Kαλεσμα της Ε.Σ.Ε.Ε. για κλεισιμο των καταστηματων

Σε τριήμερο κινητοποιήσεων από 21 ως 23 Φεβρουαρίου που θα κορυφωθεί με το πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Τετάρτη, προχωρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε,Σ.Ε.Ε.), δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή της στην απειλή αφανισμού που δέχεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της η Ε.Σ.Ε.Ε. σημειώνει ότι «οι δεκατρείς ομοσπονδίες, οι 272 εμπορικοί σύλλογοι μικρών και μεγάλων πόλεων, αλλά κυρίως οι 305.000 αυτοαπασχολούμενοι σε κάθε γωνιά της χώρας, καθώς και οι 500.000 απασχολούμενοι στο εμπόριο, θεωρούν την επιβίωση της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης πολύ σοβαρή υπόθεση για να την περιορίσουν σε συνδικαλιστικά, κομματικά και προσωπικά όρια».

Μεταξύ άλλων, η συνομοσπονδία αποφάσισε την οργάνωση διαδικτυακής διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι έμποροι απ’ όλη την επικράτεια και την παραχώρηση συνέντευξης τύπου την προσεχή Δευτέρα, με την παρουσίαση έρευνας του ινστιτούτου της (ΙΝΕΜΥ) με θέμα «Πόσο στοιχίζει το κάθε λουκέτο ενός εμπορικού καταστήματος». Επίσης, αποφάσισε την υποβολή υπομνήματος με τα αιτήματα και τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα και την επίδοση συγκεντρωτικού υπομνήματος για τα λουκέτα, το φορολογικό, την έλλειψη ρευστότητας, την απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου και των υπερκαταστημάτων από τα προεδρεία των τοπικών εμπορικών συλλόγων σε δημάρχους, περιφερειάρχες και τοπικούς βουλευτές.

Δεν κλείνει η Αθήνα, αδρανεί και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

 

Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (Ε.Σ.Α.) φαίνεται να διαφοροποιείται, καθώς συστήνει στα μέλη του να μην συμμετάσχουν στο «κατέβασμα των ρολών» της 23ης Φεβρουαρίου, επικαλούμενος την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας ιδιαίτερα των καταστημάτων του κέντρου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι «στις κρίσιμες αυτές στιγμές η μοναδική αξιόπιστη διέξοδος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε βάσεις και κανόνες που θα διασφαλίζουν την επιβίωση σήμερα και την ανάπτυξη αύριο της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης και μέσω αυτής, της εθνικής μας οικονομίας», αναφέροντας πως η απόφασή του «απορρέει από την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Αθήνα εξαιτίας των καθημερινών διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων». Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010 η αγορά της Αθήνας λειτούργησε υπό καθεστώς ομηρίας, λόγω των 850 και πλέον πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, με μέσο όρο αποκλεισμού τις τέσσερις ώρες ημερησίως».

Από την άλλη πλευρά, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.Ε.) δεν έχει λάβει απόφαση για να κατεβάσουν ρολά τα καταστήματα και οι επαγγελματοβιοτεχνικές επιχειρήσεις στις 23 του μήνα, ενώ η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (Π.Α.Σ.Ε.Β.Ε.) με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες «να πάρουν τη υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους» και να κλείσουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Τετάρτη.

«Σκοπός είναι να γίνει από όλους και όχι μόνο από… πέντε κούκους»

Αντίστοιχη με τη στάση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας φαίνεται να είναι αυτή των εμπόρων της Ξάνθης, οι οποίοι για άλλη μια φορά (είχαμε γράψει σχετικά και σε προγενέστερη κινητοποίηση) δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κλείσουν τα καταστήματά τους και να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, με τον πρόεδρο Ευθύμη Μίλκογλου να ανιχνεύει τις προοπτικές συμμετοχής και να λέει πριν τη συνεδρίαση: «Θα μιλήσω προσωπικά με Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα και άλλες περιοχές και μετά θα παρθεί απόφαση. Από τη μια υπάρχει ανάγκη για κλείσιμο γιατί από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε, από την άλλη όμως είναι δύσκολο. Αν δεν υπάρχει διάθεση, εγώ δεν μπορώ να πιέσω κανένα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να κλείσει το μαγαζί του, γι’ αυτό θα αποφασιστεί από κοινού».

 

Αναφέρουμε τις παραπάνω δηλώσεις Μίλκογλου πριν τη συνεδρίαση, γιατί… τα ίδια ισχύουν και μετά από αυτή: «Δεν πήραμε απόφαση γιατί οι απόψεις διίστανται, θα συνεδριάσουμε και πάλι για να δούμε τι θα κάνουμε και μέχρι τη Δευτέρα θα ξέρουμε» λέει ο πρόεδρος των Ξανθιωτών εμπόρων. Κι αυτό γιατί κάποιοι θέλουν να κλείσουν τα καταστήματα όλη τη μέρα (συντασσόμενοι με την πρόταση της Ε.Σ.Ε.Ε. που από την περιφέρειά μας υιοθέτησε μέχρι στιγμής μόνο η Καβάλα), άλλοι για δύο ώρες (όπως οι Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα και Σέρρες) και άλλοι καθόλου (όπως η Αθήνα).

«Διάθεση υπάρχει, αλλά σκοπός είναι να γίνει από όλους και όχι μόνο από… πέντε κούκους» λέει ο Ευθύμης Μίλκογλου, σχολιάζοντας: «Όλοι αμφιταλαντευόμαστε, αλλά οι περισσότερες περιοχές συγκλίνουν πλέον στο να κλείσουν δύο ώρες».

Όσο για τη γενικότερη άσχημη κατάσταση και τους προσανατολισμούς του εμπορικού κόσμου για το μέλλον, ο κ. Μίλκογλου λέει: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να δείξουμε τι συμβαίνει, αυτό το ξέρουν όλοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, όλοι. Και… αν τους πιάσεις από τη μύτη θα σκάσουν. Δεν είμαι της άποψης να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.