Καλο, αλλα οχι επαρκες για τις ζημιες του κορωνοιου, για τους φωτογραφους της Ροδοπης το 2022

Αισιόδοξος για την συνέχεια δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Φωτογράφων Ροδόπης Μηνάς Μποντρότσος

«Χρειάζεται και πάλι υπομονή, επιμονή και λίγη πίστη»

Ανανέωσε την θητεία του για δεύτερη φορά στην θέση του Προέδρου του Σωματείου Φωτογράφων Ροδόπης ο κ.Μηνάς Μποντρότσος, μετά και την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας, 14 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την δεύτερη θητεία του κ. Μποντρότσου αλλά και πιο «υποσχόμενη» δεδομένου του γεγονότος ότι της πρώτης εκλογής του μεσολάβησε η πανδημία με ό,τι περιορισμούς αυτή έφερε και στην δραστηριοποίηση του Σωματείου, που κινήθηκε κυρίως σε ζητήματα διεκδικήσεων του κλάδου από την κυβέρνηση.

Η φετινή εκλογική διαδικασία έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στο Σωματείο καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη και με νέα μέλη, νεαρούς φωτογράφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν και στα συλλογικά όργανα του κλάδου, γεγονός στο οποίο στάθηκε στις δηλώσεις του στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Μποντρότσος υπογραμμίζοντας πως η μεγαλύτερη συσπείρωση είναι βασικός στόχος του νέου Δ.Σ. ώστε να δυναμώσει και η φωνή του Σωματείου.

Πως άλλαξε η λειτουργία των στούντιο

Και αν το 2022 ήταν μέχρι στιγμής ένα καλό από άποψη κίνησης έτος για τους φωτογράφους της Ροδόπης, το κενό των δύο ετών όπως εξήγησε δεν καλύπτεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Χρειάζεται και πάλι υπομονή, επιμονή και λίγη πίστη ότι αυτή η αισιόδοξη πορεία θα συνεχιστεί, γιατί δυστυχώς δεν είναι μόνο η κρίση της πανδημίας, αλλά και η διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση που επηρεάζει όλον τον κόσμο» σημείωσε.

Η λειτουργία των φωτογραφιών τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην εξηγεί ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει αλλάξει εντελώς η λογική που αφορά στην εκτύπωση των φωτογραφιών. «Η τεχνολογία ναι μεν βοηθάει, αλλά κλέβει και αναμνήσεις» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως η κίνηση ελαττώνεται συνεχώς ενώ τα κινητά έχουν αντικαταστήσει την ουσία της φωτογραφίας, ήτοι το τελικό τυπωμένο στιγμιότυπο. «Ωραία τα κινητά, οι φωτογραφικές μηχανές αλλά η ουσία της φωτογραφία και αυτό που ονομάζεται φωτογραφία είναι αυτή που είναι εκτυπωμένη στα χέρια μας και μένει στον χρόνο. Υπάρχουν κάποιοι ρομαντικοί ακόμα που συνεχίζουν να εκτυπώνουν, αλλά και αυτοί τείνουν να εκλείψουν» πρόσθεσε.

Με καθημερινές «αποτυπώσεις» και μυστήρια συντηρούνται τα στούντιο

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο διατήρησης των καταστημάτων τους σήμερα, ο κ. Μποντρότσος εξήγησε πως η πλειοψηφία των εργασιών αφορά σε φωτογραφίσεις της καθημερινότητας, ήτοι φωτογραφίες ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά και διαφόρων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως θρησκευτικά μυστήρια και λοιπές εκδηλώσεις, ωστόσο και εκεί ο κόσμος αναζητά και ζητά τις προσφορές. «Κάποτε πηγαίναμε ακόμα και σε γενέθλια, πουλούσαμε στα καταστήματά μας φωτογραφικές μηχανές, κορνίζες κ.α., σήμερα αυτά δεν είναι ούτε το 5% του τζίρου μας» εξήγησε.

Ο ίδιος επιλέγει να παραμένει αισιόδοξος, εξηγώντας πως το «μυστικό» ενός φωτογράφου είναι να κατανοεί πως η φωτογραφία είναι τέχνη και όποιος ασχολείται μαζί της πρέπει να την αγαπάει. «Υπάρχουν νέοι φωτογράφοι στον Σύλλογό μας οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν και να επιλέγουν το επάγγελμα και αυτό είναι αισιόδοξο, γιατί μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά είναι δύσκολο επάγγελμα» σημείωσε για να προσθέσει πως «από την άλλη αν υπάρχει αγάπη και μεράκι προχωράμε».

Ερωτηθείς ως προς τα μελλοντικά σχέδια του Σωματείου ο κ. Μποντρότσος εξήγησε πως υπάρχει όνειρο, πλάνο και όρεξη που αφορά και σε εκδηλώσεις και δράσεις, εξειδικευμένες στους επαγγελματίες του κλάδου και όχι μόνο, ούτως ώστε να προσελκύσουν στην περιοχή και κόσμο εκτός αυτής. «Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας, πρέπει να δίνεις για να παίρνεις, πρέπει να συμμετέχεις για να βοηθάς» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.