Κεντρο ελληνικου σχεδιου μοδας στο Σουφλι

Ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Χρυσαλλίδα» προωθεί τη δημιουργία ενός Πρότυπου Κέντρου Ελληνικού Σχεδίου Μόδας στο Σουφλί. Το σχέδιο αυτό επεξεργάζεται ο σύλλογος εδώ και δυο μήνες μάλιστα έχει λάβει και την υπόσχεση του Περιφερειάρχη για βοήθεια από την ΠΑΜ-Θ στην υλοποίησή του. Στόχος είναι η ανάδειξη και προώθηση του μεταξιού μέσα από συνεργασίες με σχεδιαστές και επιχειρηματίες της μόδας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μετάξης «Χρυσαλλίδα» κ. Γιώργος Τσιακίρης μίλησε στον ΠτΘ, για την πορεία του σχεδίου και για τις προοπτικές ανάπτυξης που θα φέρει στην περιοχή η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

ΠτΘ: κ. Τσιακίρη πως ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας ενός Πρότυπου Κέντρου Ελληνικού Σχεδίου Μόδας στο Σουφλί;
Γ.Τ.:
Είναι μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από δύο μήνες περίπου, από το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με το μετάξι και μέσα από τις «Γιορτές Μεταξιού», συζητήσαμε με τον Σύνδεσμο Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος για την διεξαγωγή μιας επίδειξης μόδας με ρούχα από μετάξι. Από εκεί προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του κέντρου. Αυτό το κέντρο δεν φιλοδοξεί να έχει ένα χαρακτήρα φεστιβάλ, αλλά να έχει τον χαρακτήρα της προώθησης των τοπικών προϊόντων, της περιοχής, αλλά θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού θα γίνονται τόσο στο Σουφλί, όσο και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιμορφωτικά εργαστήρια για φοιτητές μόδας. Εξάλλου σε αυτό το πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι σχολές που έχουν ως αντικείμενο το σχέδιο μόδας.

ΠτΘ: Πώς θα λειτουργεί το Πρότυπου Κέντρου Ελληνικού Σχεδίου Μόδας;
Γ.Τ.:
Στόχος μας είναι να ξεκινά το πρόγραμμα κάθε Σεπτέμβρη και να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Στην αρχή οι φοιτητές που θα δηλώνουν συμμετοχή θα κάνουν ένα επιμορφωτικό εργαστήριο για το μετάξι εδώ στο Σουφλί και θα τους δίνονται κάποια υφάσματα από ντόπιες βιοτεχνίες και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με δύο εργαστήρια που θα γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα οποία θα συμμετέχουν ο «Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμου Ενδύματος» από την Αθήνα και ο «Σύνδεσμος Πλεκτικής» από την Θεσσαλονίκη. Αυτοί οι δύο σύνδεσμοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα σχέδια των φοιτητών τα οποία θα παρουσιάζονται τον Ιούνιο στο Σουφλί, όπου θα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα με την βράβευση των τεσσάρων καλύτερων σχεδίων. Εκεί θα μπορούν να αγοράζουν τα σχέδια αυτά οι εταιρίες μόδας.

ΠτΘ: Τα έσοδα από τις πωλήσεις των σχεδίων θα δίνονται στον φοιτητή;
Γ.Τ.:
Εμείς προτείναμε ένα μέρος των εσόδων να δίνεται στον σχεδιαστή – φοιτητή, ένα μέρος στον κατασκευαστή και ένα μέρος να παίρνει ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Χρυσαλλίδα» με σκοπό να γίνει ο σύλλογος αυτόνομος και αυτοχρηματοδοτούμενος για να μπορεί πλέον με δικά του έξοδα να πραγματοποιεί το πρόγραμμα αυτό.

ΠτΘ: Για να ξεκινήσει το πρόγραμμα πόσα χρήματα απαιτούνται;
Γ.Τ.:
Έχουμε υπολογίσει ότι απαιτούνται περίπου 60.000€ που περιλαμβάνει τις μετακινήσεις και τη φιλοξενία των φοιτητών, τις εκθέσεις, τα εργαστήρια. Επίσης πρέπει να προσθέσω πως το πρόγραμμα αυτό θα γίνεται με την επίβλεψη ενός έλληνα σχεδιαστή, ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ένα προϊόν από μετάξι, αυτό μπορεί να είναι ρούχο, αξεσουάρ ή ό,τι ο σχεδιαστής επιθυμεί. Επίσης τα προϊόντα που θα προκύπτουν από το πρόγραμμα θα έχουν μια κοινή ονομασία η οποία θα τονίζει την προέλευση των προϊόντων από την περιοχή μας. Αυτά τα προϊόντα θα πωλούνται σε χώρους όπως πωλητήρια μουσείων αλλά και duty free.

ΠτΘ: Σε αυτή σας την προσπάθεια έχετε και την υποστήριξη της ΠΑΜ-Θ και του δήμου Σουφλίου…
Γ.Τ.:
Ναι, σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχαμε εδώ στο Σουφλί με τον κ. Γιαννακίδη, την κ. Νικολάου και τον κ. Ούστογλου, έδειξαν ενδιαφέρον ως προς τη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος, αν όχι στο σύνολό του, αλλά τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συμπιέσουμε τη δαπάνη, χωρίς ωστόσο να υποβαθμίσουμε την σημασία αυτής της προσπάθειας. Ο δήμος Σουφλίου προτίθεται να μας παραχωρήσει ένα μόνιμο χώρο μέσα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν αποκατασταθεί για να εγκατασταθεί μόνιμα το Πρότυπο Κέντρου Ελληνικού Σχεδίου Μόδας. Επίσης ενδιαφέρον έδειξε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Σουφλίου τόσο σε θέματα εκπαίδευσης των φοιτητών, όσο και για την φιλοξενία τους στους χώρους που διαθέτει.

ΠτΘ: κ. Τσιακίρη σας ευχαριστώ πολύ
Γ.Τ.:
Κι εγώ ευχαριστώ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.