Κατεβαζουν ρολα οι ιδιοκτητες πρακτορειων ΟΠΑΠ

Σήμερα η πρώτη προειδοποιητική κινητοποίηση λόγω και του αποκλεισμού πελατών με επίδειξη αρνητικού εργαστηριακού τεστ κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση

Για πτώση τουλάχιστον 40% της κίνησης από το περασμένο Σάββατο κάνει λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου της Ροδόπης Αθανάσιος Παντούλης

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχιζόμενη και πολυδιάστατη όπως την χαρακτηρίζουν κατάφωρη αδικία εναντίον του κλάδου, από πλευράς της πολιτείας.

Στην στάση εργασίας αλλά και στις συμβολικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων ΟΠΑΠ συμμετέχει και το Σωματείο Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ροδόπης, κατεβάζοντας τα ρολά των καταστημάτων τους, σήμερα, Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι, ενώ στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θα επιδώσουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 23 Νοεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Σωματείου Θράκης κ. Αθανάσιος Παντούλης πρόκειται για μια προειδοποιητική στάση εργασίας ώστε να γίνει κατανοητό στους διοικούντες ότι υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κ. Παντούλης εξήγησε πως εδώ και δύο χρόνια οι πράκτορες αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν το χρέος και την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες ως προς την προσπάθεια ανακοπής της μετάδοσης του κορωνοϊού, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας, ακόμα και αν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην λειτουργία των καταστημάτων και τα έσοδα των οικογενειών τους, κάνοντας λόγο για τον περισσότερο συγκριτικά πληττόμενο κλάδο και πιθανότατα αυτός που έλαβε την λιγότερη στήριξη από την Πολιτεία όλη αυτή την περίοδο.

Ευνοείται ο online ανταγωνισμός

Ενδεικτικά μάλιστα ο ίδιος ανέφερε την πολύμηνη παύση λειτουργίας των καταστημάτων τους απουσία οιασδήποτε πρόβλεψης εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας, όπως click away ή click in shop, take away, που όπως μάλιστα επεσήμανε δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του online ανταγωνισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, αλλά και την απουσία μέτρων στήριξης, δίνοντας το παράδειγμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που αρχικά εξαιρέθηκαν και κατόπιν διαμαρτυριών εντάχθηκαν, καλύπτοντας όμως ένα ελάχιστο μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών τους.

Η έκδοση του σχετικού με τα νέα μέτρα ΦΕΚ το περασμένο Σάββατο, τους έφερε όμως αντιμέτωπους και με μία ακόμα νέα κατάσταση, ήτοι την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένων πελατών, αποτελώντας όπως εξήγησε ο κ. Παντούλης εξαίρεση για ακόμα μια φορά σε σχέση με τα υπόλοιπα καταστήματα του λιανεμπορίου.

«Η είσοδος μόνο εμβολιασμένων μόνο στον κλάδο μας στερείται λογικής»

«Πρόκειται ξεκάθαρα για μία τεράστια και αναίτια αδικία, μια απόφαση που στερείται λογικής» εξήγησε για να επισημάνει πως το βασικό αίτημα του κλάδου δεν είναι η εξαίρεση αλλά η ισότιμη αντιμετώπιση του κλάδου, σε σχέση και με τα όσα ισχύουν σε όλους τους υπολοίπους ομοειδείς κλάδους.

Άλλωστε όπως επεσήμανε ο ίδιος αφορά σε περισσότερα από 4.000 πρακτορεία σε όλη την χώρα με περισσότερους από 20.000 εργαζομένους που πλέον παλεύουν όχι μόνο για την επιβίωσή τους αλλά επιπλέον με την άνιση αντιμετώπιση την οποία βιώνει ο κλάδος τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας μάλιστα και το παράδειγμα της εξαίρεσής τους από χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ κ.ο.κ.

Η θέσπιση εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας το κύριο αίτημα του κλάδου

Ο πρόεδρος του Σωματείου ΟΠΑΠ της Ροδόπης παρέθεσε αναλυτικά και τα βασικά αιτήματα του κλάδου που συνοψίζονται στην πρόβλεψη εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας για τα καταστήματα που θα επιτρέπουν την είσοδο και εξυπηρέτηση γρήγορων συναλλαγών με όλους τους πολίτες, στη δυνατότητα  παραμονής στα καταστήματα του δικτύου του ΟΠΑΠ όσων διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους, αλλά και στη μετακύλιση του βάρους της ευθύνης τήρησης των μέτρων (π.χ. κατοχή και επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού) στους πελάτες-καταναλωτές.

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της ζητά και επιπλέον μέτρα στήριξης που μπορούν να δώσουν άμεσα «ανάσα» στα καταστήματα αλλά και αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή του κλάδου, ζητώντας επίσης: 

  1. Άρση της υποχρέωσης περί επιστροφής οποιοδήποτε ποσού από τις ενισχύσεις που έχουμε εισπράξει με τη μορφή των προκαταβολών.
  2. Επιδότηση ενοικίου.
  3. Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (εισόδημα και ρυθμίσεις).
  4. Ένταξη του κλάδου μας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ.
  5. Κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων, λαμβανομένων υπόψη των επιπρόσθετων μισθολογικών αναγκών που δημιουργούνται λόγω των επιβληθέντων μέτρων.

Μειωμένοι κατά τουλάχιστον 40% οι τζίροι από το περασμένο Σάββατο

«Πρέπει η Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της και επάνω μας και μας βοηθήσει να κρατήσουμε τα καταστήματά μας σε λειτουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παντούλης εξηγώντας πως ο τζίρος των καταστημάτων τους από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40%, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για επικείμενα λουκέτα και στην περιοχή μας.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο ίδιος, «εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.