Κατι κινειται στην επιχειρηματικοτητα της Ροδοπης

Κατά 71 περισσότερες έγιναν οι επιχειρήσεις το 2019

Αρνητικό πρόσημο στη δεκαετία των μνημονίων
έφερε αλλαγές και στην δομή των υπό ίδρυση επιχειρήσεων

 
Με ελαφρά θετικό πρόσημο έκλεισε μια πολύ δύσκολη δεκαετία για την επιχειρηματικότητα στη Ροδόπη, σύμφωνα με τους αριθμούς για τις εγγραφές και τις διαγραφές των επιχειρήσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Μάλιστα το 2019 δεν είδαμε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, (εδώ και χρόνια κινείται γύρω στις 200) όμως είδαμε σημαντική μείωση στις διαγραφές των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να έχουμε 71 περισσότερες επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο το 2019.
 
Να σημειωθεί πάντως πως κατά την καταμέτρηση όλων των στοιχείων θα πρέπει να είναι πάντα αντιληπτό ότι υπάρχει ένα ποσοστό επιχειρήσεων, αρκετά σεβαστό, που αδυνατούν να διαγραφούν λόγω χρεών ή άλλων παραγόντων.

71 εγγραφές περισσότερες το 2018

Το 2018 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης είχαμε 205 εγγραφές και 134 διαγραφές, που σημαίνει πως το σύνολο νέων εγγραφών έφτασε τις 71.
 
Τη μερίδα του λέοντος είχαν όπως συνήθως οι Ατομικές Επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 155 εγγραφές (από 160 το 2018) όμως καταγράφηκε σημαντική μείωση στις διαγραφές, που έφτασαν τις 117 (Από 155 το 2018). Άξιο μνείας πως για ακόμα μια φορά φάνηκε η στροφή που έχει γίνει στις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) τα τελευταία χρόνια, με εγγραφές 20 εξ αυτών χωρίς καμία διαγραφή, αυξάνοντας τον αριθμό τους από τις 12 που είχαν εγγραφεί το 2018.
 
Χαρακτηριστικό των αλλαγών που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια είναι πως το 2019 δεν είχαμε καμία νέα εγγραφή (ούτε και διαγραφή) Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ το 2019 είχαμε και την πρεμιέρα των ενεργειακών κοινοτήτων, 2 εκ των οποίων δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας.
 
Το πρόβλημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι το γεγονός ότι οι διαγραφές αποτελούν ουσιαστικά «μαγική εικόνα», μιας και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ενώ δεν δραστηριοποιούνται πλέον, δεν μπορούν να διαγραφούν, γιατί δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.
 
Συνολικά στο βιβλίο Εγγραφών-Διαγραφών είχαμε 205 εγγραφές και 134 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 155 εγγραφές και 117 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 2 εγγραφές Ενεργειακών κοινοτήτων, 1 εγγραφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), 8 εγγραφές και 5 διαγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 20 εγγραφές και καμία διαγραφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 3 εγγραφές και καμία διαγραφή Κοινοπραξιών, 1 διαγραφή Κοινωνίας Αστικού δικαίου, 1 εγγραφή Μονοπρόσωπης ΙΚΕ και 15 εγγραφές και 11 διαγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ).

Μια δύσκολη δεκαετία, με δειλή αισιοδοξία στο τέλος της

Με την κάπως πιο θετική νότα του 2019, κλείνει μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία για την επιχειρηματικότητα της Ροδόπης, η οποία είδε στο ΕΒΕΡ οι διαγραφές να είναι περισσότερες από τις εγγραφές κατά 92 επιχειρήσεις, η πραγματική μείωση όμως στις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερη.
 
Αυτό οφείλεται τόσο τους προαναφερόμενους επαγγελματίες που δεν μπορούν να διαγραφούν, αλλά και ότι στο Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «εντάχθηκαν» υφιστάμενες επιχειρήσεις, που αυξάνουν τις εγγραφές, όμως δεν πρόκειται για καινούριες εταιρείες αλλά επιχειρήσεις που στην πραγματικότητα προϋπήρχαν.
 
Για αυτό άλλωστε και οι μεγαλύτερες διαφορές, που δείχνουν πιο χαρακτηριστικά το πλήγμα που επέφερε η κρίση, εντοπίζονται στις Ατομικές και τις Ομόρρυθμες επιχειρήσεις.
 
Έτσι σε αυτή τη δεκαετία καταγράφηκαν 158 περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων, με 2.140 εγγραφές και 2.298 διαγραφές, ενώ στις Ομόρρυθμες οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 53, με 217 εγγραφές και 270 διαγραφές.
 
Την ίδια στιγμή είδαμε την σημαντική αύξηση των ΙΚΕ, οι οποίες θεσμοθετήθηκαν το 2012 αλλά ξεκίνησαν να είναι πιο δημοφιλείς από τα μέσα της δεκαετίας, ξεπερνώντας και υποκαθιστώντας παλιότερες μορφές εταιρικών σχημάτων, όπως οι ΕΠΕ.
 
Συνολικά στο βιβλίο Εγγραφών-Διαγραφών του ΕΒΕΡ την δεκαετία 2010-19 είχαμε 2.594 εγγραφές και 2.686 διαγραφές.
 
Από αυτές 13 εγγραφές και 8 διαγραφές Ανώνυμης Εταιρείας, 1 εγγραφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, 2.140 εγγραφές και 2.298 διαγραφές Ατομικής Εταιρείας, 2 εγγραφές ενεργειακών κοινοτήτων, 9 εγγραφές και 8 διαγραφές ΕΠΕ, 94 εγγραφές και 74 διαγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών, 52 εγγραφές και 2 διαγραφές ΙΚΕ, 34 εγγραφές και 15 διαγραφές Κοινοπραξιών, 4 εγγραφές και 3 διαγραφές Κοινωνίας αστικού δικαίου, 4 εγγραφές και 4 διαγραφές ΚΤΕΛ Υπεραστικών, 1 εγγραφή μονοπρόσωπης ΑΕ, 9 εγγραφές και 4 διαγραφές Μονοπρόσωπων ΕΠΕ, 5 εγγραφές μονοπρόσωπων ΙΚΕ, 217 εγγραφές και 270 διαγραφές Ομόρρυθμων εταιρειών καθώς και 9 εγγραφές Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.