Καλυτερη η κατασταση με τις ακριδες φετος στη Ροδοπη

Η καλή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και των τοπικών αγροτών βοήθησε ώστε τα φαινόμενα να αντιμετωπιστούν νωρίς και να μην επεκταθούν

Πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές είναι η κατάσταση με το πρόβλημα των ακρίδων, που έπληξαν καλλιέργειες τις δύο προηγούμενες χρονιές κυρίως στην περιοχή του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Και αυτό γιατί, όπως τόνισε η κ. Χριστίνα Δολαπτσόγλου από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου Π.Ε. Ροδόπης υπήρξε έγκαιρη επέμβαση από τα συνεργεία που δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία Δήμου Μαρωνείας-Σαπών και Περιφέρειας, αλλά και οι τοπικοί αγρότες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να ενημερώσουν άμεσα μόλις εντοπίσουν κηλίδες ακρίδων.

Άλλωστε όπως έχουν ενημερώσει τους αγρότες αλλά και τους Δήμους, βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των «κηλίδων» και η άμεση καταπολέμησή του πληθυσμού τους (στο στάδιο της νύμφης και πριν την ενηλικίωση οπότε και ξεκινάει η πτήση του εντόμου).

 Ο εντοπισμός των πρώτων κηλίδων (εστίες εκκόλαψης) εμφανίζονται περίπου στις αρχές άνοιξης (Μάρτιο – Απρίλιο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες) σε περιοχές που είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε χέρσες εκτάσεις, ακαλλιέργητες περιοχές και βοσκοτόπους αλλά και περιοχές που γειτνιάζουν με καλλιεργούμενους αγρούς σιτηρών και μηδικής. Αντίθετα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι καλλιεργητικές πρακτικές, όπως όργωμα, βοηθούν στην καταστροφή των αυγών – στάδιο στο οποίο διαχειμάζουν οι ακρίδες.

Σημαντικός ο χρόνος του εντοπισμού

Ήδη από το καλοκαίρι του 2022, το θέμα των ακρίδων τους ανησύχησε πολύ λόγω των πολλών ζημίων που προκάλεσε σε καλλιεργούμενες αλλά και σε ακαλλιέργητες

εκτάσεις και βοσκοτόπους του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών, όμως όταν η υπηρεσία κλήθηκε να πραγματοποιήσει την αυτοψία και να επέμβει με κάποιον τρόπο, είχε παρέλθει το στάδιο του βιολογικού κύκλου της ακρίδας, στο οποίο μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το έντομο, και πλέον είχαν σχηματιστεί οι πτέρυγες και το έντομο μπορούσε και μεταναστεύει σε σμήνη σε μεγάλες αποστάσεις.

Το 2023 έγιναν κάποιες καταπολεμήσεις, όμως όπως τόνισε η κ. Δολαπτσόγλου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου επιβάλλεται να γίνεται συλλογική καταπολέμηση με επίβλεψη και ευθύνη της υπηρεσία τους, κατόπιν κήρυξης της περιοχής ως ακριδόπληκτης.

Οπότε αφού εντοπισθούν οι πρώτες κηλίδες νεαρών ακρίδων και η υπηρεσία άμεσα κηρύττει την περιοχή ακριδόπληκτη, στη συνέχεια προβαίνει στη συγκρότηση

τοπικής επιτροπής Ακριδοκτονίας των περιοχών που έχουν κηρυχθεί ως ακριδόπληκτες για το τρέχον έτος, που αποτελείται από τον Δήμαρχο της περιοχής και τον πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας, μαζί με γεωπόνο του Δήμου, που αναλαμβάνει να λάβει όλα των αναγκαία μέτρα για την οργάνωση συνεργείων ανίχνευσης και καταπολέμησης των ακρίδων, ώστε να αποφύγουν ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής.

Πολύ καλή συνεργασία και ευαισθητοποίηση

Φέτος η συνεργασία με το Δήμο Μαρώνειας-Σαπών ξεκίνησε από πολύ νωρίς, ενώ προμηθεύτηκαν ένα φυτοπροστατευτικό προϊόν για την καταπολέμηση των ακριδών με προέγκριση από το Υπουργείο το οποίο είναι φιλικό προς τις μέλισσες ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σε αυτές ενώ και οι ώρες ψεκασμού ήταν πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα, όταν δεν έχουμε πτήσεις μέλισσας.

Έτσι δημιουργήθηκε συνεργείο τόσο από τον Δήμο όσο και την Περιφέρεια, και σε συνδυασμό με την ευαισθητοποίηση των αγροτών και όσων δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, όπως και των τοπικών αρχόντων.

Επειδή η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για το ζήτημα των αγροτών αποδείχθηκε σημαντική ώστε να έχουν εντοπισμό των κηλίδων και τα μέγιστα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση, για αυτό και θα συνεχίσουν, τουλάχιστον την ενημέρωση και αν χρειαστεί τις παρεμβάσεις, και τις επόμενες χρονιές.

Το θετικό, τόνισε είναι πως φέτος είχαν πολύ καλά αποτελέσματα, και αν όλα πάνε καλά θα έχουμε ακόμα λιγότερα φαινόμενα την επόμενη χρονιά, με τη συνεργασία όλων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.