ρωσία δεν θα ήθελε να χωθεί στο ρουθούνι της η δυτική οικονομία» ανέφερε εξηγώντας ταυτόχρονα πως ακριβώς στο σημείο αυτό, στην διαχείριση δηλαδή της συμπαγούς αυτής ρωσικής μειονότητας που ζει στην χώρα από πλευράς της Ουκρανίας βρίσκεται και ένα κομμάτι της επίλυσης του προβλήματος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προβλέψεις του για την συνέχεια ή μη της κλιμάκωσης ο κ.Κατσιμίγας υπογράμμισε πως θα πρέπει να επικρατήσει σωφροσύνη από αμφότερες τις πλευρές. «Πάντως πιστεύω ακράδαντα ότι την ειρήνη την φέρνει ο ευδαιμονισμός. Λαοί που περνάνε καλά, έχουν όλα τα καλά τους και έχουν και την ελευθερία τους, πολύ εύκολα ξεχνούν τους εθνικισμούς. Το χρήμα, η καλοπέραση και ο σεβασμός κάποιων δικαιωμάτων που ο καθένας δικαιούται να έχει, είναι αυτό που θα φέρει την ειρήνη, ωστόσο δεν το βλέπω σε αυτή τη φάση» ανέφερε.

Ο ίδιος ωστόσο επέμεινε στις προοπτικές της χώρας εξηγώντας πως «η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει η Ελβετία της Ανατολικής Ευρώπης», με τον ίδιο τρόπο που η Ελβετία είναι μια χώρα ουδέτερη και είναι ίσως η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης και μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο. «Όταν λοιπόν η ρωσόφωνη μειονότητα της Ουκρανίας γίνει ό,τι είναι η γαλλική μειονότητα στην Ελβετία, και η Ουκρανία μείνει μια ουδέτερη χώρα, μακριά και από τις στρατιωτικές συμμαχίες από τη Ρωσία και μακριά από το ΝΑΤΟ, θα εξελιχθεί σε μια ευδαιμονούσα χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη, να μπουν οι εθνικισμοί στην άκρη και να κοιτάξουν τον ευδαιμονισμό των πολιτών που σήμερα ζουν σε αυτή τη χώρα» ανέφερε τονίζοντας πως «σαφέστατα τα σύνορα πρέπει να είναι απαραβίαστα και σαφέστατα οι μειονότητες πρέπει να είναι σεβαστές».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.