Κορονο-χρεη: Ρυθμιση σε εως 72 δοσεις, ποιες οφειλες εντασσονται

Αναλυτικά τι προβλέπει η οριστική ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας

Τη ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από το «πράσινο» φως που έλαβε η πρόταση της κυβέρνησης από τους Θεσμούς. Οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 72 δόσεις.

Ρύθμιση για κορονο-χρέη: Ποιες οφειλές εντάσσονται

Συγκεκριμένα, αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, ήτοι από τον Μάρτιο 2020 έως και τον Ιούλιο 2021 σε φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές.

Σε ότι αφορά τα βασικά σημεία της ρύθμισης αυτά είναι τα εξής:

  • Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης των οφειλών από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα
  • Διευρύνεται ο αριθμός των δόσεων σε 36 άτοκες και σε 72 με χαμηλό επιτόκιο δίνοντας μεγαλύτερη ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Διευρύνεται σημαντικά η περίμετρος των δικαιούχων και συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία οποιαδήποτε στιγμή από το Μάρτιο έως και σήμερα.
  • Τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως σήμερα θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 με επιτόκιο 2.5% με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Ποιοι ωφελούνται

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που μπορούν να εισαχθούν στη νέα ρύθμιση αυτές έχουν ως εξής:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάση ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών. Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας είναι σε αναστολή (και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού) ή έχουν μπει στο πρόγραμμα Συν- Εργασία
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάση δήλωσης COVID
  • Άνεργοι – εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ
  • Οι οφειλέτες που απώλεσαν ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. 120 δόσεις) από το Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα μπορούν να αναβιώσουν τη ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με την καταβολή της δόσης του Αυγούστου.

Σε έως 72 δόσεις

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταικούρας τόνισε ότι οι συνολικές οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν αγγίζουν τα 2,26 δις ευρώ και μπορούν να ρυθμιστούν με 36 άτοκες δόσεις ή με 72 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο 2,5%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.