Κινητοποιησεις στο χωρο των καυσιμων

Με κινητοποιήσεις απειλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων, η οποία σύμφωνα με ανακοίνωσή της έχει επιδιώξει χωρίς αποτέλεσμα να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

 

Η ΠΟΠΕΚ δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης αλλά με δύο προϋποθέσεις:

 

Πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη.

 

Δεύτερον, για όσο διάστημα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα, πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, να εκδίδονται αποδείξεις από ταμειακές μηχανές, χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.

 

Οι υπολογισμοί των ποσοτήτων με βάση τις αποδείξεις δεν θα ήταν ακριβείς επειδή ο όγκος των καυσίμων αυξομειώνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία, υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

 

«Σε διαφορετική περίπτωση οι πρατηριούχοι θα είναι υπόλογοι και θα τιμωρούνται με εξοντωτικά πρόστιμα για διαφορές που δεν μπορούν να ελεγχθούν, ούτε να αιτιολογηθούν (εφόσον δεν υπάρχουν τα ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου) καθώς ο όγκος των καυσίμων αυξομειώνεται από παράγοντες όπως π.χ. από την διαφορά θερμοκρασίας» αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

 

«Εξάλλου θα ήταν οξύμωρο το υπουργείο Οικονομικών να ζητά από τους πρατηριούχους να δικαιολογήσουν αυτές τις διαφορές, τη στιγμή που εδώ και χρόνια έχει θεσπιστεί και ισχύει διάταξη με την οποία δικαιολογούνται διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών καυσίμων της τάξης του 8 %!».

 

Η ΠΟΠΕΚ αναφέρει ακόμη ότι κατανοεί το φόρτο εργασίας του υπουργού, πιστεύει όμως ότι «μπορούσε και όφειλε να συναντηθεί με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων».

 

Εξάλλου το βράδυ της Δευτέρας η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αποφάσισε εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων την Πέμπτη 18 Μαρτίου, ενώ στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

 

Και η ΟΒΕ αντιδρά στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.