Καταστηματαρχες Αδριανουπολης: «Η ανοδος της Λεβα ευχαριστει τον Βουλγαρο ομως ειναι δυσκολο για εμας»

Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλεί προβλήματα στην τοπική αγορά

Το βουλγαρικό λέβα, το οποίο κυμαίνονταν στο επίπεδο των 0,43 τουρκικών λίρων το 2002, από 17 Νοεμβρίου 2021 κυμαίνεται στις 6,04 τουρκικές λίρες και η άνοδος συνεχίζει. Με την εξέλιξη αυτή, οι καταστηματάρχες της Αδριανούπολης ανέφεραν ότι η άνοδος, ευχαρίστησε τους Βούλγαρους, όμως στεναχωρήθηκαν όταν είδαν τους πολίτες της Αδριανούπολης να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές. 

Ο Μετίν Ντογάν, καταστηματάρχης στο Μποστάν παζαρί, σημείωσε πως «υπήρχε κίνηση σήμερα, τις προάλλες δεν ήταν έτσι. Η άνοδος του νομίσματος μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Όταν αγοράζω ένα προϊόν για 40 λίρες, την επόμενη μέρα γίνεται 50. “Τα προϊόντα τιμολογούνται βάσει ξένου νομίσματος, γιατί η πρώτη ύλη της προέρχεται από το εξωτερικό” μας λένε οι έμποροι και αυξάνουν τις τιμές. Όταν συμβαίνει αυτό, βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση απέναντι τον πελάτη και ο πελάτης αντιδρά. Γενικά οι Βούλγαροι ψωνίζουν μπακλαβά, ελιές, φέτα και προϊόντα καθαρισμού. Είναι πολύ ευχαριστημένοι, δίνουν 100 λέβα και παίρνουν 600 τουρκικές λίρες. Κάνουν ψώνια για ολόκληρη την βδομάδα και εάν ήταν στην Βουλγαρία δεν θα μπορούσαν να τα πάρουν σε αυτά τα λεφτά. Στην Βουλγαρία ένα κιλό φέτα είναι 18 λέβα και ένα κιλό βούτυρο 21. Αντί να πάρει 1 κιλό από την Βουλγαρία, έρχεται εδώ και παίρνει 2 γιατί τους συμφέρει. Τους ευχαριστεί η άνοδος, αλλά είναι δύσκολο για εμάς».

Ο Χασάν Γκιουλέρ, συνταξιούχος που ζει στην Αδριανούπολη δήλωσε ότι δεν μπορούν να ψωνίσουν και συνέχισε «δεν μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα. Οι συντάξεις μας έχουν βυθιστεί. Θέλω να πάρα μπακλαβά και δεν μου φτάνουν τα λεφτά. Δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη τσάντα».

Η Ραφιγιέ Μουχταροβά, η οποία ήρθε από την Βουλγαρία για ψώνια στην Αδριανούπολη τόνισε από την άλλη πως «ερχόμαστε συχνά και είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι πολύ καλό που αυξήθηκε η αξία της λέβα.  Αν είχα χρόνο, θα ερχόμουν κάθε εβδομάδα για ψώνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.