Κανονικα προχωρα η κατασκευη του εργοστασιου ηλεκτροπαραγωγης με φυσικο αεριο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, στις αρχές του 2024 αναμένεται η λειτουργία του

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο εργοτάξιο του νέου εργοστασίου Φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, με τις χωματουργικές εργασίες να προχωρούν και σιγά σιγά να παίρνει μορφή το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Να θυμίσουμε πως ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε το 2021 πως θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, προχωρώντας σε συμφωνία με τον Όμιλο ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για την ανάπτυξη μίας μονάδας ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή, που αντιστοιχεί σε μία επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της εν λόγω μονάδας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο θα προσεγγίζει τα 1,5 GW, αφού ήδη διαθέτει μέσω της ΗΡΩΝ δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 600 MW.

Ειλημμένη επιχειρηματική απόφαση για την εταιρεία

Για την εταιρεία, σημείωσε η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ομίλου Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Μαίρη Ανδρεάδη, είναι μια ειλημμένη επιχειρηματική απόφαση, όπως και για την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, μιας και η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ούτως ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας.

Προφανώς, το κομμάτι των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει συνολικά την αγορά, όμως θεωρούν πως σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ, που η χώρα μας έχει σε αφθονία και φαίνεται να υπάρχει μια διάθεση επιτάχυνσης στην αξιοποίησή τους, θα συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ισόρροπο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο.

Με την αντίστοιχη προσπάθεια για διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης του αερίου, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει και η Αλεξανδρούπολη, ελπίζουν πως θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο ενεργειακό μείγμα που θα συμφέρει και την εθνική οικονομία και τους καταναλωτές στο μέλλον.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της μονάδας προχωρά, και είναι καίριας σημασίας για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος. Πρόσφατα εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, οπότε μπόρεσαν να ξεκινήσουν τις εργασίες, με τα χωματουργικά έργα, και προχωρούν με τα υπόλοιπα έργα πολιτικού μηχανικού.

Αν όλα πάνε καλά, σημείωσε, το 2024 η μονάδα θα έχει ολοκληρωθεί, και θα μπει σε λειτουργία κανονικά.

Τόνισε δε πως τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και σε θέσεις εργασίας, μιας και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν κατά την περίοδο λειτουργίας της μονάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.