Κωστας Δημουλας, ιδιοκτητης «Το Κουτι στο σπιτι»

Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις των επαγγελματιών γενικότερα κατά τη διάρκεια του 2017, αλλά και στην περιοχή μας; 
Νομίζω ότι η περιοχή μας όπως και όλη η Ελλάδα κινήθηκε στα ίδια πλαίσια της συρρίκνωσης και της ανασφάλειας. Κυρίαρχο στοιχείο η οικονομική καχεξία, οι πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, το μεγάλο κόστος ζωής που δυστυχώς δεν άφησαν όχι μόνο χώρο για ανάπτυξη, αλλά αντίθετα οδήγησαν στο «κλείσιμο» και την υποχώρηση της μικρομεσαίας επιχείρησης που αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
 
Θεωρείτε ότι η πορεία τους ήταν ανοδική ή καθοδική; Και για ποιους λόγους; Υπάρχει ελπίδα το 2018 η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να εξέλθει από την μέγγενη της κρίσης ή αυτή διαρκώς θα μεγεθύνεται;
Το θετικό θα ήταν η στασιμότητα, αλλά και η στασιμότητα αποτελεί μία αργή κάθοδο. Η υγιής οικονομία απαιτεί όχι μόνο κέρδη αλλά και ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών προκειμένου να παραχθεί  το χρήμα. Όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη υπάρχει μόνο οπισθοδρόμηση.
Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συρρικνώσει το κόστος παραγωγής και το κέρδος της αν θέλει να συνεχίζει να υπάρχει. Ήδη και οι δύο αυτοί συντελεστές βρίσκονται οριακά στο χαμηλότερο επίπεδο και αν δεν υπάρξει μία αναστροφή της πορείας αυτής τότε δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.
 
Πώς αξιολογείτε την προσωπική σας πορεία το 2017 και τι αναμένετε από το 2018;
Το 2017 ήταν ορόσημο χρονιά για εμένα, αφού ξαναγύρισα στην πατρίδα μου από την Αγγλία όπου ζούσα τα τελευταία δύο χρόνια. Θεωρώ ότι πήρα μία γενναία απόφαση να γυρίσω στην κοινωνικοοικονομική αβεβαιότητα της Ελλάδας, αφήνοντας πίσω μία σίγουρη ζωή σε ένα προηγμένο κράτος. Η απόφαση που πήρα ήταν αντίθετη στη λογική, αλλά, όσο και να μας πληγώνει η χώρα μας, έχουμε μαζί της μία «ειδική σχέση» ως  Έλληνες που ο νόστος δεν μας αφήνει να την ξεχάσουμε.
Όσο για το νέο έτος μόνο ευχές μπορούμε να κάνουμε, καθότι δεν βλέπω από την πολιτεία να έχει την  διάθεση να προχωρήσει σε αλλαγές, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη στην πολιτική για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
 
Αναφέρατε το γεγονός/ πρόσωπο του 2017 που ξεχωρίσατε.
Το 2017 ξεκίνησε ως μία χρονιά διάλυσης της ΕΕ με το ΒΡΕΧΙΤ, ένα γεγονός που το έζησα προσωπικά μέσα στην ίδια του την χώρα, αλλά τελικά τίποτα από τα δύο ακόμα δεν συνέβη. Το ΒΡΕΧΙΤ ήταν ένα γεγονός που θεωρητικά θα άλλαζε την εικόνα της ΕΕ και η απόφαση να μην προχωρήσει θεωρώ ότι και πάλι θα σηματοδοτήσει νέες συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.