Καβαλα: Συρος γιατρος «ριχνει» 100 εκατ. ευρω για βιομηχανια ποτων

Θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές ισορροπίες στον τομέα του καθαρού οινοπνεύματος και των ποτών, έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλαμέχ, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του προς την Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο σχεδιάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) στη βιομηχανική περιοχή της Καβάλας.

Η βιομηχανία θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας.

Το ύψος της επένδυσης στο πρώτο στάδιο θα ξεπεράσει τα 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ορίζοντα δεκαετίας οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου Alexandrion αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος του Σύρου γιατρού, που έχει έδρα τη Ρουμανία και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιών και ποτών της χώρας, ολοκλήρωσε τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς της Καβάλας, ενέταξε την επένδυση και στον αναπτυξιακό νόμο πριν από λίγες ημέρες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις αρχές του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, ενώ η λειτουργία της μονάδας αναμένεται το 2023.

«Ο λόγος που επιλέξαμε την Ελλάδα για αυτή τη σημαντική επένδυση είναι η αγάπη που έχει όλη η οικογένειά μου για τη χώρα. Αλλωστε μετά τις σπουδές μου στην ιατρική εδώ στη Ρουμανία, αναγνώρισα το πτυχίο μου στην Ελλάδα και εργάστηκα για λίγο στο Τζάννειο Νοσοκομείο. Τα παιδιά μου έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν την ελληνική υπηκοότητα. Αλλωστε γνωρίζετε ότι και το όνομα του ομίλου μου οφείλεται στην αγάπη μου για τον Μέγα Αλέξανδρο», είπε στο «ΘΕΜΑ» ο Ναουάφ Σαλαμέχ, ο οποίος αποκάλυψε ότι στο άμεσο μέλλον ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, τόσο στον χώρο της ενέργειας όσο και σε εκείνο του τουρισμού, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Στέλιος Σάββας, επισήμανε από την πλευρά του ότι η ιδέα για αυτή την επένδυση ήρθε στο μυαλό του Σύρου γιατρού, πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν και ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με τοπικούς φορείς στην Καβάλα.

«Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα φιλική προς ξένες επενδύσεις. Και λόγω της αγάπης μας για τη χώρα, ξεκινήσαμε να αναζητούμε ένα μέρος για την επένδυσή μας. Η Καβάλα επιλέχθηκε και γιατί είναι κοντά στη Ρουμανία, έχει αεροδρόμιο και λιμάνι, αλλά και γιατί έχει σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο. Επίσης μην ξεχνάτε ότι έστω και με αυτό τον τρόπο είναι για εμάς σαν να επιστρέφουμε στις ρίζες μας, αφού τα περισσότερα στελέχη του ομίλου προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Ναουάφ Σαλαμέχ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ποτών της Ρουμανίας, ο οποίος ήδη έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε ποτά που φέρουν στην ετικέτα τους το όνομα και το πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κυκλοφορούν και στις ΗΠΑ.

O όμιλος Alexandrion αποτελεί τη μετεξέλιξη του πιο παλαιού εργοστασίου ποτοποιίας στη Ρουμανία που ιδρύθηκε το 1789 και το αγόρασε ο Σύρος επιχειρηματίας το 2000. Μέχρι τότε η επιχειρηματική δραστηριότητά του ανιχνεύεται ως επί το πλείστον στη χώρα μας. Ο Ναουάφ Σαλαμέχ, γεννήθηκε σε ένα χωριό της Συρίας, τη Μαρμαρίτα, στα 800 υψόμετρο, γνωστή και ως «Κοιλάδα των Χριστιανών».

Οι ρίζες της οικογένειάς του χάνονται στα βάθη πέντε αιώνων. Το μεσαίο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με τρία αγόρια και δύο κορίτσια, από μικρός έδειξε την τάση του προς το εμπόριο. Αλλωστε ο πατέρας του δραστηριοποιούνταν στην εμπορία φαρμάκων. Σε ηλικία 11 ετών δούλευε για τον πατέρα του, ο οποίος τον πλήρωνε με κανονικό μισθό, δείχνοντάς του πώς είναι η εργασιακή ζωή.

«Ετσι κάνω κι εγώ στα παιδιά μου. Τους πληρώνω όχι με χαρτζιλίκι, αλλά με κανονικό μεροκάματο, για να μάθουν ότι έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις πάνω στη δουλειά», θα πει ο κ. Σαλαμέχ.

Τα γεωγραφικά όρια του χωριού του ήταν πολύ στενά για τα όνειρά του. Σε ηλικία 18 ετών έρχεται στη Ρουμανία για να σπουδάσει ιατρική, παρόλο που ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Η προτροπή των γονιών του, όμως, κυρίως της μητέρας του, τον οδήγησαν στη χώρα του Τσαουσέσκου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

Το 1992 έρχεται στην Ελλάδα την οποία έχει γνωρίσει μέσα από φίλους του Ελληνες φοιτητές που έχει γνωρίσει στο Βουκουρέστι. Αναγνωρίζει το πτυχίο του στο ΔΙΚΑΤΣΑ (νυν ΔΟΑΤΑΠ) και διορίζεται στο Τζάννειο Νοσοκομείο. «Ηθελα να γίνω πλαστικός χειρουργός, ήμουν έτοιμος να μείνω στην Ελλάδα για ειδικότητα και μετά να φύγω για τη Βραζιλία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.