Κλειδι και για την τοπικη αναπτυξη Ενιαιος Ψηφιακος Χαρτης και Εθνικο Μητρωο Υποδομων

Δημήτρης Λουρίκας «Όλο αυτό βοηθά κάθε παραγωγική δραστηριότητα να προχωρά ταχύτερα, με διαφάνεια και αξιοπιστία»

Μεγάλη βοήθεια για τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και για όλους τους τομείς της ανάπτυξης της χώρας, θα αποτελέσουν ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η σύμβαση για τα οποία υπογράφηκε πρόσφατα και υλοποιείται μέσω του ΤΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα.

Να σημειωθεί πως για κάθε υποδομή και κτίριο που περιλαμβάνεται στο Μητρώο θα αναφέρονται ο χρόνος κατασκευής, ο αρμόδιος φορέας για τη συντήρηση και τον έλεγχό τους, τα βασικά χαρακτηριστικά των εργασιών συντήρησης και ελέγχου και ο χρόνος στον οποίο αυτές πρέπει να διενεργούνται.

Για να γίνουν όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Λουρίκας, θα έπρεπε να συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, για να δημιουργηθεί αυτός ο ψηφιακός χάρτης, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού, θα μπορεί ο κάθε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και το βασικότερο, θεσμικά ασφαλή πληροφορία.

Άλλωστε όταν ολοκληρωθεί το μητρώο, θα έχει ισχύ διοικητικής πράξης, τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους πόρους και προϋποθέσεις για αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η ολοκλήρωση αυτού του χάρτη, που αναμένεται να γίνει σε δύο χρόνια, ελπίζουν πως θα μπορέσει να βοηθήσεις την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και λειτουργεί ανασχετικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε λειτουργεί το e-adeies του ΤΕΕ, στο οποίο πλέον, από την προηγούμενη Δευτέρα, μπορούν να εκδοθούν ηλεκτρονικές μελέτες και πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας από την πυροσβεστική, για τα καταστήματα.

«Όλο αυτό βοηθά κάθε παραγωγική δραστηριότητα να προχωρά ταχύτερα, με διαφάνεια και αξιοπιστία» σημείωσε ο κ. Λουρίκας

Καταγραφή και για τις γέφυρες της ΠΑΜΘ

Μέσω του Μητρώου αυτού, θα γίνει και η καταγραφή των γεφυρών στην περιφέρεια και των αναγκών τους, ένα θέμα για το οποίο είχε αρχίσει προεργασία το ΤΕΕ Θράκης, όμως είχε παγώσει μετά από συζήτηση με την Περιφέρεια ΑΜΘ, που είχε μιλήσει για δικό της μητρώο.

Ούτως ή άλλως όμως, με το γενικότερο μητρώο υποδομών όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται θα συγκεντρωθούν. Το ΤΕΕ Θράκης, σημείωσε, θα προσθέσει όποια στοιχεία διαθέτει, ώστε να συμπληρωθεί αυτό και να υπάρχει εικόνα για την κατάστασή τους, αλλά και τις ανάγκες τους.

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το Εξοικονομώ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο γενικότερης κινητικότητας στον τομέα των μηχανικών, με το άνοιγμα του Εξοικονομώ, για το οποίο πραγματοποιήθηκε, πριν από μερικές ημέρες, ενημερωτική εκδήλωση από το ΤΕΕ για να απαντηθούν ερωτήματα μηχανικών.

Όπως σημείωσε ο κ. Λουρίκας, το ΤΕΕ έχει δημιουργήσει γραφείο βοήθειας για τους μηχανικούς, όπου μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε ερωτήματα που έχουν για τους φακέλους. Στην εκδήλωση, τονίστηκε ότι τα κριτήρια είναι ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά, και πως με βάση το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα υπάρχουν κόφτες και κριτήρια, όμως το σημαντικότερο κομμάτι ήταν τα ερωτήματα των συμμετεχόντων, που ήταν πολλά και με διαφορετικές οπτικές.

Συνολικά απαντήθηκαν πάνω από εκατό ερωτήματα, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για το πρόγραμμα.

Ήδη μάλιστα έχουν κατατεθεί αιτήματα από την Ροδόπη, με ένα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην ημερίδα, να αφορά οικία στο Σώστη. Τα περισσότερα αιτήματα βέβαια, εκτιμά ο κ. Λουρίκας, προέρχονται από προτάσεις σε προηγούμενα Εξοικονομώ, που με μερικές προσαρμογές κατατίθενται στο νέο. Περιμένει δε ο μεγάλος όγκος αιτήσεων υπαγωγής να κατατεθούν από την καινούρια χρονιά.

Για αυτό και πρότεινε προς όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη διαδικασία, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό, και να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σημαντική η απόφαση για την αναθεώρηση τιμής υλικών

Τέλος, μια κίνηση που ο κ. Λουρίκας θεωρεί πως θα μπορέσει να βοηθήσει την αγορά, που πλήττεται από τις αυξήσεις των τιμών, είναι η προσαρμογή, μέσω Υπουργικής απόφασης, των συντελεστών αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων.

Όπως καταγράφεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση, λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελούσε αίτημα του κόσμου των μηχανικών το τελευταίο διάστημα, μιας και οι αυξήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα τα τιμολόγια να μην συμβαδίζουν μεταξύ τους και όλο αυτό να αποβεί εις βάρος της ποιότητας του έργου, αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας γενικότερα.

Την ίδια ώρα είναι σημαντικό ότι δρομολογείται μια μεσομακροπρόθεσμη λύση, στο φλέγον ζήτημα του κατασκευαστικού κλάδου, με τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει Παρατηρητήριο Τιμών, Σύστημα Αναλύσεων Τιμών και Προσδιορισμού Κόστους και Σύστημα Ενιαίων Τεχνικών Προδιαγραφών. Όταν αυτό υλοποιηθεί, τόνισε ο κ. Λουρίκας, θα δούμε σωστότερη τιμολόγηση, σωστότερα έργα, προϋπολογισμούς και ποιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.