Καλη αναμενεται να ειναι η παραγωγη φετος στο Βαμβακι στη Ροδοπη

Δεν είχαμε σημαντικές ασθένειες ή προσβολές από σκουλήκια, ενώ βοήθησε μέχρι τώρα ο καιρός

Τρελές διακυμάνσεις στην τιμή του βαμβακιού

Ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις βαμβακιού στην περιοχή μας με τα πρώτα βαμβάκια, στα ξηρικά χωράφια, να αρχίζουν να συγκεντρώνονται από τους παραγωγούς, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να μπουν όλοι οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους, για να ξεκινήσουν να μαζεύουν το πρώτο χέρι.

Την ίδια στιγμή η τιμή του βαμβακιού φαίνεται να βρίσκεται στα 85-90 λεπτά, παρόλο που έχουν υπάρξει τρελές διακυμάνσεις.

Ξεκίνησε η συγκομιδή στα ξηρικά

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων κ. Σταμάτης Κουρούδης, ήδη την Τετάρτη πήραν τις πρώτες ποσότητες από ξηρικά χωράφια, που πάντα ανοίγουν πρώτα. Η Ανατολική Ροδόπη είναι πιο μπροστά, και από αυτή ξεκίνησαν οι συγκομιδές, ενώ πιστεύει πως από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να έρχονται και τα ξηρικά από την περιοχή της Κομοτηνής, και όπως φαίνεται μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να μπαίνουν και στα ποτιστικά..

Φαίνεται πως είμαστε σε μια πρώιμη σχετικά χρονιά, στην οποία ευτυχώς μέχρι τώρα βοήθησε ο καιρός που δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, ενώ και οι ασθένειες και οι εντομολογικές προσβολές ήταν περιορισμένες.

Ο κ. Κουρούδης εξέφρασε την ελπίδα πως θα κρατήσει ο καιρός ή οι όποιες βροχές υπάρξουν δεν θα προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τη συγκομιδή, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να την ολοκληρώσουν κανονικά.

Προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες οι βαμβακοπαραγωγοί

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με παραγωγούς για την εφαρμογή προγραμμάτων πιστοποίησης τα οποία βοηθούν στο να έχουν επιπλέον εισόδημα, και καλύτερες δυνατότητες για την ανεύρεση αγοραστών. Η φετινή άνοδος του κόστους παραγωγής επηρέασε γενικότερα την παραγωγή, ενώ κάποιοι, βλέποντας τις ήδη πολύ υψηλές τιμές του βαμβακιού αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν τα προγράμματα, κάτι που τώρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, το έχουν μετανιώσει.

Θεωρεί πάντως πως παρά τις αυξομειώσεις που μπορεί να υπάρχουν από την μία καλλιεργητική χρονιά στην επόμενη, γίνεται σιγά σιγά κατανοητό πως δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά βαμβακιού.

«Κάποτε λέγαμε ότι είχαμε πολύ καλό βαμβάκι, και έτσι ήταν, όταν όμως οι άλλες χώρες προχώρησαν, εμείς μείναμε πίσω» τόνισε, για αυτό και τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα στις νέες συνθήκες.

«Τρενάκι του τρόμου» οι τιμές του βαμβακιού

Ανάμεσα σε αυτές τις προσαρμογές είναι και η πιο στενή παρακολούθηση των τιμών του βαμβακιού οι οποίες όμως φέτος είχαν μια τρελή διακύμανση.

Έτσι ξεκίνησαν από τα 70 λεπτά, έφτασαν μέχρι το 1 ευρώ, μετά έπεσαν στα 67, ανέβηκαν πάνω από τα 90, και αυτή τη στιγμή η τιμή βρίσκεται ανάμεσα στα 85-90.

Για αυτό και δίνουν την δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιμή όλο το χρόνο, ώστε να μπορεί να επιλέξει την τιμή όπως αυτός επιθυμεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.