Καταργηση ΕΦΚ στο κρασι πριν την εναρξη του τρυγου ζητουν οι παραγωγοι

Να μην ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά

Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν από την έναρξη του τρύγου ζητεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και καλεί την κυβέρνηση, η οποία έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να καταργήσει τον φόρο μέχρι το τέλος του έτους, να επισπεύσει τη διαδικασία, ψηφίζοντας τη σχετική νομοθετική ρύθμιση έως τις 15 Αυγούστου.

Σχετική επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Αποστόλου, με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ήδη ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, εκφράζοντας την ανάγκη να μη ναρκοθετηθεί και η νέα οινική χρονιά από τα αρνητικά φαινόμενα (παραοικονομία, παράνομη διακίνηση κ.λπ.), που συνοδεύουν τον συγκεκριμένο φόρο από την αρχή της εφαρμογής του.

Ο κ. Αργύρης τονίζει στην επιστολή ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για τον κλάδο, προσθέτοντας ότι ο ΕΦΚ υπήρξε ατελέσφορος, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο Δημόσιο, αλλά έγινε και αιτία μεγάλης απώλειας εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) με τεράστιο κόστος, ταυτόχρονα, για τον κλάδο και τα οινοποιεία.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: 

«Υπουργοί,
 
Γνωρίζετε, και έχει αναγνωρισθεί πλέον από όλους, ότι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί αφ' ενός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα όσο αφορά τα έσοδα του δημοσίου αφ' ετέρου, αντίθετα, τα μείωσε λόγω μειωμένης απόδοσης τόσο του ΦΠΑ όσο και του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων.
 
Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι εξέθρεψε την παραοικονομία, αποδιοργάνωσε και απορρύθμισε τον αμπελοοινικό κλάδο στο σύνολο του, δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας για τα νομίμως λειτουργούντα οινοποιεία.
 
Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβουμε στοιχεία και δεδομένα τόσο για τους άστοχους υπολογισμούς που ευκόλυναν την επιβολή του ΕΦΚ όσο και στα αποτελέσματα της εφαρμογής του, τα οποία κατ' επανάληψη έχουμε αποδείξει ότι είναι τραγικά.
 
Έχει πολλαπλά καταγραφεί η διάθεση της Κυβέρνησης, ως και του κ. Πρωθυπουργού προσωπικά, για την κατάργηση του ΕΦΚ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 
Με την παρούσα θεωρούμε υποχρέωση μας να σας επιστήσουμε την προσοχή στην απόλυτη αναγκαιότητα να καταργηθεί ο ΕΦΚ στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου, δηλαδή μέχρι το αργότερο 1° 15ήμεροτου Αυγούστου.
 
Είναι ο μόνος τρόπος να αρχίσει η αναστροφή της υφιστάμενης τραγικής κατάστασης. Είναι ταυτόχρονα ο μόνος τρόπος να αποθαρρυνθεί η παραοικονομία. Είναι δε απαραίτητο να γίνει άμεσα και πριν τον τρύγο ώστε να αποφευχθεί η έναρξη της διακίνησης αμπελοοινικών προϊόντων χωρίς παραστατικά.
 
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
 
Ο αμπελοοινικός κλάδος και η βιωσιμότητα του εξαρτώνται πραγματικά από την έγκαιρη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
 
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.