Κομοτηνη: Αβεβαιος ο χειμωνας για τα καταστηματα διασκεδασης

Παραμονή στους εξωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο για εστίαση και μπαρ

Σπύρος Θυμικιώτης

«Το κλείσιμο από τη 1.00 η ώρα θα αποτελέσει ταφόπλακα για την διασκέδαση»

Να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους, όσοι έχουν την δυνατότητα, με πρόσβαση μόνο εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους όπως ορίζει η νομοθεσία, θεωρεί πως θα προσπαθήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου του ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας κ. Σπύρος Θυμικιώτης.

Ο κ. Θυμικιώτης εκτιμά πως όσο αφορά τους εσωτερικούς χώρους, οι περισσότεροι επαγγελματίες της πόλης μας θα έχουν χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, ενώ τα μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους, θα δουλέψουν παραπάνω.

Το ζήτημα είναι πως μέχρι ο κόσμος να μπει στη νοοτροπία, θα περάσει ένα σημαντικό διάστημα, μπαίνοντας στο χειμώνα, μέχρι να προσαρμοστούν όλοι.

Η έλευση του φθινοπώρου στην Κομοτηνή, μαζί με αυτή των φοιτητών, υπό κανονικές συνθήκες θα σήμαινε και επιστροφή στην κανονικότητα για μπαρ και καταστήματα εστίασης, παρόλο που φέτος όλα βρίσκονται ακόμα στον αέρα, με τον κ. Θυμικιώτη να εκτιμά πως όσο υπάρχει η αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις θα παραπαίουν.

Κάποιοι συνάδερφοί τους σε πιο τουριστικές περιοχές όπως οι Καβάλα, φαίνεται να σκέφτονται το ενδεχόμενο κλεισίματος ή περιορισμού της λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό όμως πιστεύει πως δεν θα γίνει στην Κομοτηνή, μια πόλη που έχει σεζόν από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, με ελάχιστους επισκέπτες το καλοκαίρι, και θα μείνουν όλοι σχεδόν ανοιχτοί.

Οι περιορισμοί θα τους χτυπήσουν άμεσα

Ακόμα και αν καταφέρουν, όσοι μπορούν, να συνεχίσουν να λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, ή λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί, τα πράγματα θα δυσκολέψει πολύ τυχόν περιορισμός της κυκλοφορίας, όπως γίνεται στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές.

Και αυτό γιατί το κλείσιμο από τη 1.00 η ώρα, ουσιαστικά θα επηρεάσει κυρίως τα καταστήματά τους, και θα αποτελέσει ταφόπλακα για την διασκέδαση. Την ίδια ώρα θεωρεί πως θα γεμίσουν τα σπίτια και οι ανοιχτοί χώροι, χωρίς κανένα έλεγχο. Γεγονός που θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει το μέτρο, όπως έχει αποδείξει η προηγούμενη εφαρμογή του.

«Δεν φταίει για τα πάντα η εστίαση, αποτελούμε την εύκολη λύση, δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι» ανέφερε, θεωρώντας πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα λόγω του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Την ίδια ώρα, θεωρεί παράλογους τους περιορισμούς που υπάρχουν για τους εμβολιασμένους, που είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη, όπου η αντιμετώπισή τους είναι πιο χαλαρή σε γήπεδα, διασκέδαση και άλλες δραστηριότητες.

Αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα, ο κ. Θυμικιώτης βλέπει να αυξάνεται η πίεση τόσο προς τα καταστήματα, όσο και για τους ελέγχους, και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπουν να μπορεί να ευδοκιμήσει το μοντέλο με το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί ο κλάδος τους.

Ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει νέο ολικό lockdown, όμως θεωρεί πως αν συνεχίσουν τα πράγματα ως έχουν θα δούμε περιορισμούς στην κυκλοφορία τα βράδια, κάτι που θα επηρεάσει κυρίως τον κλάδο τους.  Σε αυτή την κατάσταση, με το βάρος να πέφτει πάλι σε αυτούς, θεωρεί ότι θα υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα δύσκολα να μπορέσουν να συντηρήσουν και το προσωπικό τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.