«Κλειστο» το δικτυο στην Θρακη για τις επιχειρησεις που θελουν να μειωσουν το ενεργειακο τους κοστος

Δεν αποτελεί προτεραιότητα η περιοχή μας για τη δημιουργία των υποδομών

Το ενεργειακό κόστος, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο τα νοικοκυριά, όσο και οι επιχειρήσεις σήμερα, για αυτό και κάθε μέτρο που μπορεί να το περιορίσει, αποτελεί μέρος του σχεδιασμού τους.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσουν μονάδες ΑΠΕ σε κοντινές σε αυτές εκτάσεις, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες σε ενέργεια, και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Δυστυχώς όμως στην περιοχή μας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικτύου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών ΑΜΘ κ. Χρήστο Γιορδαμλή, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο, κάτι που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην περιοχή μας.

Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους για το θέμα τόσο προς τα αρμόδια υπουργεία και προς τον ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται πως η περιοχή μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την απαραίτητη αναβάθμιση των υποδομών, που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε αυτό το σχεδιασμό.

Απαραίτητη η πολιτική βούληση για τη δημιουργία υποδομών

Το πρόβλημα, σημείωσε ο κ. Γιορδαμλής, είναι πως σήμερα οι διαθέσιμες υποδομές στο δίκτυο της μέσης τάσης και στο δίκτυο της υψηλής, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η περιοχή είναι ένας ισχυρός παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ, κυρίως από τις ανεμογεννήτριες στην ορεινή Ροδόπη, δημιουργεί μια κατάσταση όπου μια επιχείρηση η οποία μπορεί, δια του νόμου, να φτιάξει μια μονάδα ΑΠΕ για να καλύψει τις δικές της ανάγκες σε ενέργεια σε κοντινή σε αυτή έκταση, η απάντηση που λαμβάνει από τις αρμόδιες αρχές να είναι αρνητική, γιατί δεν υπάρχει η υποδομή όπου θα μπορεί να συνδεθεί αυτή η μονάδα.

Ανάμεσα λοιπόν σε όλα τα άλλα που έχει να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση με έδρα την περιοχή μας, όπως το μεταφορικό κόστος, την απουσία υποδομών και άλλα, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία να κάνει το αυτονόητο για να μειώσει το ενεργειακό της κόστος, κάτι που άλλες επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν την δυνατότητα.

Για αυτό το λόγο το Δίκτυο και ο κ. Γιορδαμλής έχουν έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και με τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου έχουν συναντήσει μεν κατανόηση, ότι αυτές οι υποδομές πρέπει να γίνουν, αυτή τη στιγμή όμως, η περιοχή μας δεν είναι σε προτεραιότητα, η οποία, όπως επεσήμανε, είναι πάντα πολιτική απόφαση.

Αυτό υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να κάνουν τα μελλοντικά τους σχέδια εκτός περιοχής. Τον τελευταίο καιρό δε μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν μέρος των υποδομών τους όχι δίπλα στα εργοστάσιά τους, αλλά σε άλλες περιοχές, όπου μπορούν να βρουν πιο φιλόξενες υποδομές.

Καθαρά θέμα υποδομών

Το ζήτημα είναι καθαρά θέμα υποδομών, σημείωσε ο κ. Γιορδαμλής, τόσο στη μέση τάση όσο και στην υψηλή, αλλά και πολιτικής βούλησης ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις, να πετύχουν τη σύνδεση.

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας για αυτό το ζήτημα είναι πολύ μεγάλο, μιας και το ενεργειακό κόστος, είναι ο τρίτος πιο σημαντικός παράγοντας κόστους.

Για αυτό και ένα από τα θέματα της συζήτησης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον αναπτυξιακό νόμο, υπογράμμισε ο κ. Γιορδαμλής, είναι ότι εάν πραγματικά θέλουμε να υπάρχει περιφερειακή διάσταση σε ό,τι σχεδιάζει η πολιτεία, θα πρέπει οι σχεδιασμοί να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Απαραίτητο ένα ειδικό πλαίσιο για τη Θράκη

Μάλιστα εξήγησε πως έχουν ήδη συζητήσει, αρμοδίως, για την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού πλαισίου για την Θράκη και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά περιμένουν ακόμα απαντήσεις για το πώς η πολιτική ηγεσία θα μπορέσει να αντιπαλέψει τη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής, και πώς θα ανατρέψει τα επιχειρήματα του τραπεζικού συστήματος, που επιμένει να έχει οριζόντια κριτήρια για όλους.

Ο κ. Γιορδαμλής σημείωσε την ανάγκη, ένεκα των λειτουργικών μειονεκτημάτων που η ίδια η πολιτεία με τις δικές τις αποφάσεις δημιουργεί, να τους βοηθήσει να λειτουργήσουν με ίσους όρους με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ελπίζει δε πως τα όποια μέτρα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο διάστημα, δεν θα είναι μόνο για την Αθήνα, αλλά πιο προσαρμοσμένα και θα βοηθήσουν ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές, να έρθουν στο κέντρο των εξελίξεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.