Καλεσμα στους νεους να μπουν στο επαγγελμα απο τους Ψυκτικους της χωρας

Το 21ο Συνέδριο Ψυκτικών Ελλάδας διοργάνωσε στην Κομοτηνή με μεγάλη επιτυχία το Σωματείο Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης

Παναγιώτης Πουλιάνος, πρόεδρος ΟΨΕ

«Καλούμε άμεσα τους νέους να μάθουν το επάγγελμα, γιατί έχουν άριστες προϋποθέσεις»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, το 21ο Συνέδριο Ψυκτικών Ελλάδας στην Κομοτηνή, που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδας μαζί με τον «οικοδεσπότη», το Σωματείο Αδειούχων Ψυκτικών Θράκης.

Η Ομοσπονδία αποτελείται από 25 Σωματεία που εκπροσωπούν 47 νομούς. Εκπρόσωποι των εν λόγω σωματείων προσήλθαν στην πόλη της Κομοτηνής, για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου, αλλά και να συζητήσουν για το μέλλον του επαγγέλματος.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους, όπως η πιστοποίηση των μελών τους αλλά και οι νέες απαιτήσεις της εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε αγιασμός από το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, ενώ κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από το Χορευτικό Σύλλογο Θρακών.

Εκπρόσωποι φορέων και μέλη της Ομοσπονδίας έδωσαν το παρών στο συνέδριο

Ικανοποίηση για τη διοργάνωση

Τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου της Θράκης ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Πουλιάνος, ο οποίος τόνισε πως η πραγματοποίηση φέτος του συνεδρίου, στα 20 χρόνια της Ομοσπονδίας, στην Κομοτηνή, ήταν προσχεδιασμένη και έγινε με μεγάλη χαρά.

«Από ό,τι αποδείχθηκε η επιλογή μας και η ψήφος των μελών μας να γίνει εδώ στην Κομοτηνή πραγματικά άξιζε. Ήταν εξαιρετική η οργάνωση και άξιζε να έρθουμε στην ακριτική πόλη της Κομοτηνής» ανέφερε.

Σε αυτά τα 20 χρόνια, σημείωσε, έχουν κάνει μεγάλο αγώνα, βρήκαν πολλά προβλήματα στην πορεία τους, όμως με την βοήθεια όλων των Σωματείων, κέρδισαν πολλούς αγώνες και μάχες, και θεωρεί πως θα κερδίσουν και όσους αγώνες υπάρχουν μπροστά τους.

Εκπρόσωποι φορέων και μέλη της Ομοσπονδίας έδωσαν το παρών στο συνέδριο

«Οι ψυκτικοί κάνουν λειτούργημα» σημείωσε, τονίζοντας πως ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και όπου χρειάστηκε, διακινδυνεύοντας και τη δική τους υγεία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Άλλωστε η τεχνολογία της ψύξης είναι αυτή που δίνει ζωή, και τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν πολλές λειτουργίες της καθημερινότητας, για αυτό και οι τεχνικοί ψυκτικοί είναι περήφανοι που εκπροσωπούν τον κλάδο.

Ο κ. Πουλιάνος σημείωσε πως η τεχνολογία της ψύξης και του κλιματισμού, όπως και πολλά τεχνικά επαγγέλματα, εξελίσσονται, για αυτό και η Ομοσπονδία παραμένει κοντά στους τεχνικούς ψυκτικούς μέσα από σεμινάρια να επιμορφώνουν τα μέλη τους, για να ακολουθούν την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία ανοίγει και νέες δυνατότητες.

Για αυτό και κάλεσε τους νέους να αγκαλιάσουν την ειδικότητα, σημειώνοντας πως αυτή την στιγμή στην επαγγελματική εκπαίδευση, παρατηρείται έλλειψη μαθητών. Μάλιστα σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι προσφέρουν θέσεις εργασίας με απολαβές υψηλότερες του βασικού μισθού, δεν βρίσκουν βοηθούς. «Καλούμε άμεσα τους νέους να μάθουν το επάγγελμα, γιατί έχουν άριστες προϋποθέσεις» ανέφερε.

Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Θρακών

Επιτυχημένη διοργάνωση παρά τις αντιξοότητες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψυκτικών Θράκης κ. Παντελής Χαβιαράς, τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για το σωματείο αλλά και την πόλη το γεγονός ότι κατάφεραν να διοργανώσουν υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες με επιτυχία το συνέδριο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάφεραν πολλοί συνάδερφοι, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες να είναι εδώ» ανέφερε, σημειώνοντας πως στην Κομοτηνή ήρθαν μέλη τους από άκρη ως άκρη της Ελλάδας, από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι την Κέρκυρα.

Τόνισε δε πως ήρθαν υγιείς και θέλουν να φύγουν όλοι υγιείς, για αυτό και έχουν πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να ολοκληρωθεί θετικά το συνέδριο.

Δημήτρης Χαρίτου, Παναγιώτης Πουλιάνος, Παντελής Χαβιαράς και Ευριπίδης Στυλιανίδης

Δημήτρης Χαρίτου: Αναγκαιότητα κύρωσης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε και ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, εκφράζοντας την υποστήριξη του στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου για την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του ψυκτικού, όπως και στην αναγκαιότητα κύρωσης από τη Βουλή του ευρωπαϊκού κανονισμού 517 για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνει στο σύνολο της η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, όλα τα χρόνια της κρίσης,  τόνισε ότι είναι άδικο να στοχοποιείται από τους κυβερνώντες όταν μοχθεί και παράγει, και να τις αποδίδονται  κατηγορίες ότι τάχα είναι ζόμπι ή μπαταχτσήδες για να συγκαλυφθεί ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης με τα πολύ μεγάλα συμφέροντα που επωφελούνται σήμερα.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι δε μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και επανάκαμψη αν δε στηριχτεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, με πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρύθμιση των χρεών προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και την αντιμετώπιση της ακρίβειας των προϊόντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.