Κινητοποιησεις προαναγγελλουν οι κτηνοτροφοι της ΠΑΜ-Θ για τις συνδεδεμενες ενισχυσεις βοειου κρεατος

Καταλογίζουν στο ΥΠΑΑΤ «μυστικοπάθεια καθ’ υπαγόρευση» των μεγαλοπαχυντών θέτοντας περιθώριο έως τις 21 Ιανουαρίου για την δρομολόγηση των ζητούμενων αλλαγών

Περιθώριο έως τις 21 Ιανουαρίου να εισακουστούν τα αιτήματά τους που αφορούν στην υιοθέτηση των προτάσεων που είχαν καταθέσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο στρατηγικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, δίνουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜ-Θ ειδάλλως θα προχωρήσουν όπως προαναγγέλλουν σε δυναμικές αντιδράσεις.

Σε επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, οκτώ Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα οι  Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Δ.Κ.Νευροκοπίου, Δ.Προσοτσάνης Ν.Καβάλας, Ν. Ξάνθης, Δ. Ιάσμου, Δ. Αλεξανδρούπολης, Αρριανών και Θρακών Αμνός, σε έντονο τόνο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την πλήρη αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, κάνοντας λόγο για «απογοητευτικά μηδενική» ανταπόκριση, καταθέτουν την αντίθεσή τους σε πολλά σημεία του στρατηγικού σχεδιασμού με επίκεντρο ωστόσο τις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών, κάνοντας μάλιστα λόγο για σχέδιο «υφαρπαγής του κονδυλίου της ενίσχυσης» καθ’ υπαγόρευση μεγαλοπαχυντών του χώρου που «βρήκαν πρόσφορο έδαφος στη δική σας διοίκηση».

Νίκος Δημόπουλος

«Θεωρούμε ότι παίζεται ένα παιχνίδι πίσω από τις πλάτες μας»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος αναφέρθηκε στο κύριο σημείο της διαφωνίας που αφορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις των βοοειδών καταγγέλλοντας μάλιστα την «μυστικοπάθεια» που επιδεικνύει το ΥΠΑΑΤ τόσο επί του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ, όσο και ευρύτερα στις αποφάσεις που λαμβάνει, που εγείρει αν μη τι άλλο ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος η πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων αφορούσε στην διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και μετά το 2022 με την πριμοδότηση των γεννών των αγελάδων και μάλιστα και άνω των 12 μηνών καθώς τα ζώα ελευθέρας βοσκής, σε σχέση με τα σταβλισμένα, ζουν περισσότερα χρόνια.

Ειδικότερα όπως αποτυπώνονται και στην σχετική επιστολή οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι ζητούν:

  • Ενίσχυση των γεννών των αγελάδων με 200 ευρώ/ζώο.
  • Ενίσχυση με 200 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται μέχρι 12 μηνών.
  • Ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο τα αρσενικά και θηλυκά μοσχάρια των αγελαδοτρόφων, που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευσή τους και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών.
  • Ενίσχυση με 250 ευρώ/ζώο, τις μοσχίδες αναπαραγωγής των αγελαδοτρόφων, που έχουν γεννηθεί στην εκμετάλλευσή τους.
  • Αποκλεισμός των εισαγόμενων μοσχαριών από την ΕΕ και τρίτες χώρες, από κάθε ενίσχυση.
  • Ενίσχυση των παχυντών με 32 ευρώ/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 μέχρι 20 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή, ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για ν’ αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Προσχηματική η διαβούλευση για τα «μάτια» της Ε.Ε.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος το ΥΠΑΑΤ δεν υιοθέτησε καμία από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, την οποία μάλιστα στην επιστολή χαρακτηρίζουν ως «προσχηματική με μοναδικό σκοπό να πληρωθεί η κοινοτική υποχρέωση της διαβούλευσης» για να τονίσει πως το πλέον στην ουσία το ΥΠΑΑΤ «σπάει» σε τρία κομμάτια την ενίσχυση με το μεγαλύτερο εξ αυτών, υπολογίζεται στα 28,5 εκατ. σε σύνολο περίπου 37 εκατ. – να κατευθύνεται στους παχυντές και όχι στους κτηνοτρόφους που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής. Όπως επισήμανε μάλιστα το «τραγικότερο» όλων είναι ότι πριμοδοτούνται τα εισαγόμενα μοσχάρια από την ΕΕ και τρίτες χώρες, αντί του Έλληνα κτηνοτρόφου και της ελληνικής παραγωγής.

