Καλεσμα συμμετοχης στην απεργια της 14ης Δεκεμβριου

Από την ΑΔΕΔΥ με στόχο την ανάσχεση των νέων μέτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

Κάλεσμα προς όλους όσους πλήττονται από τις πολιτικές των τελευταίων επτά ετών, στις οποίες έρχονται να προστεθούν τα νέα μέτρα που ψηφίζονται στον προϋπολογισμό του 2018 στην Βουλή αυτή την εβδομάδα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προετοιμάζει η ΑΔΕΔΥ μαζί με την ΓΣΕΕ στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου απεύθυναν μέλη της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. 

Επεκτείνεται η πολιτική που υπονομεύει τις ζωές των ανθρώπων 

Μαζί τους ήταν ο κ. Στάθης Γκότσης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που βρέθηκε στην Κομοτηνή για την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης, που ελπίζουν πως θα είναι μια μαζική διαμαρτυρία των εργαζόμενων της χώρας απέναντι σε μια πολιτική που εδώ και χρόνια υπονομεύει τις ζωές των ανθρώπων, και επεκτείνεται με τον νέο προϋπολογισμό που έρχεται στη βουλή και τις συμφωνίες που έχει κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές.
 
Τα νέα μέτρα σημαίνουν μειώσεις στους μισθούς, μείωση του αφορολόγητου, περικοπή των κοινωνικών παροχών και των προνοιακών επιδομάτων, κατά 28% των επιδοτήσεων στα νοσοκομεία, κατά 32% στις δημόσιες συγκοινωνίες, που φέρνει ιδιωτικοποιήσεις με πρώτο και κύριο το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ προβλέπει 2,7 δις από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
 
«Είναι μια ακόμη περίοδος, που παρά τα αντίθετα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια το 2018, οι άνθρωποι της καθημερινής δουλειάς, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται απλώς για ευχές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα» σημείωσε, θεωρώντας πως διαφορετικά δεν θα έπαιρναν τέτοια μέτρα, ούτε θα είχαν υπογράψει ήδη μαζί με τους προκατόχους τους την υπόσχεση ότι μέχρι το 2023 θα έχει η χώρα πλεονάσματα 3,5% και μέχρι το 2060 2%, υπονομεύοντας τη χώρα και υποσχόμενοι μόνο λιτότητα διαρκείας.
 
Μόνος τρόπος για να ανατραπούν όλα αυτά είναι η μαζική συμμετοχή των ανθρώπων της δουλειάς και του μόχθου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όπως αυτή της Πέμπτης, παίρνοντας την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους, ξεκινώντας ένα αγώνα ανατροπής της πολιτικής αυτής που θεωρεί νομοτελειακά καταστρεπτική για τη ζωή και το μέλλον του τόπου. 

Περιδίνηση χωρίς σταματημό 

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης ο κ. Δημήτρης Μάγγας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν τόσο στην απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση στο εργατικό κέντρο, «γιατί είναι πλέον εμφανές πως η περιδίνηση στην οποία έχουμε περιέλθει δεν έχει σταματημό» όπως εξήγησε.
 
«Δεν πρόκειται να σταματήσουν να παίρνουν μέτρα και να προχωρούν σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, φορολογικές επιδρομές, αν δεν αντιδράσουμε» ανέφερε, σημειώνοντας πως όσο αφήνεται χώρος, αυτός θα καλύπτεται με νέα μέτρα, περιστολή εισοδημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων.
 
Τα μέτρα του προϋπολογισμού, σημείωσε, θα έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις, με τη μείωση του αφορολογήτου να φέρνει επιβάρυνση 800 ευρώ, τη μείωση των επιδομάτων να πλήττει ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτά, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να έχει άμεση επίδραση στο βιοτικό επίπεδο εργαζομένων και συνταξιούχων.
 
Στον αντίποδα δίνουν «ψίχουλα», όπως χαρακτήρισε τα κοινωνικά μερίσματα, την ώρα που παίρνουν μέτρα δισεκατομμυρίων εις βάρος των εργαζομένων. 

Αντιδράσεις και από τους εκπαιδευτικούς 

Τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην κινητοποίηση σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, τόσο για το σύνολο των μέτρων που επηρεάζουν όλους τους εργαζόμενους, αλλά και για ειδικούς λόγους που αφορούν την εκπαίδευση.
 
Συγκεκριμένα η συμφωνία του αρμόδιου Υπουργού κ. Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς στρέφεται ευθέως ενάντια στις μορφωτικές ανάγκες και δικαιώματα των μαθητών της χώρας, μιας και συμφώνησε σε εκ νέου ευρύ κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, την αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά εκπαιδευτικό και τμήμα.
 
Κάτι τέτοιο, στο ήδη υπάρχον περιβάλλον, και με τη μη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας δωρεάν προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, έρχεται να δώσει ακόμα ένα χτύπημα στις ανάγκες των μαθητών και σε αυτό θα βρουν απέναντί τους σύσσωμη όλη την εκπαίδευση, όπως υποστήριξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.