Κινητοποιησεις για την αλλαγη καταστατικου στον ομιλο ΕΛΠΕ

Τα σωματεία του ομίλου, μεταξύ των οποίων και αυτό της DIAXON, αντιδρούν στις αλλαγές που θεωρούν πως οδηγούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή τους στην αλλαγή του καταστατικού του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, υπέρ του ομίλου Λάτση, εκφράζουν οι σύλλογοι εργαζομένων στον όμιλο, μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος εργαζομένων στη DIAXON που έχει εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 35,5% των ΕΛ-ΠΕ, ενώ το  45,5% ελέγχεται από την εταιρία Paneuropean συμφερόντων Ομίλου Λάτση. Το 11% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 8% σε ιδιώτες επενδυτές.

Μέχρι τώρα σύμφωνα με το καταστατικό τα επτά από τα 13 μέλη της διοίκησης των ΕΛ-ΠΕ ορίζονται από το δημόσιο, δυο μέλη ορίζονται από την  Paneuropean ενώ δύο μέλη αποτελούν εκπροσώπους των εργαζομένων και δυο ακόμη εκπροσωπούν τους μετόχους μειοψηφίας.

Όμως με την πρόταση που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το ΔΣ του Ομίλου μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το σύνολο των μελών του Δ.Σ θα εκλέγεται αποκλειστικά από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των μελών που ορίζονται από το δημόσιο θα μειωθεί δεδομένου του συσχετισμού δυνάμεων ως προς το μετοχικό κεφάλαιο, αλλά και δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων.

Παράλληλα υπάρχει ανησυχία στους εργαζόμενους, και της DIAXON, για σχεδιασμούς διάσπασης του Ομίλου, μιας και στις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για διάθεση, με αυξημένη πλειοψηφία, με μία ή περισσότερες συναλλαγές, περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας, οι οποίες λαμβάνουν χώρα εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών και η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του 51% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας.

Ενεργοποιούνται τα σωματεία

Ενόψει της αλλαγής του καταστατικού ήδη έχουν προγραμματιστεί δύο 24ωρες απεργίες, στις 14 και στις 20 Μαΐου, παρόλο που το Σωματείο της DIAXON δεν έχει πάρει ακόμα οριστική απόφαση για τις ημερομηνίες, μιας και η πρώτη είναι αργία στην περιοχή μας.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία του Ομίλου ΕΛΠΕ, τονίζεται πως η θέση τους για τις κατά καιρούς προσπάθειες κυβερνήσεων και «μετόχων» με διάφορους τρόπους, ξεπουλήματος της δουλειάς τους, όπως αναφέρουν, είναι γνωστή και εκφρασμένη μέσα από αγώνες, δικαστικές νίκες, σταθερή, αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη.

Έχοντας δώσει μεγάλους αγώνες κατά των διάφορων προσπαθειών για πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, θεωρώντας πως μπορεί και πρέπει να αποτελεί συνεχή πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα μετασχηματισμού του Ομίλου που να απαντά στις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, των εργαζομένων και της χώρας, διασφαλίζοντας τουλάχιστον τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, όσο και τη δυνατότητα χάραξης ενεργειακής και κοινωνικής πολιτικής της χώρας.

Για αυτό και βλέπουν με ανησυχία την απόφαση του ΔΣ για την αλλαγή του Καταστατικού της Εταιρείας, που θεωρούν ότι σημαίνει ουσιαστικά την απεμπόληση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου για ορισμό Διοίκησης (Management) και την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος ενός από τους τελευταίους παραγωγικούς πυλώνες της οικονομίας.

«Ποιο είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, το κέρδος του Ελληνικού Δημοσίου από αυτό;» αναρωτιούνται, πιστεύοντας πως δεν νοείται για αυτούς παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση με τα ΕΛΠΕ εξολοκλήρου στα ανεξέλεγκτα χέρια ιδιώτη.

Απέναντι σε αυτή την απόφαση, που πιστεύουν πως αποτελεί πολιτικό και οικονομικό έγκλημα προς τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη όσοι την αποφασίσουν και την υλοποιήσουν, θα αγωνιστούν, καλώντας και όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να προστατέψουν την περιουσία του Ελληνικού Λαού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.