Καθ’ ολα ετοιμο για την νεα περιοδο το ελαιοκομειο «Η Πελαγια»

Μία οικογενειακή επιχείρηση της Ροδόπης μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις της

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής,αποτελεί «τρόφιμο κλειδί» για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία. Οι Έλληνες δε, ως οι κατεξοχήν παραγωγοί ελαιολάδου, γνωρίζουμε καλύτερα από όλους τα πολλαπλά οφέλη αλλά και τις ποικίλες χρήσεις του!
 
Εν’ όψει, λοιπόν, της ελαιοκομικής περιόδου που ξεκινά τον επόμενο μήνα το ελαιοκομείο «Η Πελαγία», που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό του ν. Ροδόπης μας ξεναγεί στις εγκαταστάσεις του.
 

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου συνεργαζόμενη με ντόπιους παραγωγούς, όπως πληροφόρησε η ιδιοκτήτρια, κ. Θεοδοσία Παχιαδάκη. Η ίδια μάλιστα περιέγραψε συνολικά τη διαδικασία που ακολουθείται «από τη στιγμή που ο παραγωγός θα φέρει τον καρπό στο ελαιοτριβείο έως και την συσκευασία του παραγόμενου ελαιολάδου». Μία διαδικασία που, όπως ξεκαθάρισε, είναι μελετημένη βήμα βήμα ώστε να διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά αλλά και γευστικά συστατικά του. 

Από τον καρπό στο πιάτο μας 

Ο εκάστοτε παραγωγός απευθύνεται στο ελαιοτριβείο «Η Πελαγία» κατόπιν ραντεβού για την καλύτερη εξυπηρέτησή του. Στην συνέχεια ο ελαιόκαρπος εισάγεται στην παραγωγική διαδικασία, την οποία παρουσίασε συνοπτικά η ιδιοκτήτρια.
 
Η διαδικασία περιλαμβάνει την αποφύλλωση, κατά την οποία απομακρύνονται τα φύλλα από τις ελιές, το πλύσιμο του καρπού, την ζύγιση και την άλεση. Κατόπιν ο μαλασμένος ελαιόκαρπος που ονομάζεται «ελαιοζύμη» μαλάσσεται για περίπου 40 – 50 λεπτά.
 
Όλη η επεξεργασία γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, φτάνει δηλαδή μέχρι 30 τους βαθμούς. Ακολουθεί η «φυγοκέντρηση», κατά τη διάρκειά της οποίας γίνεται ο διαχωρισμός του ελαιολάδου από τα υπόλοιπα συστατικά της ελιάς, το νερό και την ψίχα της. Ακολουθεί ο τελικός διαχωρισμός που απομακρύνει τα ίχνη  από το προηγούμενο στάδιο και τέλος το λάδι συσκευάζεται και παραδίδεται στον παραγωγό. 

«Φροντίζουμε να διατηρούμε αναλλοίωτα τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού» 

«Φροντίζουμε να διατηρούμε αναλλοίωτα τα γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού. Η επεξεργασία γίνεται χωρίς την προσθήκη επιπλέον νερού, ενώ μέσω της ψυχρής έκθλιψης κρατάμε όλα τα συστατικά του», συμπλήρωσε μιλώντας για την βιωσιμότητα της επιχείρησης, «στην Ροδόπη παλιά δεν υπήρχε άλλο ελαιοτριβείο. Η περιοχή εξυπηρετούνταν σε γειτονικούς νομούς. Τώρα συνεργαζόμαστε με πολλούς ντόπιους παραγωγούς, ενώ απασχολούμε ανά ελαιοκομική περίοδο περίπου 15 άτομα επί ενάμιση μήνα».
 
Κλείνοντας, η κ. Παχιαδάκη αναφέρθηκε στην συμμετοχή του κ. Βασίλη Δεληβασίλη, συνεργαζόμενου παραγωγού από την Μαρώνεια, στον διαγωνισμό ΚΟΤΙΝΟΣ του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Χάρη στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδό του ο κ. Δεληβασίλης κατάφερε να αναδειχθεί στην κυρίαρχη κατηγορία, ενώ του είχε απονεμηθεί βραβείο σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.