«Κλειδωσε» το επιδομα θερμανσης

Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις – Έως και 1600 ευρώ σε νέους δικαιούχους που θα επιλέξουν πετρέλαιο θέρμανσης

Σήμερα, την Παρασκευή 4η Νοεμβρίου 2022, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 5646) η κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα MyΘέρμανση. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Προβλέπεται χορήγηση επιδόματος με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (16.000 ευρώ για τον άγαμο και 24.000 ευρώ για τον έγγαμο), αλλά και δύο “καινοτομίες”: Όσοι καταθέσουν για πρώτη φορά αίτηση για το επίδομα (δεν ήταν δηλαδή περυσινοί δικαιούχοι) και επιλέξουν το πετρέλαιο θέρμανσης, θα λάβουν το διπλάσιο ποσό (από 100 έως 1600 ευρώ) με την προϋπόθεση το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 20.000 ευρώ για τον παντρεμένο.

Η χορήγηση του επιδόματος επεκτείνεται και στο φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) πέραν του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσόξυλων, της βιομάζας (πέλετ) και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Οι δικαιούχοι

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • βιομάζα (πέλετ)
  • θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Περιουσιακά κριτήρια

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022 από αιτούντα που ήταν δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, λαμβάνει έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με την παρούσα, το συνολικό ποσό επιδόματος που του είχε καταβληθεί κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής. Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.

Σε 3 δόσεις η καταβολή

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί σε 3 δόσεις. Για τη διασφάλιση ρευστότητας στους καταναλωτές, κατά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022, οι παλαιοί δικαιούχοι δύνανται να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφίζεται με τις επόμενες καταβολές του επιδόματος.

Για την καταβολή του επιδόματος έχει δεσμευθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 174 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022.

Η χορήγηση προσαυξημένου επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2022/2023 με ευνοϊκότερους όρους, που επιτρέπουν την υπαγωγή περισσότερων δικαιούχων στην επιδότηση, σε συνδυασμό με την επιδότηση της αξίας πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη διάθεσή του στους τελικούς καταναλωτές, η οποία εφαρμόζεται από τη 14η Οκτωβρίου 2022, αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά και κατά την παρούσα, ενεργειακή, κρίση.

Δείτε εδώ την ΚΥΑ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.