Κερδη 48 εκατ. ευρω το α΄ εξαμηνο κατεγραψε η «Πλαστικα Θρακης»

Η εταιρεία ενίσχυσε κατά 51%, στα 234,2 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών της

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα απαραίτητα σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας αλλά και για προϊόντα συσκευασίας που σχετίζονται με την εστίαση και τον τουρισμό συνέβαλε στην άνοδο των οικονομικών αποτελεσμάτων της «Πλαστικά Θράκης» κατά τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς. Το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος, σε ετήσια βάση, η εισηγμένη ενίσχυσε κατά 51%, στα 234,2 εκατ. ευρώ, τον κύκλο εργασιών της, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 178%, στα 72,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της «Πλαστικά Θράκης» ενισχύθηκαν κατά 284%, σε 48,2 εκατ. ευρώ, με το σχετικό περιθώριο να αυξάνεται σε 20,6% από 8,1% το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η «Πλαστικά Θράκης» παρουσιάζει αρνητικό καθαρό δανεισμό 11,4 εκατ. ευρώ, επειδή τα αυξημένα (+67,5%) ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 67 εκατ. ευρώ υπερκάλυψαν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η εισηγμένη εμφανίζει ίδια κεφάλαια 225 εκατ. ευρώ, έναντι 175 εκατ. στα τέλη του 2020.

Λόγω της πανδημίας, ο όμιλος κατέγραψε σημαντική αύξηση ζήτησης τεχνικών υφασμάτων για εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων αντιστοιχούν 41 εκατ. ευρώ από τα συνολικά προ φόρων κέρδη ύψους 62 εκατ., με την εισηγμένη να έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην υλοποίηση γραμμών παραγωγής χειρουργικών μασκών και τεχνικών μη υφαντών υφασμάτων τύπου Meltblown (χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό για το φίλτρο των μασκών).

Η «Πλαστικά Θράκης» υλοποιεί επιπρόσθετο έκτακτο επενδυτικό πλάνο 25,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία 21,4 εκατ. ευρώ αφορούν τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη, ενώ 4,1 εκατ. ευρώ σχετίζονται με επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του ομίλου στη Σκωτία. Οι νέες αυτές επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με ίδια κεφάλαια, περιλαμβάνουν μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής τεχνικής ίνας, η οποία αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τα μη υφαντά βελονωτά υφάσματα (Needle Punch), που απευθύνονται σε πληθώρα εφαρμογών στους κλάδους των υποδομών της γεωργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οπως και εξοπλισμό ανακύκλωσης και φωτοβολταϊκά συστήματα στην Ελλάδα, και μηχανολογικό εξοπλισμό στη Σκωτία.

Πάντως, η εισηγμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξημένες τιμές πρώτων υλών, ενισχυμένο κόστος ενέργειας σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης, αλλά και μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος λόγω ελλείψεων σε εμπορευματοκιβώτια. Οπως εκτιμά, το αυξημένο αυτό κόστος θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, που ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν ικανοποιητική πορεία. Και αυτό δεδομένων, όπως αναφέρει η εταιρεία, της διατήρησης ικανοποιητικής ζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της, της σταδιακής αύξησης της ζήτησης σε κλάδους που επλήγησαν λόγω πανδημίας, όπως η εστίαση, και της σταδιακής επαναφοράς στο παραδοσιακό μείγμα πωλήσεων. Η εισηγμένη διαπιστώνει μείωση της ζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την προσωπική προστασία και υγεία. Σε περίπτωση που η μειωμένη ζήτηση παγιωθεί, μέρος των συγκεκριμένων επενδύσεων που έχει υλοποιήσει η «Πλαστικά Θράκης», όπως η μηχανή παραγωγής τεχνικών μη υφαντών υφασμάτων Meltblown, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προϊόντων σχετικά με την εξυπηρέτηση άλλων κλάδων και εφαρμογών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.