Κινητοποιηση εποχικων πυροσβεστων

Με επιστολή τους προς τους βουλευτές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το Σωματείο Εποχικών Πυροσβεστών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την περικοπή της εργασίας τους κατά ένα μήνα δηλαδή από οκτώ μήνες σε επτά. Σήμερα το Σωματείο συμμετέχει με δυναμική κινητοποίηση στην απεργία που έχει προκηρυχθεί στην Καβάλα ενώ έπονται και νέα κινητοποιήσεις και μέσα στο Καλοκαίρι προκειμένου να δοθεί τέλος στα προβλήματά τους.

Συγκεκριμένα με την επιστολή τους αυτή οι εποχικοί πυροσβέστες εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την αναίρεση της αρχικής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούση. Σύμφωνα με την απόφαση οι «εγκρίσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου για το έτος 2010 περιορίζονται κατά τριάντα τοις εκατό σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2009. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου που γίνονται για την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών».

 

Έτσι ενώ αρχικά είχε εξαιρεθεί από τις διατάξεις αυτού του νόμου οι εποχικοί πυροσβέστες ως προσωπικό που καλύπτει απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες και ενώ έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για οκτάμηνη εργασία όπως ισχύει εδώ και χρόνια, τελικά εντάσσονται στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και έτσι περικόπτεται η εργασία τους κατά ένα μήνα.

 

Στην επιστολή του το Σωματείο ζητά από τους βουλευτές της περιφέρειας να σταθούν στο ύψος που απαιτούν οι καιροί παίρνοντας επίσημα θέση, αποκαθιστώντας τη συνέχεια των λόγων και πράξεων, ενώ αναφέρουν ότι το μόνο όπλο που τους απομένει είναι ο αγώνας.

Γιάννης Παπαναστασίου: «Είναι απαράδεκτη η περικοπή και θα βγούμε στους δρόμους»

Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του Σωματείού Εποχικών Πυροσβεστών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιωάννης Παπαναστασίου αναφέρει ότι «εκτός από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στο ντιμπέιτ και τα άκουσε όλη η Ελλάδα ότι το θέμα των εποχικών πυροσβεστών μόλις βγουν κυβέρνηση θα το λύσουν, πέρα από τις δεσμεύσεις του 2007 το Δεκέμβριο κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο 3000 εποχικοί πυροσβέστες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης ο υφυπουργός κ. Βούγιας και όλοι οι επιτελείς του υπουργείου μας ανέλυσαν για τις σκέψεις που είχαν για εμάς. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μας υποσχέθηκε τότε ότι οι μισοί θα απορροφηθούμε στο πυροσβεστικό σώμα και οι άλλοι θα επανδρώσουμε το σώμα πολιτικής προστασίας. Μας είχε πει ότι θα ξεκινήσει μια ομάδα εργασίας και συγκεκριμένα μια επιτροπή στην Αθήνα για το θέμα και όντως από τις 10 Μάρτη ξεκίνησε τις εργασίες και θα βγει ένα πόρισμα που θα προσδιορίζει πώς θα γίνει η απορρόφηση η οποία ορίσθηκε για το 2011. Μας είπαν ότι είναι η τελευταία χρονιά που δουλεύουμε οκτάμηνα και με συμβάσεις. Και ενώ το έργο της επιτροπής είναι σε εξέλιξη ο κ. Ραγκούσης σε χρόνο αόριστο έκανε λόγο ότι πρέπει να δουλεύουμε λιγότερους μήνες».

 

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκτός αυτού δέχονται μείωση στον μισθό τους, περικοπές στα δώρα όπως ισχύουν για τους άλλους υπαλλήλους. «Το ερώτημα που θα ήθελα να κάνω είναι αν εργαζόμενους που αμείβεται το χρόνο με 8000 ευρώ αν του κοπούν οι 2000 σε ποια κατάσταση θα έλθει; Δεν δεχόμαστε ότι ενώ έχει συσταθεί επιτροπή για την επίλυση του εργασιακού μας την ίδια στιγμή υπάρχει και περικοπή των μηνών εργασίας. Αυτό είναι απαράδεκτο και για αυτό θα βγούμε στους δρόμους. Πιστέψαμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και συνεχίζουμε να έχουμε ελπίδες ότι κάτι μπορεί να κάνει. Βέβαια παλιότερα είχαμε ελπίδες και με τον κ. Πολύδωρα που επεχείρησε κάτι αλλά δεν έγινε τίποτα. Μένει να δούμε αν αυτά που είπε τα κάνει πράξη».

Μελλοντικές κινητοποιήσεις

Πρόθεση των πυροσβεστών είναι να διαδηλώνουν όλο το καλοκαίρι «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες γιατί δεν μπορούμε με τέτοια ψυχική διάθεση να πηγαίνουμε στη φωτιά και να παίζουμε τη ζωή μας κορώνα γράμματα και να μας περικόπτουν μήνα εργασίας. Εμάς που το 2007 μας χαρακτήριζαν ήρωες και τώρα έχουμε καταντήσει σε αυτό το σημείο». Οι εποχικοί πυροσβέστες επανδρώνουν περίπου επτακόσια περιπολικά και πολλοί είναι αυτοί που επανδρώνουν τις ΕΜΑΚ και τα πεζοπόρα τμήματα, όπως υπάρχουν και πυροφύλακες. Το 2007 έχασαν τη ζωή τους εννιά εποχικοί πυροσβέστες και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους είκοσι δύο.
Οι εποχικοί πυροσβέστες συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση ενώ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους. Σκέψη τους είναι η δεύτερη κινητοποίηση να γίνει στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή και η Τρίτη κινητοποίηση θα γίνει στην Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.