«Υπαίτιοι» για την αλλαγή αυτή στάσης του ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι μεγαλοπαχυντές, κάθοδος των οποίων υπήρχε στην Αθήνα, υπαγορεύοντας μάλιστα και τις προτάσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων καθώς τα συμφέροντά τους ευνοούνται. Δίνοντας μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Δημόπουλος εξήγησε πως «αν σκεφτούμε ότι ένας μεγαλοπαχυντής έχει 3.000 – 5.000 ζώα κάθε ένα εκ των οποίων πριμοδοτείται με 200 ευρώ, αντιλαμβάνεστε ότι τα ποσά που θα λάβει όπως και τα συμφέροντα είναι τεράστια, φτάνοντας ακόμα και το εκατομμύριο», εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως πρόκειται απλώς για «αφέλεια και λάθος απόφαση του ΥΠΑΑΤ».

Στην ευθύνη του ΥΠΑΑΤ οι αντιδράσεις μετά την 21η Ιανουαρίου

Ωστόσο ο ίδιος επέμεινε στην «μυστικοπάθεια» που επιδεικνύει το ΥΠΑΑΤ εξηγώντας πως και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον ΓΓ κ. Κώστα Μπαγινέτα, απατώντας στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν για τις συγκεκριμένες προτάσεις ο ίδιος έκανε λόγο για διαφορετικές τιμές που έχει στην κατοχή του δίχως ωστόσο να τις αποκαλύπτει στους κτηνοτρόφους, ενώ επέδειξε άγνοια σε βασικά ερωτήματα τα οποία δέχτηκε όπως για το αν έχει τη δυνατότητα από τον κανονισμό ο αγελαδοτρόφος, να εισπράξει δύο διαφορετικές συνδεδεμένες βοοειδών. «Αυτή η μυστικοπάθεια πονηρεύει τον κόσμο και θεωρούμε ότι παίζεται ένα παιχνίδι πίσω από τις πλάτες μας» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος εξηγώντας πως «εμείς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τίποτα από αυτά να συμβεί εξ ου και στείλαμε την επιστολή εξηγώντας ότι αν μέχρι τις 21 Ιανουαρίου δεν υπάρχει ανταπόκριση στα αιτήματά μας, η διοίκηση του ΥΠΑΑΤ θα είναι υπεύθυνη για τις αντιδράσεις που θα προκύψουν».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας εξήγησε πως το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου της χώρας βρίσκεται «στα κάγκελα» την ώρα που το ΥΠΑΑΤ αγνοεί την υφιστάμενη πραγματικότητα αλλά και τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική που ακολουθεί με κύρια εξ αυτών την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψιν η επισφαλής θέση και ο κίνδυνος των ζώων αναπαραγωγής στη διαδικασία της γέννας, ούτε ο κίνδυνος απωλειών των νεογέννητων και από εξωγενείς παράγοντες, δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ανάγκες αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ήτοι των ζώων αναπαραγωγής για να υπάρξει αύξηση της πραγματικής ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος, μέσω της αύξησης των γεννήσεων, τονίζοντας το παράλογο του να ενισχύεται ο παχυντής έναντι του κτηνοτρόφου που κάνει «τη δύσκολη, την επισφαλή, τη βασική δουλειά της αναπαραγωγής» η οποία δεν είναι δεδομένη, καθώς οι αγελάδες κρεοπαραγωγής γεννούν ένα μοσχάρι το χρόνο.

Κάλεσμα για «κοινή πάλη» σε πολιτική ηγεσία και πολίτες

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης και κινητοποίησης και των τοπικών φορέων, καθώς απαιτείται «κοινή πάλη για να κρατήσουμε τον κόσμο στον τόπο μας, στα σύνορα, ειδικά στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές και να μπορέσουμε να δούμε “άσπρη μέρα” τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από δημογραφικής καθώς τα χωριά μας ερημώνουν».

Στην κατεύθυνση αυτή όπως εξήγησε σε προχθεσινή τηλεδιάσκεψη των κτηνοτροφικών συλλόγων αποφασίστηκε η επαναφορά του αιτήματος για ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ, ώστε το σώμα να ενημερωθεί για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου και όπως τόνισε «να μην μπορεί να πει κανείς ότι δεν γνώριζε και ασχέτως παρατάξεως να λειτουργήσουμε όλοι μαζί όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες».

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ενημέρωση και των κατά τόπους βουλευτών με τον κ. Δημόπουλο να επισημαίνει πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν διεκδικήσουμε εμείς αυτό που θεωρούμε ως δίκαιο δεν πρόκειται κανένας να μας το παραχωρήσει. Έχει άλλωστε αποδειχτεί ότι όποιος βγήκε και διεκδίκησε πάντα βρίσκει ανταπόκριση». «Εμείς προσπαθούμε, παρατάμε τις δουλειές μας για να κάνουμε όλο αυτό αλλά από εκεί και πέρα και ο κόσμος μια και δύο και όσες φορές αν χρειαστεί πρέπει να έρθει να μας βοηθήσει» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.