Κινδυνος να κλεισει το 30% των φωτογραφειων

Στάση εργασίας από τους φωτογράφους της Ροδόπης για να μην χάσει ο κλάδος τις φωτογραφίες ταυτότητας - Για πογκρόμ κατά της επιχειρηματικότητας μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου οι φωτογράφοι της Κομοτηνής, όπως και οι φωτογράφοι όλης της χώρας, αντιδρώντας στην διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει μονοπωλιακά σε μια εταιρεία τις φωτογραφίες έκδοσης ταυτότητας. 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Φωτογράφων Ν. Ροδόπης κ. Γιάννης Γκόρης, αυτή η κίνηση της κυβέρνησης, θα στερήσει με αστήριχτους ισχυρισμούς από τον κλάδο των φωτογράφων ένα κομμάτι της δουλειάς τους που χρόνια τώρα υλοποιούν με απόλυτη επιτυχία.
 
Αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τους ίδιους, μιας και αποτελεί ένα έσοδο που τους βοηθά στην καθημερινότητά των περίπου 20 φωτογραφείων σε όλη τη Ροδόπη. Για αυτό και προχώρησαν στην στάση εργασίας ενώ προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία είτε την Τετάρτη, είτε την επόμενη Δευτέρα.
 
Μια τέτοια εξέλιξη, σε αυτή τη δύσκολα οικονομικά εποχή, φοβούνται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει το 25 με 30% των φωτογραφείων μέσα σε ένα τρίμηνο, κάτι το οποίο θέλουν να αποτρέψουν.
 
Για αυτό και ζητούν την άμεση ακύρωση αυτής της πολιτικής, τη δέσμευση για ένα νέο εποικοδομητικό διάλογο με το Υπουργείο, και τη δέσμευση για τη στήριξη και την ανάδειξη των επιχειρήσεών τους. 

Αντικρούουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης οι φωτογράφοι 

Όπως αναφέρουν οι φωτογράφοι, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, περί ασφάλειας των φωτογραφιών, είναι έωλα, μιας και οι επαγγελματίες φωτογράφοι τόσα χρόνια βγάζοντας τις φωτογραφίες για τα διαβατήρια κατάφεραν αυτά να είναι στα 10 ασφαλέστερα έγγραφα του κόσμου και με την ίδια υπευθυνότητα μπορούν να υλοποιήσουν και τις φωτογραφίες ταυτότητας.
 
Ταυτόχρονα ο τρόπος που προτείνει το Υπουργείο αυξάνει δραματικά το κόστος για τους πολίτες. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα γίνεται σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα των Νομών που θα έχουν τοποθετηθεί τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Τόσο η μετακίνηση (νησιά, απομακρυσμένα ορεινά χωριά ) όσο και οι χαμένες ώρες εργασίας κάθε άλλο παρά μειώνουν το κόστος για τον πολίτη.
 
Επίσης δημιουργεί οξύτατο πρόβλημα σε άτομα με δυσκολία κίνησης αφού σ’ αυτούς πηγαίνει σήμερα ο επαγγελματίας φωτογράφος ενώ με την πρόταση του Υπουργείου θα είναι αναγκασμένοι αυτοί να πάνε στα σημεία που θα οριστούν.
 
Πιστεύουν επίσης πως με την πρόταση του υπουργείου θα υπάρχει απώλεια εσόδων από ΦΠΑ και φόρους για τα έσοδα που θα χάσουν οι φωτογράφοι. Ακόμη θα υπάρχει απώλεια από εισφορές στους ασφαλιστικούς οργανισμούς από τα καταστήματα που θα κλείσουν, με τα χαμένα αυτά έσοδα του δημοσίου να καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες με νέους φόρους.
 
Όλα αυτά τα έσοδα τόσο του δημοσίου όσο και των φωτογράφων θα κατευθυνθούν σε μια τσέπη, η οποία δεν θα είναι καν ελληνική και θα χαθούν από την ελληνική αγορά. Οι φωτογράφοι έχουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν την μη ύπαρξη φοροδιαφυγής και τη μείωση του κόστους με εφαρμογές (application) τις οποίες μπορούν να προτείνουν.
 
Άλλωστε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία
κ.α) οι φωτογραφίες ταυτότητας βγαίνουν στα φωτογραφεία. Μόνο σε ελάχιστες χώρες που δεν έχει εκτεταμένο δίκτυο φωτογραφείων (Αλβανία, Ρουμανία ) συμβαίνει αυτό που προετοιμάζει η κυβέρνηση. 

«Πογκρόμ εναντίον του επιχειρείν» 

Για πογκρόμ εναντίον του επιχειρείν από την κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη όλων των επαγγελματιών στον αγώνα των φωτογράφων.
 
«Είναι ανοιχτό το θέμα σε όλα τα επίπεδα, είτε ασφαλιστικές εισφορές είτε το φορολογικό και τώρα πάμε ανά κλάδο» σημείωσε, μιλώντας για στοχοποίηση σε κάθε κλάδο χωριστά.
 
Τόνισε δε πως αν κλείσει το 30% των επιχειρήσεων, θα υπάρξει σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, με χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους τους στον δρόμο.
 
Οι μόνες χώρες που ισχύει αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση, σημείωσε είναι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου έτσι γινόταν παλιότερα και δεν άλλαξε, και σε καμιά φιλελεύθερη οικονομία δεν ισχύει αυτό.
 
«Αν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αυτό το θέμα, των πρώην ανατολικών χωρών, να το ξέρουμε από τώρα να κάνουμε τα κουμάντα μας» ανέφερε, σημειώνοντας πως πολλοί επαγγελματίες πλέον αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, και αντί να υπάρξει στήριξη, βλέπουν ένα πογκρόμ κατά του επιχειρείν.
 
Και σε αυτή την περίπτωση, των φωτογράφων, δεν μιλάμε για κρατικοποίηση, αλλά ολιγοπώλια, με μια εταιρεία πανελλαδικά να αναλαμβάνει τη λειτουργία, για αυτό και ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Τόσκα να σταματήσουν αυτά τα παιχνίδια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.