Κομοτηνη: Αλλαγη του χρονου που θυμιζε Μεγαλη Παρασκευη για εστιαση-διασκεδαση

Τα νέα μέτρα και τα αυξημένα κρούσματα έφεραν ακυρώσεις ακόμα και σε προγραμματισμένα ρεβεγιόν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη

Σε μέτρια επίπεδα και σε κάθε περίπτωση μακριά από τα αναμενόμενα για τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης κινήθηκε η κατανάλωση της Πρωτοχρονιάς καθώς τα νέα μέτρα, τα αυξημένα κρούσματα και ο φόβος και η ανησυχία στα οποία αυτά μεταφράστηκαν έφερε ακυρώσεις σε κρατήσεις για το ρεβεγιόν ή ακόμα και σε ολόκληρο το ρεβεγιόν που είχαν προγραμματίσει καταστήματα της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης η εστίαση και η ψυχαγωγία όπως και το σύνολο της αγοράς δεν κινήθηκε, λόγω και του φόβου αλλά και των πολλών κρουσμάτων, με τις ακυρώσεις σε κρατήσεις να πέφτουν βροχή. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας απόψεις επαγγελματιών του κλάδου « η κατάσταση το βράδυ του Σαββάτου θύμιζε Μεγάλη Παρασκευή με ελάχιστο κόσμο στα τραπέζια ο οποίος 12 παρά πέντε αποχώρησε» για να εξηγήσει πως παρόλα αυτά το σύνολο των επαγγελματιών, ακόμα και οι ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων έκαναν την προσπάθειά τους.

«Η νεολαία ωστόσο δίχως μουσική δεν διασκεδάζει» πρόσθεσε ο ίδιος εξηγώντας πως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν και την ακύρωση των προγραμματισμένων ρεβεγιόν εξ ολοκλήρου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζημία που υπέστησαν και από την προετοιμασία που είχε προηγηθεί.

Ο καλός καιρός της δεύτερης ημέρας του νέου έτους έφερε κόσμο στο κέντρο της πόλης και στα καταστήματα δίχως ωστόσο αυτό να καταφέρνει να ισοφαρίσει την ζημία, των προηγούμενων ημερών, στη οποία έρχεται να προστεθεί και η επιβολή της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος, σε ορισμένες συσκευασίες που διατίθενται προς άμεση κατανάλωση όπως π.χ. ο καφές ή το φαγητό σε πλαστική take away συσκευασία που σύμφωνα με τον ίδιο αυξάνει το κόστος κατά 0,10-0,20 ευρώ.

Μόλις μισό από τα έξι αιτήματα των επαγγελματιών ικανοποιήθηκε

Ο κ.Βαφειάδης εξήγησε πως οι επαγγελματίες βρίσκονται στο στάδιο της προσαρμογής και στα νέα αυτά δεδομένα, υπογραμμίζοντας πως απαιτείται εκ νέου ρύθμιση των ταμειακών μηχανών που γίνεται αυτές τις ημέρες για να υπογραμμίσει πως δεν είναι ως κλάδος κατά των τελών αυτών εμμένουν όμως στην ανάγκη αναστολής εφαρμογής του τουλάχιστον για έξι μήνες.

«Ξεκίνησε η χρονιά και δεν μας έφτανε η πανδημία έχουμε και υποχρεώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να μετατεθούν κατά έξι μήνες όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει, χωρίς να εισακουόμαστε» ανέφερε «λες και το κράτος θα σωζόταν από αυτά τα χρήματα». Ο ίδιος έκανε λόγο για μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα για να τονίσει επίσης πως από τα αιτήματα που κατέθεσαν οι επαγγελματίες έγινε δεκτό μόλις μισό καθώς και από τους ΚΑΔ για τους οποίους ανακοινώθηκε η δυνατότητα αναστολής εργασίας ένας μεγάλος αριθμός επαγγελματιών της εστίασης όπως οι ταβέρνες δεν περιλαμβάνονται.

Η χρονιά δεν μπήκε «με το δεξί» για το σύνολο των επαγγελματιών και όχι μόνο για την εστίαση εξήγησε ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναστολής πλειάδας υποχρεώσεων τουλάχιστον για ένα εξάμηνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.