Κομβικος ο ρολος της Επιτροπης της ΚΕΕΕ για τον Αναπτυξιακο και τις χρηματοδοτησεις προς τις επιχειρησεις

Αντώνης Γραβάνης: «Την περίοδο που έρχεται θα υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, το θέμα είναι αυτά τα εργαλεία να σχεδιαστούν σωστά»

Παρεμβάσεις σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, για την ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή για τον Αναπτυξιακό Νόμο και τα Επιδοτούμενα Προγράμματα ΕΣΠΑ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Αντώνη Γραβάνη, που μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΕΕΕ ανέλαβε πρόεδρός της.

Η επιτροπή αυτή, ιδρύθηκε από την ΚΕΕΕ, ώστε να συμμετέχει, όταν ολοκληρωθεί η συγκρότησή της, συντονισμένα και στοχευμένα στο διάλογο για τον Αναπτυξιακό Νόμο, αλλά και για όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ, εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις όλης της χώρας διεκδικώντας, γνωμοδοτώντας, και παρεμβαίνοντας στα αρμόδια υπουργεία και φορείς για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

«Ο ρόλος αυτής της επιτροπής είναι πιο αναγκαίος αυτή την περίοδο, καθώς τώρα ξεκινάμε την νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, και τον νέο Αναπτυξιακό, που έχει μεγάλες διαφορές από τους προηγούμενους» σημείωσε, τρία εργαλεία για τις επιχειρήσεις.

Αυτό σημαίνει ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων για την επιτροπή, αλλά και δυνατοτήτων, ώστε να παρεμβαίνει, να διεκδικεί και η διαδικασία των χρηματοδοτήσεων να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και να στήνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνεται υπόψη το πλαίσιο της πραγματικής οικονομίας, αλλά και να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Αυτό είναι και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, γιατί πολλές φορές λόγω και των παθογενειών στην Ελληνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα, πολλές φορές τα προγράμματα δεν μπορούν να υλοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Γραβάνης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους φορείς. Ήδη υπάρχει ένας καλός διάλογος μεταξύ της ΚΕΕΕ και των αρμόδιων υπουργείων, αλλά μέσω της επιτροπής θα παρεμβαίνουν σε όλα τα στάδια, από την δημιουργία των προσκλήσεων μέχρι την υλοποίηση, ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Προβλήματα από την ακρίβεια

Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις, με τις αυξήσεις στα προϊόντα και τα καύσιμα, είναι γενικότερα δύσκολη, επηρεάζει όμως και ειδικότερα την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Όπως ανέφερε, ένα επενδυτικό σχέδιο που προέβλεπε, όταν καταρτίστηκε πριν από δύο χρόνια, την αγορά ενός μηχανήματος 10.000 ευρώ για παράδειγμα, που τώρα κοστίζει 15.000 ευρώ, έχει σημαντικό πρόβλημα, και αυτό είναι ακόμα ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση, επεξεργαζόμαστε προτάσεις που θα καταθέσουμε στη συνέχεια» τόνισε, όμως μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση, την οποία διαδέχτηκε η πανδημία, και μόλις έκλεινε ήρθε μια ενεργειακή κρίση και ένα πόλεμος με δυσάρεστες επιπτώσεις στην οικονομία.

Όμως αποστολή της ΚΕΕΕ είναι να εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, και αυτό είναι αποφασισμένοι να κάνουν. «Την περίοδο που έρχεται θα υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, το θέμα είναι αυτά τα εργαλεία να σχεδιαστούν σωστά» ανέφερε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.